Gastro
RECEPT

Chowder s jabukama
Objavljeno 22. ožujka, 2018.

Sastojci:

4 jaja, 460 g ulja, 460 g mlijeka, 560 g kristal-šećera, na vrh čajne žličice vanilije u prahu, 500 g glatkog bijelog brašna, 1 prašak za pecivo, 6 jušnih žlica ruma

Za jabuke:

800 g jabuka idared, 1 žličica vanilije u prahu, 2 žličice đumbira u prahu, sok od 1-1,5 limuna, 2-3 žličice cimeta u prahu, kristal-šećer

Dodatni sastojci: kokosov šećer

Postupak:

Prvo ćemo pripremiti jabuke. Operite ih, ogulite, izvadite im sredinu, a zatim svaku polovicu narežite na četvrtine, a zatim na listiće. U posudu u kojoj ćete pirjati jabuke, stavite sve navedene začine, limunov sok, a po želji i potrebi možete ih još zasladiti. Po želji također možete ubaciti i koju kockicu maslaca. Pirjajte ih sve dok ne uvenu, ali ih nemojte previše pirjati, kako ne bi postale gnjecave. U posebnu zdjelu dodajte cijela jaja te ih tucite sa šećerom i prahom vanilije. Miješajte mikserom sve dok se ne zapjene i pobijele. Nakon toga dodajte sve preostale tekuće sastojke i još jednom lagano mikserom razradite. Brašno prosijte s praškom za pecivo te lagano dodajte tekućoj smjesi. Smjesu još jednom razradite, a zatim u nju dodajte blago pirjane jabuke i još jednom promiješajte. Okrugli kalup obložite masnim papirom za pečenje te u njega istresite gotovu smjesu. Ja sam dodatno po vrhu poslagao svježe jabuke te ih posipao kokosovim šećerom. Pecite na 160-170 C. Kad se na vrhu kolača tijekom pečenja napravi lagana korica, slobodno kalup s tortom prekrijte aluminijskom folijom kako torta na vrhu ne bi zagorjela.

Možda ste propustili...