Svijet
VUČIĆ RAZOČARAN RAZGOVORIMA U NEW YORKU

Srbi na sjeveru dobit će autonomiju kada Beograd prizna Kosovo
Objavljeno 23. ožujka, 2018.

Vezani članci

ALEKSANDAR VUČIĆ NEZADOVOLJAN RAZVOJEM SITUACIJE

Mitchell: Kosovo će osnovati sigurnosne snage

Srpski predsjednik Aleksandar Vučić nije krio razočarenje onim što su mu rekli strani diplomati o budućnosti Kosova, iz čega je on jasno mogao shvatiti kako za zapadne zemlje Kosovo više nije dio Srbije i da one poštuju neovisnost Kosova te da je za njih pitanje neovisnosti Kosova završena priča. Čak, kaže gnjevni Vučić, ne žele niti razgovari o tome čije je Kosovo.

- Zadovoljan sam našim radom i trudom, ali rezultatima nisam. Nadao sam se većem razumijevanju, nisam zadovoljan onim što sam postigao. Već neko vrijeme razgovaramo o budućnosti Srbije, o Kosovu... Pokušavamo pronaći kompromisno rješenje, ali albanska strana radi svoj posao, a međunarodna zajednica svoj. Nisam zadovoljan, jer zapadne sile tvrdo stoje na poštivanju očuvanja neovisnosti Kosova – rekao je Vučić nakon trodnevnih razgovora u New Yorku, gdje je tajno otišao u subotu, kako je javnosti otkrio vođa Narodne stranje Vuk Jeremić, a njegova stranka i režimski mediji objavili kako je otišao privatno u New York s kćerkom “s kojom inače ne provodi dovoljno vremena”.

Vučić tvrdi kako je glavnom tajniku UN-a Antoniu Guterresu rekao da je Srbija “spremna na kompromis, ali ne i da žrtvuje sve svoje interese”, a na tajne razgovore u New York je otišao kako bi dobio potporu međunarodne zajednice “kako bi pripremio platformu za naše građane”, ali “Zapad ne želi ni na koji način razgovarati o tome kome pripada Kosovo i tu priču drže završenom” te je optužio prijašnje srpske režime za pogrešne odluke zbog kojih “Srbija danas plaća cijenu”. Za RT Srbije izjavio je kako bi se “lakše” dogovorio s kosovskim Albancima nego s predstavnicima međunarodne zajednice, a kao najveći problem ocijenio to što Beograd ne pregovara direktno s Albancima “nego s onima koji su stvorili neovisu državu Kosovo”.

Mediji u Srbiji javljaju kako je Europska komisija priopćila kako u novoj rundi pregovora Beograda i Prištine na tehničkoj razini u Bruxellesu “nije ostvaren dalji napredak”, i pozvala dvije strane neka se više potrude u primjeni dogovorenog, a šef vladinog ureda za Kosovo Marko Đurić kaže kako je izaslanstvo Beograda ustrajalo na pitanju formiranja Zajednice srpskih općina, ali Priština nije bila spremna o tome razgovarati.

Najavljeno je da će Vučić i Thachi u petak razgovarati u Bruxellesu o toj temi, a prištinski list Gazeta Ekspres, kako prenosi portal KoSSev, objavio je kako je i Thachi u Americi “na putu koji je držao u tajnosti nekoliko dana”.

Beogradske Večernje novosti doznaju kako su SAD, Njemačka, Francuska i Britanija od Vučića ultimativno zatražili priznanje neovisnosti Kosova, a za uzvrat će Srbi dobiti Zajednicu srpskih općina.

- Prvi čovjek Srbije ovu je nepristojnu ponudu, koja može polučiti veliki nacionalni i politički lom, dobio od diplomata u Berlinu, Parizu, Londonu i Washingtonu, a potvrđena mu je i ovih dana za neformalnih sastanaka s diplomatima u New Yorku – pišu režimske Novosti.

Miroslav FLEGO
Kosovska oporba upotrijebila suzavac u parlamentu

Kosovska oporba u srijedu je odgodila ratifikaciju sporazuma o graničnom pitanju s Crnom Gorom, smatrajući kako je riječ o “prodaji” zemlje te je upotrijebila suzavac na sjednici parlamenta sazvanoj da bi se ratifikacija potaknula. Oporba priznaje da je sporazum o granici iz 2015. ključan uvjet za bezvizni režim Kosova s EU-om, no oporbena stranka Vetevendosje odlučno se tomu protivi tvrdeći da će se na taj način nepotrebno susjednoj državi prepustiti oko 8000 hektara kosovskog teritorija. Da bi prekinuli raspravu i glasanje oporbeni su zastupnici bacili suzavac u parlamentu, natjeraviši zastupnike da napuste prostoriju. Sjednica je odgođena da bi se prostorija prozračila, no kad su se zastupnici počeli vraćati suzavac je bačen ponovno. Povjerenik EU-a za proširenje Johannes Hahn, u tweetu je osudio incident: "Ovakvom ponašanju u demokraciji nema mjesta". "Na ovaj važan dan kosovski čelnici moraju preuzeti odgovornost i glasati za sporazum", napisao je. Američki veleposlanik na Kosovu Greg Delawie, novinarima je rekao: "Ovo se ne bi smjelo događati u jednoj europskoj državi".H

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike