Gastro
RECEPT

Mileram torta
Objavljeno 22. ožujka, 2018.

Tijesto:

250 g brašna

100 g šećera

1 prašak za pecivo

1 vanilin šećer

130 g maslaca

1 jaje

Punjenje:

500 ml mlijeka

2 vrećice pudinga od vanilije

200 g šećera

800 g milerama

Voćni preljev:

450 g šumskog voća, 4 žlice gustina

Priprema:

Sve navedene sastojke stavite u posudu. Maslac izmrvite vršcima prstiju, zajedno sa suhim sastojcima. Umijesite prhko tijesto, zamotaje u prianjajuću foliju i ostavite u hladnjaku 40-ak minuta. Namastite i pobrašnite kalup promjera 26 cm. Izrežite masni papir za dno kalupa i za stranice. Od navedenih sastojaka dobila sam 550 g tijesta od kojeg sam uzela 300 g za dno kalupa. Tijesto razvljajate preko masnog papira i prebacite na dno kalupa. Ostatak tijesta razvaljajte preko trakica i prebacite u kalup te prstima spojite tijesto. Imajte na umu da za stranicu neće biti potrebna cijela visina kalupa te će vam i ostati tijesta da preklopite. Zagrijte pećnicu na 170 °C. Od navedene količne mlijeka odvojite nekoliko žlica i razmutite prašak za puding i šećer. Kada mlijeko provre, ukuhajte dobivenu mješavinu. U vrući puding umutite mileram i odmah istreste u pripremljeni kalup. Preklopite u ovom trenutku višak tijesta stranica na fil. Stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu 70 minuta. Nemojte da vas zbuni ako sredina torte 'drhti' nakon spomenutih 70 minuta. Hlađenjem će se učvrtiti i sniziti u odnosu prema visini tijekom ili nakon pečenja, pa ćete u te 'praznine' moći ugurati voćni preljev. Ostavite da se ohladi prvo na sobnoj temperaturi, a zatim možete staviti u hladnjak. Na ohlađeno dodajte voćni preljev. Smrznuto voće prokuhajte te umiješajte gustin. Miješajte dok se potpuno ne ukombinira i prokuha te zatim prelijte u kalup. Nisam dodavala šećera jer mi odgovara prirodna slatkoća šumskog voća. Pokušajte spatulom dio voćnog fila ugurati u 'prazninu' između fila i preklopljenog tijesta, a sredinu poravnajte. Stavite u hladnjak jer će biti 'čistiji' presjek pri rezanju.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

2

3