Osijek
UOČI USKRSA JAJA NAJTRAŽENIJI ARTIKL NA TRŽNICI

Pomama za jajima: Prodaju i više od tisuću dnevno
Objavljeno 23. ožujka, 2018.

Unatoč raznovrsnoj ponudi na gornjogradskoj tržnici, u danima uoči Uskrsa najviše posla imaju prodavači jaja. “Ludnica” je, može se zamijetiti, već počela pa su tako i jučer brojni kupci naveliko kupovali jaja, koja će im trebati kako za bojanje tako i za pripremu kolača.

Poznato je to godinama prodavačici Ivani Šoli, koja punih 18 godina prodaje jaja za Peradarsku farmu “Vuka”. Da su jaja jedna od glavnih namirnica Osječanima ne samo tijekom Uskrsa već općenito pokazuje i to da dnevno katkad proda i po tisuću jaja!

- Ljudi vole da su jaja domaća, pa ne gledaju jesu li ona kunu ili kunu i pol, sve dok su svježa i od “njihova” prodavača. Kod nas su upravo te cijene, a cijena jaja ovisi o težini, a ne o veličini kako mnogi smatraju, pa tako i manje jaje može biti skuplje od većeg – otkrila je Šola, dodajući da se tjedan uoči Uskrsa proda najviše jaja. Ipak, znajući da je prosječna prodaja čak tisuću komada dnevno, očekuje se da će sljedeći tjedan biti još i veća. Već ovih dana potražnja je veća nego inače, a svatko kupuje, dodaje naša sugovornica, onoliko kolika mu je platna moć. No zanimljivo je da će uoči Uskrsa kupci češće tražiti jaja bijele ljuske nego uobičajene krem boje.

- Bijela jaja bolje 'primaju' boju, odnosno budu baš prava uskrsna, šarena. Ove godine nemamo jaja bijele ljuske, a ta su upravo ljudima omiljena, bez obzira na cijenu – poručila je Šola. Dodajmo tome da se, osim umjetnim bojama jaja mogu lijepo obojiti i prirodnim – đumbirom za žutu, crvenim lukom za narančastu, ciklom za crvenu, zelenom salatom za zelenu, ljubičastim kupusom za svjetloplavu ili borovnicom za tamniju nijansu plave boje. Lijepu smeđu boju, osim ljuske luka, dat će jajima i zrna kave. M. Mihelić

Zeleni četvrtak: Izdanci od lucerne, gorušice i rotkvice

Izdaleka izgledaju poput tankih rezanaca, no glavni na meniju ovotjednog Zelenog četvrtka bili su izdanci koje je sama pripremila Marica Završki, vlasnica istoimenog OPG-a. Posjetiteljima je ponudila izdanke od lucerne, gorušice i rotkvice, a sama priprema, otkrila je, traje četiri dana.

- Izdanci se konzumiraju svježi, kao salata, a mogu se staviti i na sendviče, odnosno u krem-juhe. Važno je da se termički ne obrađuju kako bi u njima ostali svi vitamini - kaže Završki, dodajući da su izdanci sve traženiji, a mnogi sugrađani sami ih, poput nje, pripremaju kod kuće.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike