Regija
DJEČJI VRTIĆ JAGLAC

Vrtić će proširiti i uvesti jaslice
Objavljeno 22. ožujka, 2018.

NAŠICE

Slavljeničko raspoloženje vladalo je jučer u Dječjem vrtiću Jaglac Đurđenovac. Veselo, uz pjesmice i ples, slatkiše i sokove, djeca i njihove odgojiteljice slavile su, naime, 87. rođendan svoje ustanove. Predškolska djelatnost u Đurđenovcu datira još od 1931. godine kada je otvoreno zabavište za djecu koje je službeno počelo s radom upravo na jučerašnji dan, 21. ožujka, i taj se datum uvijek obilježava, a ne samo kada su rođendani jubilarni.

- Ovo je veliki rođendan naše ustanove koja je jedna od rijetkih u Hrvatskoj koja tako dugo postoji. U Slavoniji smo drugi vrtić po starosti i jako smo ponosni što smo u zgradi u kojoj je 87 godina organiziran predškolski odgoj i obrazovanje - rekla je ravnateljica Dječjeg vrtića Jaglac Renata Plečić.

Ovogodišnja proslava rođendana vrtića uklopljena je u Dan općine, a pripremljene su brojne zanimljive aktivnosti. U sklopu rođendanske proslave postavljena je izložba dječjih likovnih radova na temu “Đurđenovac”, uz šetnicu u središtu Đurđenovca te u holu vrtića. Stariji vrtićarci posjetili su općinskog načelnika koji ih je počastio te upoznao s radom općinske uprave. Vrtićarci su uživali u lutkarskoj predstavi “Prvo proljeće malog Ježa”, koju su pripremile odgojiteljice te u prigodnom programu dječje folklorne sekcije KUD-a Jasen Šaptinovci koji im je stigao u goste.

Dječji vrtić Jaglac danas brine o 75 djece koja su raspoređena u četiri odgojne skupine: mlađa Ježići, srednja Zvjezdice, starija Bubamare i predškolska Sunce. Osim redovnog programa, vrtić u kojemu je zaposleno osmero djelatnika, provodi i program predškole koji počinje 9. travnja.

Budući da vrtić nikada nije temeljito obnovljen, 2015. započeta je energetska obnova koja je završena za godinu dana, a investiciju vrijednu 400.000 kuna provela je Općina Đurđenovac uz financijsku pomoć Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Obnovljeni su krov i fasada te je zamijenjena vanjska stolarija. Zbog pojačanog interesa roditelja za smještaj djece jasličke dobi, Općina, koja je osnivač, odlučila je proširiti vrtić za jasličku skupinu. Dobru vijest objavio je načelnik Hrvoje Topalović na svečanoj sjednici za Dan općine, a jučer potvrdila i ravnateljica vrtića Renata Plečić.

- Zadovoljni smo što ćemo imati mogućnost smještaja i jasličke djece, jer je bilo upita roditelja i u razgovoru s osnivačem zaključili smo da za to postoji potreba. Sve više roditelja ne može zbrinuti djecu, jer oboje rade, a i bake su još uvijek zaposlene. Možda je to jedna od mjera kako spriječiti iseljavanje mladih obitelji. Odlučili smo se za proširenje, jer razmišljamo dugoročno – napominje ravnateljica Plečić i dodaje da se krenulo u projektiranje proširenja vrtića.

Snježana FRIDL
DO NOVCA PREKO EU FONDOVA

- Prijavili smo se na natječaj Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku te zatražili sredstva za izradu projektne dokumentacije. Proširenje vrtića planiramo financirati putem europskih fondova, jer Općina taj novac ne može samostalno osigurati i vjerujem da ćemo uspjeti – zaključuje ravnateljica Dječjeg vrtića Jaglac Renata Plečić.

Možda ste propustili...

IZLOŽBA U KNJIŽNICI U POVODU SVJETSKOG DANA UMJETNOSTI

Blackout poezija - radovi osnovnoškolaca

Najčitanije iz rubrike