Novosti
DESNICA PROTIV

Iz Njemačke u Hrvatsku dolazi 17.000 doplataka
Objavljeno 22. ožujka, 2018.

Dječji doplatak koji njemačke službe uplaćuju za djecu građana Europske unije koja ne žive sa svojim roditeljima u Njemačkoj, posljednjih se sedam godina gotovo udeseterostručio, a među zemlje u koje se isplaćuje najveći broj doplataka ubraja se i Hrvatska. “Godine 2017. Savezni ured za zapošljavanje za djecu EU državljana koji rade u Njemačkoj, a djeca žive u zemlji podrijetla, isplatio je 343 milijuna eura”, proizlazi iz upita zastupničke grupe desnopopulističke Alternative za Njemačku, kako u srijedu prenose mediji RND grupe. Prema istim informacijama, taj se iznos drastično povećao posljednjih godina. Godine 2010. Savezni ured za zapošljavanje u EU inozemstvo prebacio je dječjih doplataka u vrijednosti od 35,8 milijuna eura, iz čega proizlazi da se ta svota u posljednjih sedam godina gotovo udeseterostručila. Najveći broj djece koja žive izvan Njemačke nalazi se u Poljskoj (103.000), iza koje slijede Hrvatska i Rumunjska sa 17.000 djece koja su ostala kod kuće, a kojima jedan roditelj ili oba rade u Njemačkoj.

Njemačka je vlada prije godinu dana donijela nacrt zakona prema kojem bi se za djecu koja žive u inozemstvu isplaćivao dječji doplatak u visini doplatka koji se dodjeljuje u zemlji boravka, ali je taj zakon naišao na otpor Europske komisije. Dječji doplatak u Njemačkoj za prvo i drugo dijete iznosi 194 eura mjesečno. Za treće dijete 200 eura, a od četvrtog djeteta 225 eura mjesečno, što je osjetno više nego u zemljama EU-a u koje odlazi najveći broj inozemnih uplata. Zastupnik AfD-a Rene Springer žestoko je u razgovoru za medije RND grupe kritizirao to pravilo. H

“TEŠKO SHVATLJIVO”

“Njemačkom poreznom obvezniku teško je shvatljivo zašto svakog mjeseca moraju plaćati za djecu koja npr. žive u Bugarskoj”, rekao je Rene Springer (AfD) i optužio njemačku vladu za neučinkovitost.

Možda ste propustili...