Novosti
VLADA RADI NA SETU MJERA ZA POMOĆ BLOKIRANIMA I OVRŠENIMA

Vjerovnicima za otpis dugova poticajne mjere
Objavljeno 22. ožujka, 2018.

Ministar financija Zdravko Marić kazao je u četvrtak da se, kada je riječ o ovršenim građanima, radi na setu mjera koji će pomoći ovršenima, ali i vjerovnicima, ali koji će promijeniti i aktualne mehanizme blokade računa. Na tome rade ministarstva financija i pravosuđa.

Prema podatcima Financijske agencije, na kraju siječnja blokirane je račune imalo 324.959 građana, a njihov dug iznosio je 42,96 milijardi kuna. Problem je kompleksan jer, pojasnio je Marić, hrvatski pravni sustav i zakonodavni okvir trebaju jednako tretirati i štititi ne samo dužnike nego i vjerovnike, te da se mora voditi i briga o građanima koji uredno podmiruju sve svoje obveze.

Na pitanje je li istina da samo 15-ak tisuća građana ima dug prema državi, a da je sve ostalo na razini banaka i telekoma, Marić je naveo da kada se govori o ukupnom dugu većem od 42 milijarde kuna, plus kamate veće od 21 milijardu kuna, da je najveći dio ljudi ovršen i blokiran u manjim iznosima. “Ispod pet tisuća kuna je nešto više od 78 tisuća građana, najveći dio toga odnosi se na teleoperatore. Naša intencija i set mjera je da država bude predvodnik, ali moramo napraviti stimulativne mjere i za vjerovnike”, kazao je Marić, izrazivši nadu da će državni primjer otpusta dugova slijediti i ostali jer će ovršeni ostati u problemu ako država otpusti dio duga, a ostali ne. Marić ističe da se radi na setu mjera koji će mehanizme blokada promijeniti, odnosno učiniti ih efikasnijim, a u isto vrijeme prevenirati da do povećanja broja blokiranih i iznosa blokada ne dođe u budućnosti.

Jutarnji list je u četvrtak objavio kako je u prvom paketu mjera jednokratni otpis dugova koji bi učinila država u odnosu na svoja potraživanja. Drugi paket također se odnosi na jednokratni otpis, ali dugova koji se odnose na teleoperatore, kartičare, komunalce i sl., a njima bi država za taj otpis osigurala neke poticajne mjere, odnosno umanjila bi im se porezna osnovica. Treća mjera odnosi se na ubrzani postupak stečaja potrošača. Uvjet za takav postupak bio bi dug čija glavnica ne prelazi 20.000 kuna, te da blokada traje dulje od tri godine. H

Možda ste propustili...

POZIV ETIČKOG POVJERENSTVA SUDIONICIMA IZBORNE KAMPANJE

Vodite računa o interesima djece