Novosti
DRAGO ŽAGAR DEKAN OSJEČKOG FERIT-A

Ericsson Nikola Tesla ima jako dobar sustav pripreme studenata za tržište rada
Objavljeno 22. ožujka, 2018.

Odluka da svoj razvojno-istraživački centar Ericsson Nikola Tesla otvori u Osijeku, u tom je gradu dočekana s velikim zadovoljstvom.

Nije čudo, jer grad je to o kojemu se u posljednje vrijeme uglavnom govori zbog masovnog iseljavanja, a zanemaruje činjenica da je Osijek upravo zbog Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera velika baza kadra. Fakultet elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija Osijek odigrao je ključnu ulogu u dolasku te kompanije. O tome smo razgovarali s Dragom Žagarom, dekanom FERIT-a.

- S Ericssonom Nikolom Teslom imamo višegodišnju suradnju i sada se otvorila prilika da on i otvori svoj ured u Osijeku kako bi ovdje razvijao svoj znanstveno-istraživački centar u području informacijsko-komunikacijskih tehnologija. U znanstvenom dijelu glavni mu je partner, obrazovanjem studenata, upravo FERIT. Po svojoj vokaciji, po svojim studijskim programima prepoznati smo od Ericssona da možemo pridonijeti obrazovanju studenta u suradnji sa stručnjacima iz te tvrtke. Postupno se sada otvaraju i druga područja koja možemo zajednički razvijati, poput znanstveno-istraživačkih projekata gdje ćemo razvijati sva ona znanja i kompetencije koje studenti trebaju imati kako bi se što bolje prilagodili tržištu rada.

Ovo je zapravo pravi model povezivanja znanosti i potreba realnog sektora.

- Nama i jest primarni cilj da inženjerska znanja koja studenti trebaju steći budu u bliskoj vezi s praktičnom primjenom. Zato niz godina razvijamo suradnju s gospodarstvom, a posebice smo to intenzivirali posljednjih godina, i to na način da, gdje god je to moguće, dovedemo te tvrtke u Osijek. Nudimo im suradnju u nastavi razvojem studijskih programa, suradnju u laboratorijskim vježbama, nudimo im partnerstvo i držimo kako je to pravi pristup u kojemu možemo, uz sinergiju Sveučilišta i potporu lokalnih i regionalnih vlasti, pa i na nacionanoj razini, postići da se ovaj dio Slavonije počne razvijati. Cilj je da Sveučilište bude generator koji će potaknuti dolazak tvrtki i razvoj novih tehnologija, koje će onda naći svoje mjesto u Osijeku.

Inženjersko okruženje

Sve to je, za pretpostaviti je, od koristi i studentima još tijekom njihova studiranja?

- Prepoznali smo potrebu ranog povezivanja studenata s tvrtkama te prije nekoliko godina uveli obaveznu stručnu praksu na svim studijima – na sveučilišnim i stručnim. Osim toga, ideja je da studenti i prije nego što iziđu na tržište rada na konkretnim problemima osjete što to jest stvarno radno inženjersko okruženje. Zbog toga pri kraju nastave, a kao nastavak stručne prakse, studenti u suradnji s tim tvrtkama izrađuju diplomske radove. Osim toga pozivamo stručnjake iz tvrtki da nam se pridruže u obrazovanju, da održe gostujuća predavanja i laboratorijske vježbe te da na taj način pokažemo studentima koja je to praktična primjena onih teorijskih znanja koja stječu na fakultetu. U tom svjetlu smo napravili portal – centralno mjesto na kojem povezujemo studente i poslodavce, gdje prvi dobivaju informacije o poslodavcima, drugi o studentima. Studenti se tako i prije kraja studija približavaju poslodavcima, nude im se stručne prakse, nude se stipendije, pa i radna mjesta. Do sada smo okupili više od 300 tvrtki iz Osijeka, Hrvatske, ali i iz inozemstva. Model je to koji je jako dobro zaživio, i u nepune dvije godine okupio ogroman broj tvrtki koje sada nama koriste kao baza za razvoj studijskih programa ali i za povezivanje studenata i tržišta rada.

Nove tehnologije

- Jedan od primjera gdje smo iskoristili naš portal je razvoj novog studijskog programa - automobilsko računarstvo i komunikacije. Uvidjeli smo potrebe dijela tvrtki, a druge smo pozvali da nam se priključe kako bismo zajednički razvili studijski program koji će, što je više moguće, biti prilagođen tržištu rada. Javilo nam se sedam tvrtki i s njima smo razvili ovaj program na diplomskoj razini sveučilišnog studija. Studij je to koji ima izuzetno dobre perspektive. Između ostalog, jedna od tvrtki koja ga je razvijala - Rimac automobili, u Osijeku je otvorila svoj ured. Tu je i institut RT-RK, koji je i u suvlasništvu Fakulteta, i koji također radi u automobilskoj industriji...

Je li poznato u čemu će biti vaša konkretna suradnja s Ericssonom Nikolom Teslom?

- Kompanija su koja ima jako dobro razvijen sustav pripreme studenata za tržište rada. Godinama organiziraju ljetni kamp gdje studenti rade na konkretnim problemima s mentorima iz ENT-a i s fakulteta. To je svakako jedan od oblika suradnje, drugi je opremanje laboratorija u Osijeku, gdje ćemo onda zajednički moći osposobljavati naše studente za nove tehnologije poput, primjerice, 5G, koja je u utorak predstavljena u Ericssonu u Zagrebu. To će biti tehnološka osnovica na kojoj će se naši studenti moći osposobljavati i dobiti znanja i kompetencije koje će im u budućnosti trebati.

Dario KUŠTRO
RAZVOJ PROGRAMA AUTOMOBILSKO RAČUNARSTVO I KOMUNIKACIJE

Sve to, u konačnici, podiže vrijednost samog Fakulteta na međunarodnoj sceni, pa i natjecanju za sredstva iz EU projekata.

- Jedan od primjera je međunarodni projekt unutar INTEREG programa koji imamo s Fakultetom tehničkih nauka Novi Sad. Zajednički smo aplicirali upravo za sredstva za opremanje laboratorija za studijski program Automobilsko računarstvo i komunikacije. I na taj način ćemo razviti dio studijskog programa, gdje ćemo na najnovijoj opremi, koje nema nigdje u Hrvatskoj, moći osposobljavati studente. To će omogućiti da razvijamo programska rješenja za autonomu vožnju, ali i druge aspekte koji su vezani uz budućnost automobilske industrije.

Možda ste propustili...

PREDSJEDNIK HDZ-A ZADOVOLJAN KAMPANJOM

"Vlada kvazinacionalnog spasa ne bi dugo potrajala"

ŠTO JE NA 100.000 ISPITANIKA POKAZAO IZBORNI KOMPAS

Četvrtina ispitanika ne bi glasala za programski im blisku stranku

U SRIJEDU POČINJU RADOVI NA GRANIČNOM PRIJELAZU

Za godinu dana u funkciji novi most kod Gradiške?

Najčitanije iz rubrike