Osijek
EU SUFINANCIRA DIZALA

Stariji i invalidi “zarobljeni” u 1700 zgrada s tri i više katova
Objavljeno 22. ožujka, 2018.
Europska je komisija najavila mogućnost sufinanciranja ugradnje dizala u višestambenim zgradama u iznosu od čak 80 posto troškova

Vezani članci

ANĐELA SKENDER (94), KAPUCINSKA 30

Od mog stana do ulice dijeli me 80 stepenica

IVO PRANJIĆ (72), VIJ. LJUBE BABIĆA

Imam proteze i bolesno srce, ali ne želim svijet gledati kroz prozor

Na području grada Osijeka ima gotovo 800 zgrada sa od četiri do sedam katova koje nemaju dizala, a njih više od 900 s tri kata. Brojnim osobama treće životne dobi, invalidima i obiteljima s malom djecom koji u njima žive broj stepenica koje moraju prijeći kako bi izišli iz svoja četiri zida određuje život.

Rješenje je njihovih problema ugradnja dizala, no kako je riječ o velikoj investiciji, malo je onih koji su takvo što proteklih desetljeća uopće uzimali u obzir. No, to bi se uskoro moglo promijeniti. Europska je komisija najavila mogućnost sufinanciranja ugradnje dizala u višestambenim zgradama iz Europskog fonda za regionalni razvoj u iznosu od čak 80 posto troškova, kao jednu od mjera prilagodbe stambene infrastrukture za skrb za starije osobe. A GO Osijek Hrvatske stranke umirovljenika preuzeo je na sebe inicijativu poticanja predstavnika stanara u osječkim zgradama da uhvate ovu priliku te poboljšaju kvalitetu života.

- Europska unija ubuduće ne planira financijski sudjelovati u gradnji domova za umirovljenike i starije osobe ni u jednoj zemlji članici EU-a jer je preporučeno da umirovljenici, osobe treće životne dobi, teško pokretne i invalidne osobe trebaju ostati u svojem stanu što je moguće duže uz pružanje odgovarajuće neformalne skrbi - objašnjava Jelena Dodig iz HSU-a, te dodaje kako je obilaskom osječkim zgrada s tri i više katova zaključeno da mnoge od njih imaju tehničke preduvjete za ugradnju dizala, kao i da postoji interes suvlasnika zgrada za ovaj potez.

Pozitivni su učinci ugradnje dizala, ističu iz HSU-a, brojni.

- Uz to što bi ugradnja dizala poboljšala svakodnevnu kvalitetu života naših sugrađana, imala bi i pozitivne učinke na rad službi koje pružaju usluge građanima poput vatrogasaca ili hitne pomoći. Pozitivni bi se učinci osjetili i zapošljavanjem u procesu ugradnje, održavanja i servisiranja dizala, a u konačnici bi ugradnja dizala suvlasnicima stambenih zgrada povećala vrijednost stana - zaključuje Dodig.

Ivana SOLAR
DOĐITE U PETAK NA TRIBINU I SAZNAJTE SVE O UGRADNJI DIZALA!

Gradska organizacija HSU-a, u suradnji s umirovljeničkim udrugama, u petak, 23. ožujka, s početkom u 11 sati, u prostorijama GČ-a Gornji grad (Trg Lava Mirskog 1) organizira tribinu o mogućnostima ugradnje dizala u višestambene zgrade uz sufinanciranje iz EU fondova. Najavljeno je da će o temi govoriti saborski zastupnik Silvano Hrelja, predsjednik Koordinacijskog odbora društava HP i HT umirovljenika Hrvatske Želimir Manenica i europarlamentarka Biljana Borzan. Ovom će prigodom svima zainteresiranima biti objašnjena procedura uključivanja u proces povlačenja sredstava iz EU-a.

KREDIT TE SUBVENCIJE GRADA I ŽUPANIJE

Prvi je korak u želji za ugradnjom dizala prikupljanje suglasnosti suvlasnika (preko predstavnika suvlasnika), nakon čega slijedi suradnja s Gradom Osijekom i upraviteljem zgrade vezano uz tehničku dokumentaciju. Valja napomenuti kako je dio novca koji u investiciju moraju uložiti sami suvlasnici moguće osigurati preko kredita iz pričuve, a za koji Osječko-baranjska županija sufinancira kamatu u visini od 2, a Grad Osijek od 1 posto. Također, postoje i olakšice u proceduri u dijelu propisa, tako da ne treba građevinska dozvola za ugradnju, a ugradnja vanjskog okna (panoramskih dizala) više se ne smatra intervencijom u prostoru.

Jelena Dodig

Hrvatska stranka umirovljenika

Obilaskom osječkih zgrada s tri i više katova zaključeno je kako mnoge od njih imaju tehničke preduvjete za ugradnju dizala, kao i da postoji interes suvlasnika zgrada za ovaj potez.

učinak

DIZALA BI POVEĆALA VRIJEDNOST STANOVA

Možda ste propustili...

TEEN ZBOR INSTITUTA POLIFONIJA

Prva nagrada s pohvalom cum laude u Belgiji

OBILJEŽILI DAN SV. FLORIJANA - SVJETSKI DAN VATROGASACA

Osječka vatrogasna postrojba sada je u fazi pomlađivanja

OD 10. SVIBNJA NOVA REGULACIJA PROMETA U OSIJEKU

Gundulićeva će se zatvoriti od Stepinčeve do Radićeve

Najčitanije iz rubrike