Osijek
ŠTO SU JELI NAŠI STARI U KORIZMI

Na stolu ćoravi paprikaš,
kiflice, tarana na mliku...
Objavljeno 22. ožujka, 2018.
Omiljeni je to događaj mnogih Osječana koji smatraju da njegovanje tradicije, između ostaloga, ide i kroz trbuh

Već tradicionalno, udruga Šokačka grana početkom proljeća svojim članovima i brojnim gostima nudi vrlo bogat zabavni, kulturni, pa i gastronomski program, a upravo to sve je najbolje objedinjeno u manifestaciji “Što su jeli naši stari u korizmi”, koja je protekle srijede zaživjela čak 14. godinu zaredom.

Omiljeni je to događaj mnogih Osječana koji smatraju da njegovanje tradicije ide kroz trbuh, odnosno spravljanjem ili konzumiranjem narodne hrane, što je dokazano i prepunom dvoranom u Svačićevoj ulici.

Osim u rezancima i tačcima s orasima, makom, sirom ili bundevom, taranom na mliku, juhom kiselicom i ćoravim paprikašem, u srijedu su posjetitelji mogli uživati i u posnim kolačima, kiflicama, perecima i keksima s čvarcima.

- Ovom manifestacijom svake se godine volimo prisjetiti vremena kada je prehrana bila skromnija, ali opet dovoljno funkcionalna i u skladu sa životnim i financijskim prilikama - rekao je Marko Josipović, predsjednik Šokačke grane, izrazito zadovoljan s odazivom sugrađana i brojnih gostiju. Upravo među brojnim posjetiteljima pronašli su se i predstavnici lokalne samouprave koji su pukom slučajnošću svi podrijetlom iz Đakovštine i mjesta u kojima je tradicija izrazito važna i njegovana. Tako je u svojevrsnoj ulozi domaćina bio Ivan Karalić, predsjednik Vijeća GČ Novi grad, podrijetlom iz Gorjana, a pridružila mu se Danijela Klobučar, voditeljica Odsjeka za kulturu Grada Osijeka, podrijetlom iz Tomašanaca, te Petar Lagator, osječko-baranjski dožupan, ponosan na svoje korijene iz Viškovaca. Njima su se, u duhu korizme, svojim narodnim jelima pridružili gosti KUD-ova i skupina iz Koritne, Bošnjaka i Forkuševaca, koji su naposljetku upotpunili i glazbeni dio programa.

-“Što su jeli naši stari u korizmi” izrazito je posebna manifestacija, jer svuda možete doći do svečanih menija za, primjerice, svatove, kirvaje i velike blagdane, ali samo ovdje možete vidjeti i kušati manje poznata, ali ukusna narodna jela u vrijeme korizme - objasnila je Ljubica Pilipović, voditeljica raznih projekata u Šokačkoj grani. Tako se u srijedu zasigurno za svakog od stotinjak posjetitelja pronašao jedan tanjur s posebnim juhama, jelima od tijesta i ukusnim kolačima.

Marko MANDIĆ
U KORIZMI SE NOSI I POSEBNA NOŠNJA

Kako nam je objasnila gošća iz Forkuševaca, baka Marija Marić, tijekom korizme nije dovoljno samo propisno objedovati, nego se i odijevati.

- U našem selu tijekom korizme nose se tamne narodne nošnje koje se sastoje od “oplećaka” na ramenima, heklanih rukava i crnih marama, dok na nogama nosimo takozvane “počne”, koje nisu ni cipele ni opanci - pojasnila je baka Marija, ističući kako “počne” možda nisu podobne za snijeg i kišu, ali tradicija se mora ispoštovati.

Najčitanije iz rubrike