Gastro
RECEPT

Punjena patka
Objavljeno 22. ožujka, 2018.

Sastojci:

1 patka (oko 2,5 kg)

150 g pačjih jetara

30 g maslaca

2 luka - ljutike

150 g šampinjona

150 g mljevene junetine

50 g suhih šljiva

20 ml konjaka

150 g dimljene slanine

1 jaje

10 očišćenih kuhanih kestena

50 g svinjske masti

sol i papar

Priprema:

Pačja jetra očistimo od žilica te ih kratko (2-3 minute) pržimo u tavi na maslacu, a potom ih izvadimo na stranu i nasjeckamo. U tavu na masnoću od prženja dodamo sjeckanu ljutiku, šampinjone narezane na listiće, mljeveno meso, suhe šljive narezane na trakice te miješajući pržimo 10-ak minuta i stavimo nastranu da se malo ohladi. U zdjelu s ohlađenom mesnom smjesom dodamo umućeno jaje, sjeckanu slaninu, kuhane kestene narezane na četvrtine, ulijemo konjak te sve zajedno polako izmiješamo u jednoličnu smjesu. Patku izvana i iznutra začinimo solju i paprom, nadjenemo je pripremljenom smjesom te zatvorimo. Ovako pripremljenu patku kratko popržimo sa svih strana na svinjskoj masti, premjestimo je u lim za pečenje i stavimo peći u pećnicu zagrijanu na 120 °C između 2,5 i 3 sata, za svaki kg po jedan sat. Za ljepšu boju i hrskavu koricu deset minuta prije kraja možemo podići temperaturu na 180 °C. Na kraju, dio umaka od pečenja prelijemo u tavu iznad vatre, po želji začinimo i zgusnemo te poslužimo uz patku.

Možda ste propustili...