Kultura
PETI KONCERT KORIZMENE TURNEJE ANSAMBLA LADO

Opjevana baština stoljećima pletena, pjevana i življena
Objavljeno 23. ožujka, 2018.

SLATINA - Slatina je imala posebnu povlasticu ugostiti Ansambl narodnih plesova i pjesama Hrvatske Lado u sklopu njihove korizmene turneje pod nazivom Gospin plač. Nakon zagrebačke Župe sv. Blaža, Župe sv. Jakoba u Prelogu, crkve Presvetog Trojstva u Slavonskom Brodu i zagrebačke katedrale, posljednji je koncert turneje održan u župnoj crkvi bl. Ivana Merza u Slatini. Pred nekoliko stotina vjernika u prepunoj velikoj crkvi, zagrebački su pjevači izveli niz pučkih napjeva iz svih krajeva Hrvatske, od Slavonije i Baranje, preko Podravine i Međimurja, do Dalmacije i hrvatskih otoka, s temom Kristove muke, njegove mučeničke smrti i neutješne žalosti njegove Majke.

Unatoč teškoj tematici, bolnim arijama proisteklima iz dubokoga razumijevanja hrvatskoga puka za patnju Službenice Gospodnje, koja je ostala bez jedinog sina, nastup zagrebačkih umjetnika bio je pravi doživljaj, jer su uspjeli sugestivno prenijeti osjećaje doživljenosti pravoga plača i prihvaćanje teških usuda u pojedinim hrvatskim krajevima.

Koncert u još uvijek nedovršenoj crkvi najljepše je opisao župnik vlč. Nikola Jušić u zahvali izvođačima:

– Vjetrometina geografska, na kojoj smo se kao narod zatekli Božjom voljom, odgajala je naše duše da osjetimo patnju Isusovu i patnju svoju, i da jednu i drugu živimo dušom i svjedočimo životom. Zapisano je to i u stihovima pjesnika i naroda, i pjevano stoljećima, posebice u teškim, krvavim vremenima. Blagoslovljeni vi, koji ste sa sokaka i s kala, s ulica i s križopuća sabrali i pokupili svu baštinu našega naroda. Blagoslovljeni vi, što ne date zaboravu i što u ovom modernom vremenu, kada čovjek ne mari ni za sebe ni za bližnjega, a kamoli Boga, svojim glasom, dostojanstvom stava, ozbiljnošću, navještate ono što je naš puk svaki dan živio. Hvala vam za ovo svjedočanstvo ljubavi i vjere, prenošenje baštine. Kud li sreće da po svim našim župama, u svim našim gradovima i selima, odjekne ovaj hvalospjev Kristove muke i žalosti Gospine i da se kao nekoć pamti i zna naizust u našim obiteljima ono što je kao baština kroz stoljeća pleteno, pjevano, i življeno. Nije ovo koncert, ovo je evanđelje - rekao je vlč. Nikola Jušić, zahvalivši i slatinskoj gradskoj upravi što je omogućila taj izuzetni doživljaj.

Zagrebački su umjetnici u Slatini izveli 19 napjeva koje su obradili Dražen Kurilovčan, Joško Ćaleta, Vid Balog, Krunoslav Šokac, Ivica Ivanković i Marko Markovina. Dirigirao je Dražen Kurilovčan. P.Žarković

Možda ste propustili...

“POSLJEDNJA FREUDOVA SEANSA”

Planet Art uKinu Urania

POKAZALI VIRTUOZNOST SVIRANJA I STEČENA TEORIJSKA ZNANJA

Učenici Glazbene škole Milka Kelemena osvojili niz vrijednih nagrada

Najčitanije iz rubrike