Svijet
TEME PROLJETNOG SUMMITA EU

Američke carine i odnosi s Rusijom
Objavljeno 22. ožujka, 2018.

Čelnici zemalja članica EU-a, među njima i hrvatski premijer Andrej Plenković, okupit će se u četvrtak i petak na proljetnom summitu na kojem će, između ostaloga, razgovarati o trgovini i američkim carinama na čelik i aluminij, o ekonomskoj situaciji u EU, o oporezivanju multinacionalih internetskih kompanija, odnosima s Rusijom i Turskom.

Na dnevnom redu također je i Brexit, pripreme za summit EU-zapadni Balkan, u svibnju, u Sofiji, a predviđen je i zaseban summit 19 šefova država ili vlada eurozone koji će razgovarati o dugoročnim reformama ekonomske i monetarne unije. Summit počinje u četvrtak popodne. Nakon tradicionalnog govora predsjednika Europskog parlamenta koji se uoči svakog summita obraća čelnicima zemalja članica, započinje rasprava o trgovinskim pitanjima, odnosno o američkoj odluci o uvođenju carina na uvoz čelika i aluminija.

"Mi podržavamo Europsku komisiju koja trenutačno vodi pregovore o izuzimanju Europske unije od planiranih carina na čelik i aluminij. Moramo biti spremni za sve scenarije. Kao najveća svjetska trgovačka sila mi moramo biti odgovorni i razumni", kaže se u pozivnom pismu čelnicima zemalja članica koje im je uputio predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk.

Nakon toga uslijedit će rasprava o Brexitu, odnosno o tome kako pristupiti nastavku pregovora s Velikom Britanijom, uključujući i buduće odnose. Čelnici bi trebali prihvatiti prvi dio smjernica za pregovore o budućim odnosima. U ponedjeljak su pregovarači EU-a i Velike Britanije postigli dogovor o dijelu sporazuma o izlasku iz EU-a, uključujući i prijelazno razdoblje. Međutim, Tusk kaže da ostaje "otvoreno pitanje" hoće li svih 27 zemalja prihvatiti taj dogovor.H

Možda ste propustili...

SAD, KINA I RUSIJA NAJVEĆI POTROŠAČI

Porast globalne vojne potrošnje

NAPAD NOŽEM NA BISKUPA ASIRSKE CRKVE U SYDNEYJU

Motiv napada - vjerski ekstremizam

Najčitanije iz rubrike