Kultura
KNJIŽEVNICI NA 23. LUTKARSKOM PROLJEĆU

Splićanki Andrijani Grgičević Tena, Tenica Ani Buće iz Slakovaca
Objavljeno 23. ožujka, 2018.

VINKOVCI - U Gradskoj knjižnici i čitaonici Vinkovci, a u okviru 23. Lutkarskog proljeća održan je treći susret književnika za djecu i mlade, te dodijeljene nagrade Tena i Tenica. Hrvatsko društvo književnika za djecu i mlade i Lutkarsko proljeće, s ciljem poticanja domaćeg dramskog stvaralaštva za djecu i dječjeg dramskog stvaralaštva, organizirali su natječaj. Nagrada Tena dodjeljuje se autorima starijima od 18 godina, a Tenica dječjim autorima.

Prema odluci prosudbenog povjerenstva kojeg su činili književnice Snježana Babić Višnjić, Silvija Šesto, Julijana Adamović, osječki lutkar Nenad Pavlović i vinkovački scenarist i redatelj Himzo Nuhanović, Tenu je osvojila Andrijana Grgičević iz Splita, a Tenicu Ana Buće iz Slakovaca.

Ana Buće u tekstu “Stvarna ljepota” pisala je o psu, slijepoj djevojčici, a Andrijana Grgičević u tekstu “Tečaj filozofije za Blesivjetra i Naopakoka” o izrugivanju i obrane od toga.

Snježana Babić Višnjić istaknula je da je ideja za natječaj rođena prije tri godine na Lutkarskom proljeću:

- Kako je Društvo pokrenulo tri natječaja, ideja je bila da pokrenemo i jedan za dramski tekst. Odaziv je bio veliki. Došlo je 38 tekstova, o čega 15 dječjih, koji se mogu prilagoditi za predstavu, a tematski i žanrovski su raznoliki.

Susret u Gradskoj knjižnici i čitaonici u Vinkovcima moderirao je Gordan Nuhanović, a sudjelovale su i književnice Melita Rundek, Julijana Adamović, Snježana Babić Višnjić i Đurđica Stuhlreiter. Nagrade je uručio Viktor Lukačević, zamjenik pročelnice Upravnog odjela za kulturu i turizam Vukovarsko-srijemske županije. M.Kokaj

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike