Regija
ĐAKOVČANI LJUTITI

Sve više auta vozi korzom
Objavljeno 22. ožujka, 2018.

ĐAKOVO

Žila kucavica grada Đakova, na kojoj u vrijeme toplijih mjeseci građani uživaju u suncu i na ljetnim terasama ispijaju omiljene napitke, gradski korzo, u posljednje je vrijeme, osobito od kada je Trg Josipa Jurja Srossmayera zatvoren za promet, postala poput kolnika. Iako je riječ o pješačkoj zoni, na koju vozilom, kako smo doznali od zamjenika gradonačelnika Roberta Francema, smiju stati jedino stanari, dostavljači novca u poslovnicu Fine te dostavljači lijekova u ljekarnu, mnogi se ne obaziru na zabrane, pa dostavnim (i drugim) vozilima prometuju u oba smjera.

- Što je previše, previše je. Nije novost da se povremeno znalo pojaviti poneko vozilo na korzu, uglavnom su to bila vozila koja dostavljaju novac u Finu, pod pratnjom zaštitara, no sada ovamo ulaze velika kombi-vozila s dostavom, kao da im je teško stati u prolaz, od koga ih do korza ne dijeli ni 50 metara, ogorčeno komentira Đakovčanin Mario. Kaže i kako se pita gdje je policija i zbog čega ne uvede reda u promet na korzu.

- Mislim da je ovo izmaknulo kontroli. Nekoliko sam puta znao vidjeti kako dostavno kedi vozilo ulazi na Strossmayerov trg, kruži oko fontane na pješačkom dijelu i onda izlazi ponovno na kolnik. Naime, na kraju pješačke zone na tom dijelu nisu postavljeni stupovi, pa se bez problema može ući pred samu katedralu - dodaje Mario.

Odgovor o tome tko ima odnosno nema pravo prometovati po pješačkoj zoni, konkretno Ulicom pape Ivana Pavla II, odnosno gradskim korzom, zatražili smo u Policijskoj upravi osječko-baranjskoj.

- Prometovanje vozilima tom ulicom nije dopušteno jer je to zabranjeno postavljenim prometnim znakovima B03 “Zabrana prometa u oba smjera”. Izuzetno, Odlukom o komunalnom redu Grada Đakova, Grad Đakovo na opravdani zahtjev može dopustiti pojedinim vozilima prometovanje tom ulicom, i za to se izdaje dokument Odobrenje za nužni prolaz i zadržavanje - stoji u odgovoru PU osječko-baranjske.

U Gradu Đakovu, uz navedeno pojašnjenje o tome tko smije uz posebno odobrenje vozilom proći pješačkom zonom, navode i kako se, prema Odluci o komunalnom redu, dostava robe i materijala mora obavljati ponajprije izvan javnoprometnih površina. Izuzetno se, navodi se u Odluci, zbog nedostatka prostora ili kolnog prilaza i sličnog, dostava robe i materijala može obavljati korištenjem javnoprometnih površina. Odobrenje za korištenje zona ograničenog ili zabranjenog prometa vozilima za dostavu robe i materijala daje odjel nadležan za komunalne poslove. Grad Đakovo dostavio nam je i primjer zahtjeva koji bi oni koji moraju doći vozilom u pješačku zonu trebali ispuniti i predati Upravnom odjelu za komunalne djelatnosti i prostorno uređenje, a gdje mora biti navedena svrha zaustavljanja, vrijeme te podaci o vozilu, od registracijske oznake do marke i nosivosti vozila. Maja MUŠKIĆ

Ljeti POŠTUJU prometNA PRAVILA

“Kada ugostiteljski objekti tijekom ljetnih mjeseci iznesu terase, u drugom dijelu korza, odnosno onom do katedrale, zbog širine stolova i stolica ne može se prometovati. Kako tada dostavna vozila mogu stati u prolaz kako bi dostavili pakete?” pita se Đakovčanin Mario.

Možda ste propustili...

DVOSTRUKI “FESTIVAL DEMOKRACIJE”

Na isti dan izbori za EU i mjesne odbore

FOTOGRAFIJE PRIMAJU DO 12. SVIBNJA

Bioraznolikost - fotonatječaj

GLAZBENE I FILMSKE PROJEKCIJE, RADIONICE, KVIZ

Lapidarij idealno mjesto za događaje zanimljive svima

Najčitanije iz rubrike