Gastro
RECEPT

Köfte u pikantnom umaku s rižom i salatom
Objavljeno 22. ožujka, 2018.

Sastojci za mesne okruglice :

1 kg miješanog mljevenog mesa, 1,5 veća glavica crvenog luka, 1/2 jušne žlice svježeg ili sušenog peršina, 1 čajna žlica zrna korijandera, 2 veće glavice svježe mente, po ukusu soli i crnog mljevnog papra, mljevene slatke i ljute paprike

Sastojci za umak:

1 srednja glavica crvenog luka, 3-4 manja režnja češnja, 4 jušne žlice maslinovog ulja, 3 konzerve pelata rajčice, 1 žlica koncentrata rajčice, 1 čajna žlica harrise (ili slatke mljevene paprike), 1 žlica peršinovog lišća, 1 l mesnog temeljca

Dodatni sastojci: 500 g riže, 4 jaja

Za salatu: 2 svježa, veća krastavca, 1 manja glavica crvenog luka, 2 srednje svježe rajčice, vinski ocat, sol, maslinovo ulje

Postupak:

Crveni luk očistite te ga sitno naribajte. Dodajte ga mesu, dodajte sitno nasjeckano peršinovo lišće, sitno nasjeckanu mentu i sve druge navedene začine. Pred sam kraj dodajte obje vrste mljevene paprike i rukama dobro izmiješajte sve dok ne dobijete homogenu smjesu. Smjesu bi bilo najbolje ostaviti nekoliko sati da meso upije sve začine i kako bi smjesa bila što ukusnija i bolja. Od dobivene smjese pravite male okruglice. Svaku okruglicu sotirajte na plitkoj masnoći neprestano je okrećući sve dok se meso ne iskaramelizira. Većina karameliziranih ostataka ostat će u posudi i nikako to nemojte bacati, jer se u tome nalaze oni najbolji i najkvaliteniji sastojci koji pridonose boljem okusu umaka. Za umak nasjeckajte crveni luk i protisnite češnjak, te stavite pirjati na preostalu masnoću. Na ispirjani luk i češnjak dodajte pelate rajčice, te ih usitnite i vratite natrag na štednjak da se dobro zagrije. Kad sve dobro prokuha dodajte koncentrat rajčice i mesni temeljac. Opet ostavite da prokuha, a zatim u to dodajte mesne okruglice, dodajte mljevenu slatku i ljutu papriku. Ostavite tako da se kuha sve dok meso u potpunosti ne omekša, a zatim pred kraj doradite okus sa solju i paprom. Pred sam kraj kuhanja na mesne okruglice pažljivo raspodijelite jaja, te ih po vrhu malo posolite. Poklopite te ostavite da se tako jaja kuhaju oko 10-ak minuta, ako volite tvrdo kuhana jaja, ili odmah maknite s vatre i ostavite poklopljeno pet minuta, ako volite meko kuhana jaja. Za salatu krastavce nasjeckajte dosta sitno, crveni luk i rajčicu isto tako. Dodajte vinski ocat, sol, papar i maslinovo ulje te dobro izmiješajte.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike