Osijek
DAN DAROVITIH UČENIKA U OŠ RETFALA

Na malom je sajmu i znanost postala zabava
Objavljeno 21. ožujka, 2018.

Drugu godinu zaredom OŠ Retfala organizirala je pravi mali znanstveni sajam prigodom obilježavanja Nacionalnog dana darovitih učenika. Nazvan “Kada znanost postane zabava”, ovogodišnji sajam donio je u srijedu, 21. ožujka, pregršt edukativnih i zabavnih pokusa koje su učenici viših razreda marljivo uvježbavali sa svojim nastavnicima, kako bi ih predstavili mlađim kolegama. OŠ Retfala, naime, već dugi niz godina radi s darovitom djecom, a odnedavno je postala jedan od ukupno osam centara izvrsnosti na području grada Osijeka. Školi je za održavanje sajma stigla i pisana podrška resorne ministrice Blaženke Divjak.

- Ove školske godine imamo dvije skupine darovitih učenika. Budući da je naša škola centar izvrsnosti za STEM područje iz predmeta fizika, kemija, biologija i matematika, za zapadni dio grada, dolaze nam i učenici iz drugih okolnih škola – kaže ravnateljica Blaženka Jelaš, prof. OŠ Retfala jedna je i od 16 osnovnih škola iz županije koje su se prijavile za eksperimentalnu fazu kurikularne reforme koja počinje ove jeseni. Zajedno s timom Udruge Ingenium, koja se bavi promicanjem prava darovite i talentirane djece u RH, škola radi i na prijavi projekta "Svjetski dan darovitih”. Riječ je o jedinstvenoj ideji, koju će predložiti UNESCO-u. Nada Lukač-Vlajić, predsjednica Udruge, zaslužne za obilježavanje ovoga dana u RH, kaže kako daroviti učenik nije isključivo odlikaš, nego onaj koji ima neke posebne talente i nadarenost u nekom području.

- Daroviti učenik može biti izvrstan mali sportaš, glazbenik, pjesnik, matematičar... Dobro je da ima odlične ocjene, ali to nije nužno. Je li dijete darovito najprije se utvrđuje testom identifikacije i utvrđivanjem potencijala u području u kojemu postiže iznimno visoke rezultate – kaže Lukač-Vlajić, koja se zalaže i za otvaranje centara izvrsnosti u svim školama. A na znanstveno-umjetničke centre izvrsnosti koje pohađa 480 darovitih učenika, kroz koje je Osijek među prvima odlučio ulagati u male genijalce, ponosan je Davor Brust, voditelj Odsjeka za prosvjetu, tehničku kulturu, djecu i mladež. Povratne informacije nastavnika i učenika su, kaže, pozitivne. J. Pejaković

BROJNI POKUSI

“Pobijedi gravitaciju”, “Suha krpa na dnu mora”, “Klackalica”, “Origami”, “Mozgalice”, “Pjenušava kupka”, nazivi su samo nekih pokusa koje su učenici priredili. Doznali su tako mališani ove škole kako je znanost pomogla vodi da postane “magična”, kako uzgojiti vrt u čaši, prkositi gravitaciji, a imali su priliku provjeriti i koliko su vješti u rješavanju različitih mozgalica, napraviti svog ljigavca ili dugu u čaši te naučiti nekoliko trikova uz mađioničare.

- Pokusi su jako zanimljivi, sve želim vidjeti i nešto novo naučiti – kaže Nikolina, 2.c.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike