Ekonomija
BELJE ŠIRI PALETU SVOJIH SUHOMESNATIH PROIZVODA

Na ograđeni pašnjak kod Kopačkog rita stiže 130 crnih slavonskih svinja
Objavljeno 23. ožujka, 2018.
Beljci će u bliskoj budućnosti, u vlastitome pogonu Baranjka, proizvoditi kulen, kobasice i slaninu od crne slavonske svinje

Do kraja ožujka na ograđenom pašnjaku kod Kopačkog rita, u blizini farme Eblin, Belje bi trebalo smjestiti 130 komada crnih slavonskih svinja, od kojih 100-njak prasadi.

U bliskoj budućnosti od mesa crnih svinja beljci će u vlastitom pogonu za proizvodnju tradicionalnih suhomesnatih proizvoda, Baranjka u Belom Manastiru, početi s intenzivnijom proizvodnjom kulena, kobasice i slanine, dok je do kraja godine u planu proizvesti nekoliko stotina kilograma spomenutih delicija koje će završiti u ekskluzivnim restoranima, hotelima i delikatesnim dućanima. Kako bi bili sigurni u novi pothvat, u Belju su već obavili probnu proizvodnju i uvjerili se u sve čari tradicijskih proizvoda proizvedenih od mesa crne slavonske svinje.

- Dopremanje crnih slavonskih svinja odvija se u sklopu posebnog projekta Eko centra “U skladu s prirodom”, koji na prostoru između restorana Kormoran i farme Eblin već desetak godina zajedno provodimo s Javnom ustanovom Park prirode Kopački rit - kaže Ljiljana Vajda-Mlinaček, direktorica beljske Službe marketinga i turizma, objašnjavajući kako je riječ o poljoprivrednoj proizvodnji u kojoj se poštuju propisi o ekološkoj, organskoj i biološkoj proizvodnji. Ističe kako ovakav način proizvodnje koriste svi beljski poljoprivredni sustavi koji vode računa o zaštiti okoliša i očuvanju biološke ravnoteže, usklađenom odnosu biljne proizvodnje i stočarstva.

- Na pašnjaku u Kopačkom ritu trenutačno se nalazi i 60 slavonsko-srijemskih podolaca, autohtone pasmine koja je nekada prevladavala u Baranji te 1200 komada hereforda, posebne pasmine koja izuzetno dobro podnosi pašnjačke prilike i ima izvanredan materinski instinkt, vrlo važan za sustav krava-tele - napominje Vajda-Mlinaček. Nastavlja kako je dopremanje krda crnih slavonskih svinja ujedno i početak projekta kojim planiraju osigurati crne slavonske svinje za proizvodnju kulena, slanine i kobasice u pogonu Belja u Belom Manastiru, što ni u kojem slučaju ne znači prestanak proizvodnje suhomesnatih proizvoda od “bijelih svinja”, već samo proširenje nadaleko poznatog (i priznatog te plavom EU markicom zaštićenog) asortimana.

- Uzorci proizvoda od crne slavonske svinje koji su napravljeni u prethodnim mjesecima u pogonu za proizvodnju tradicionalnih suhomesnatih proizvoda u Belju, ističu se kvalitetom upravo zbog kvalitete mesa crne slavonske svinje koje će uskoro biti i zaštićeno, a na čemu radi ekipa stručnjaka - podvlači Vajda-Mlinaček.

Ivica GETTO

Goran Kušec

profesor osječkog Poljoprivrednog fakulteta

Meso crne svinje znatno je veće tehnološke kvalitete

S projektom je upoznat prof.dr.sc. Goran Kušec, profesor osječkog Poljoprivrednog fakulteta te voditelj nacionalnog i međunarodnog povjerenstva koje se bavi crnom svinjom i zaštitom njezinog mesa. Tvrdi kako je meso takve svinje znatno veće tehnološke kvalitete, kako se bolje prerađuje u različite tradicijske proizvode i ugodnije je. “Ugodniji okus mesa velikim je dijelom zasluga intramuskularne masti koja upravo kod crne slavonske svinje ima najizraženija svojstva”, tvrdi Kušec, dodajući kako je vrlo važan način uzgoja takve svinje, jer ona nije namijenjena intenzivnim uvjetima (farme). Ne hrani se, nastavlja, kao bijela svinja, pa upravo način ishrane na pašnjacima, njezino rovanje i slobodno kretanje, također znatno utječu na poseban, neuobičajeno fin ukus mesa.

Duga tradicija proizvodnje suhomesnatih proizvoda

Belje ima izuzetno dugu tradiciju proizvodnje suhomesnatih proizvoda prema čemu je poznato diljem Hrvatske i Europe. Zahvaljujući iskustvu i posebnim uvjetima proizvodnje, beljskom je Baranjskom kulenu dodijeljena oznaka zaštićenog europskog podrijetla, čime se može podičiti samo mali broj izvornih hrvatskih proizvoda. Upravo zato ne treba sumnjati u novi asortiman koji će, uz autohtone začine, biti izrađen od ukusnog mesa crne slavonske svinje.

Možda ste propustili...

POLJSKA PRIPREMA POLA MILIJARDE EURA

Kompenzacija za niže cijene žitarica

NA KOCKI IM JE KONKURENTNOST I RAST

Europske banke zahtijevaju status strateškog sektora

POVRĆU LOŠA GODINA, SVE URANILO, KIŠE PREMALO

U plastenicima u travnju 40, zahladnjenje novi stres

Najčitanije iz rubrike