Regija
ŽUPANJI NIŽA KAMATA I MANJI ANUITETI

Kreditom od 6,8 milijuna kn refinancirat će postojeće
Objavljeno 22. ožujka, 2018.

ŽUPANJA

Grad Županja kreditno će se zadužiti u iznosu 6.800.000 kuna kod Hrvatske poštanske banke na osam godina. Dugoročni kredit koristit će se za refinanciranje postojećih kredita kod HPB-a i Croatia banke. Gradonačelnik i saborski zastupnik Davor Miličević pojašnjava da su povoljniji uvjeti kreditiranja razlozi za donošenje takve odluke. Ističe da je riječ o kunskom kreditu, što je bitno, jer više nema valutne klauzule, čime se odmah eliminira valutni rizik.

- Dobivamo kamatu gotovo dva postotna poena nižu, fiksna je i na godišnjoj razini iznosi 2,45 posto. Za kredite koje ćemo refinancirati do sada smo imali anuitete oko tri milijuna kuna godišnje, a sada će biti oko 1,5 milijuna kuna. Toliko nam sada ostaje i za druge mogućnosti, pa se otvara i prostor za sufinanciranje novih europskih projekata - kazao je Miličević.

Na temelju odluke Gradskog vijeća od Vlade RH zatražit će se suglasnost o kreditnom zaduženju Grada Županje, a gradonačelnik će potom zaključiti ugovor s Hrvatskom poštanskom bankom. A zbog kredita i sredstava koja će biti povučena za realizaciju Programa Zaželi, projekta Ceste zlatne niti i gradnju reciklažnog dvorišta te povećanja prihoda od komunalne naknade za 1,5 milijuna kuna, potrebno je rebalansom uravnotežiti proračun.

- Razlozi za prve ovogodišnje izmjene i dopune proračuna jesu usklađivanje pojedinih prihoda, primitaka, rashoda i izdataka s predviđenim ulaganjima u ovoj godini te usklađenje s financijskim rezultatom ostvarenim u proračunu za 2017. godinu, podizanje kredita za refinanciranje i uvrštavanje programa koji se financiraju ili sufinanciraju iz fondova, pojašnjava Marina Jozić iz Upravnog odjela za financije.

Po izmjenama i dopunama prihodi i primici proračuna Grada za 2018. godinu (uključujući i korisnike proračuna – vrtić, knjižnica i muzej), iznose 52.915.386 kuna i u odnosu prema planu veći su za 8,9 milijuna kuna. U istom su iznosu povećani i rashodi i izdaci. Jozić napominje da su sredstva od fiskalnog izravnanja u znatnoj mjeri pomogla za davanja u kulturu, sport i socijalna davanja te najavljuje da se do kraja godine očekuju još jedne izmjene i dopune proračuna. M. Lešić Omerović

Možda ste propustili...

“LJEŠNJOMEDSKA RAPSODIJA MOGA KRAJA” - RADIONICA U SLATINI

Gastrosuvenir od meda, lješnjaka i čokolade

VATROGASNA ZAJEDNICA VUKOVARSKO-SRIJEMSKE ŽUPANIJE - REZIME 2023. GODINE

Vatrogasci imali 1600 intervencija

Najčitanije iz rubrike