Sport
OD SUTRA BIJELO-PLAVI U VELIKOJ

Četiri sljedeća susreta određuju Osijekov smjer
Objavljeno 22. ožujka, 2018.

Nogometaši Osijeka jučer su se okupili u Gradskom vrtu nakon dvodnevnog odmora, a već sutra skoknut će do Velike, gdje će u subotu odigrati prijateljsku utakmicu protiv BiH premijerligaša Krupe.

Pred bijelo-plavima vjerojatno je ključni miniciklus u kojem ih čekaju četiri utakmice (Slaven Belupo, Lokomotiva, Rudeš i Istra 1961), koje su im posljednji vlak za ostanak u utrci za drugo mjesto. Iz trenutačnog aspekta, jedina opcija koja im to osigurava jest maksimalnih - 12 bodova iz tih četiriju utakmica.

Jesen 2016.

Je li takav scenarij moguć? Zašto ne? Istina, ako ćemo gledati stvari iz perspektive ovosezonskih nastupa, taj će niz utakmica biti vrlo škakljiv za bijelo-plave jer je to tip utakmica s kojima su dosad imali gadnih problema. Međutim, valjda se jednom mora i to promijeniti. Je li nastup protiv Hajduka nagovještaj takve prakse? Tomu se nada i trener Zoran Zekić:

- Nastup protiv Hajduka polazna je točka za ono što nas čeka u sljedećem razdoblju. Prije svega u smislu što bolje pripreme, a onda i same prezentacije toga na terenu. Tijekom stanke posvetit ćemo se tomu da ubuduće budemo bolji i na utakmicama poput ovih koje nas čekaju u miniciklusu. Na utakmicama tog tipa, dakle onima koje nemaju epitet derbija, izgubili smo previše bodova.

U tom miniciklusu Osijek će dva susreta igrati kod kuće i na strani. Četiri pobjede nisu nemoguća misija jer su bijelo-plavi takav niz već jednom imali otkako ih vodi Zekić. Dogodilo se to ujesen 2016. godine, kada su “pod kopitima” bijelo-plave konjice redom ostali Slaven Belupo, Cibalia, Dinamo i Split. Osječani su se u tako nezahvalnu poziciju, kada je u pitanju bitka za drugo mjesto, doveli isključivo zbog loših prezentacija baš u onim utakmicama gdje su slovili za favorite (Cibalia i Inter), pa sada više nemaju ni mogućnosti, a još manje ni razloga kalkulirati. Naravno, to govorimo samo pod uvjetom da postoje ambicije proboja prema gore na prvenstvenoj ljestvici, a to valjda nije sporno.

Promjene

U ovom je trenutku jedan od većih problema bijelo-plavih taj što su prisiljeni oslanjati se na individualnu kvalitetu, a ne na momčadski uređenu igru. Ne zato što trener Zoran Zekić tako želi, nego zbog toga što Osijekov vezni red nikako nije u stanju ozbiljnije povezati konce igre. Takav način igre, u kojem se najvećim dijelom oslanjaš na pojedinačne učinke, uvijek je nestabilan jer ovisiš o raspoloženju tih pojedinaca. Zato je Osijek protiv Hajduka izgledao dobro jer je imao veći broj raspoloženih ljudi, a u susretima protiv Cibalije i Intera to nije bio slučaj. Naravno, tijekom stanke Zekić će pokušati popraviti organizaciju igre, a ako to doista želi napraviti možda će biti potrebno posegnuti i za nekim rotacijama na sredini terena. Osim toga, za susret protiv Slaven Belupa bit će prisiljen potražiti druga rješenja u odnosu prema utakmici protiv Hajduka, s obzirom na to da neće moći računati na dva, možda i najjača, aduta u nastavku sezone, Mileta Škorića i Erosa Grezdu (trenutačno u kadru albanske reprezenacije, nap. a.), koji su prikupili tri žuta kartona. Dobro, u posljednjoj su liniji stvari izvjesne jer će za dvije pozicije centralnog braniča kandidirati trojica - iskusni Goran Milović, koji je odradio suspenziju, Mateo Barać, koji bi se trebao oporaviti od ozljede, i Andrej Šimunec. Za Grezdinu poziciju, pak, postoji više rješenja. Može Bočkaj, može Boban, pa da se Lopa vrati na krilnu poziciju, a nije nemoguće da Zekić odluči pružiti priliku i Marku Pervanu. Uglavnom, četiri susreta koja su pred Osijekom odredit će mnogo toga kada je u pitanju plasman, a samim time i put kojim će krenuti Zekić nakon njih. Naime, ako Osijek posve izgubi korak u utrci za drugo mjesto, a s druge strane plasman u Europu ne bude ugrožen (osigurano bar četvrto mjesto, nap. a.), do kraja bismo sezone u akciji mogli možda vidjeti i neke mlađe igračke snage.

Dalibor KELER
Možda ste propustili...

SLAVONSKI OBRAČUN PRIPAO LIDERU

Dogan pogodio za ostanak bodova u Gradskom vrtu

EURO PRED VRATIMA, A NIJEMCIMA U FOKUSU - IZBORNIK

Bayern kvari planove reprezentaciji

Najčitanije iz rubrike