Novosti
ZAJEDNIČKA SKUPŠTINA BISKUPA

Deseta obljetnica Đakovačko-osječke crkvene pokrajine
Objavljeno 23. ožujka, 2018.

U Nadbiskupskome domu u Đakovu održana je Druga skupština biskupa Zagrebačke i Đakovačko-osječke crkvene pokrajine, izvijestio je Tiskovni ured Nadbiskupije.

Đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić istaknuo je kako se ove godine navršava deset godina otkako je papa Benedikt XVI. utemeljio Đakovačko-osječku crkvenu pokrajinu i ponovno osamostalio Srijemsku biskupiju. Rekao je kako drugo zajedničko okupljanje biskupa dviju crkvenih pokrajina potvrđuje da se osnivanjem nove crkvene pokrajine na području Slavonije i Srijema nije dogodila “podjela” tadašnje Hrvatsko-slavonske crkvene pokrajine, nego je uspostavom novih struktura osnažena Crkva na istoku Hrvatske. “Slavonija je time zadobila veću važnost i novo dostojanstvo na crkvenome planu, što ima svoj pozitivan odjek i na društvenome planu”, rekao je Hranić.

Zagrebački nadbiskup, kardinal Josip Bozanić, podržao je zajedničke susrete biskupa dviju crkvenih pokrajina. Čestitao je 10. obljetnicu Đakovačko-osječke crkvene pokrajine te je istaknuo da snaženjem i jačanjem jednoga dijela Crkve, raste i jača i čitava crkvena zajednica.

U razgovoru o aktualnoj društvenoj situaciji, biskupi su uočili kako se pojedinačno susreću s velikim brojem upita o temama o kojima ovih dana živo raspravljaju političari i javnost poput Istanbulske konvencije. Biskupi su istaknuli da je Hrvatska biskupska konferencija već progovorila i iznijela svoj stav o tim pitanjima u zajedničkoj poruci od 30. studenoga 2017., naslovljenoj “Založiti se za temeljne vrjednote obrazovanja i obitelji”. Okupljeni biskupi pozvali su vjernike, sve zainteresirane građane, saborske zastupnike i medije da posegnu za navedenom izjavom jer su ondje jasno izrečeni njihovi stavovi, koje u međuvremenu nisu promijenili. M.Muškić

Uspostavom novih struktura osnažena Crkva na istoku Hrvatske, rekao je Hranić