Novosti
ISTANBULSKA KONVENCIJA IDE NA VLADU

Protivnici ratifikacije glasni, SDP podijeljen, Plenković ne odustaje
Objavljeno 21. ožujka, 2018.

Iako predsjednik HDZ-a i premijer Andrej Plenković posljednjih dana čini sve kako bi primirio situaciju u stranci u vezi sa sporenjem oko rodne ideologije u Istanbulskoj konvenciji, cijela ta situacija iz dana u dan samo se dodatno komplicira i rasplet čini sve neizvjesnijim.

U komešanju na tu temu u redovima najjače hrvatske stranke većina u županijskim odborima daje podršku Plenkoviću, a istaknuti HDZ-ovci (Stier, Maletić, Kovač...) otvoreno staju kontra te i nekolicina ministara izražava određene dvojbe s tim u svezi. No u priču protiv Konvencije uključena je i Katolička Crkva, pa i s nekih oltara počinju stizati poruke sličnog sadržaja, oglasile su se i braniteljske udruge te predstavnici krajnje desnice, poput Ladislava Ilčića ili Željke Markić i udruga koje predstavljaju.

Izvanredni izbori?

Za ratifikaciju Istanbulske konvencije otvoreno su predstavnici HNS-a, Glasa i HDSSB-a, čelnici Mosta rekli su da su protiv, SDP se očito raskolio, jer vodstvo te stranke podršku uvjetuje izostankom bilo kakvih “ograda” pri ratifikaciji, a dio saborskih zastupnika socijaldemokrata otvoreno izjavljuje kako će glasati za njezinu potvrdu u Saboru. “Naš stav je jasan. Ne, SDP neće glasati za Istanbulsku konvenciju u slučaju da vladajući dodaju bilo kakvu formulaciju ili izjavu postojećoj Istanbulskoj konvenciji. Naime, na Konvenciju se mogu izjaviti samo Konvencijom predviđene rezerve, a dodatna formulacija kako je zamišljaju vladajući ne može imati pravni učinak i namijenjena je jedino smirivanju otpora i svađa u HDZ-u. Mi nemamo razloga niti želimo umirivati dio članova i biračko tijelo HDZ-a zato što je i nemir koji osjećaju zbog Istanbulske bezrazložan i besmislen”, stav je SDP-a, izrečen za portal Index.

Predsjednik Kluba zastupnika SDP-a Arsen Bauk rekao nam je pak kako je njihov klub u službenu proceduru poslao svoj prijedlog vezan uz to pitanje, a kada Vlada pošalje svoj prijedlog, razmotrit će ga na tragu toga što su već rekli. Međutim, saborska zastupnica SDP-a Sabina Glasovac u utorak je izjavila kako će glasati za Istanbulsku konvenciju. “Pa kome pravo kome krivo. Nema te sile koja će me natjerati da glasujem protiv snažnije prevencije i zaštite žena od nasilja. Ljudska prava ne smiju biti poligon za politikantstvo”, zaključila je Sabina Glasovac na Twitteru. Sličan su stav iznijeli i SDP-ovi Gordan Maras i Orsat Miljenić. Tako da, ustraje li čelništvo SDP-a na tvrdom stavu, nove unutarstranačke podjele mogle bi dodatno uzdrmati tu stranku.

U varijanti u kojoj SDP ili njegov veći dio eventualno ne bi podržao ratifikaciju Istanbulske konvencije otvara se i šira priča, u kojoj se dovodi u pitanje opstojnost same Vlade. Prvi se put spominje i eventualna mogućnost novih izvanrednih parlamentarnih izbora krajem ljeta, s tim što je doista upitno kome bi to odgovaralo. Tjednik Nacional tvrdi da su mu dva visoka politička izvora bliska vrhu HDZ-a navodno otkrila kako su premijer Plenković i njegovi najbliži suradnici prošlog vikenda počeli razmatrati takvu mogućnost.

Interpretativna izjava

No Plenković je u utorak izjavio kako će se na sjednici Vlade već u ovaj četvrtak najvjerojatnije naći i Istanbulska konvencija, zajedno s interpretativnom izjavom, a u vezi sa SDP-ovim najavama da zbog toga neće glasovati za ratifikaciju odgovara kako bi volio da se to dogodi jer bi to pokazalo kako je riječ o politikantstvu te bi se postavilo pitanje kredibiliteta oporbe.

- U ovom trenutku radimo na finalizaciji interpretativne izjave, dakle taj dokument će sigurno doći na sjednicu Vlade. Želimo uskladiti njezin sadržaj i s partnerima. Htio bih postići što širi konsenzus o dokumentu koji prije svega ima za cilj sprječavanje nasilja nad ženama i u obitelji, otkloniti strahove svih onih koji u vezi s tim tekstom vide određene probleme ili neke moguće daljnje korake - rekao je Plenković, dodavši kako su temeljito analizirali sve aspekte i konzultirali pravnu službu Vijeća Europe, te u Konvenciji ne vidi nikakve skrivene namjere kao ni razloge da ju ne podrže ministri u Vladi. “I s te strane moja će vlada napraviti ono što SDP-ova vlada nije napravila, a imala je dvije i pol godine”, kazao je premijer.

Na novinarsko pitanje može li otpor Katoličke Crkve i udruga te dijela stranačkih kolega Konvenciji spriječiti njezinu ratifikaciju u Saboru, Plenković odgovara kako smatra da će saborska rasprava biti dobra prilika da se o toj temi malo sadržajnije i argumentiranije porazgovara u hrvatskoj javnosti. “Ja u toj konvenciji ne vidim nikakve skrivene namjere”, poručuje te podsjeća da su na izradi tog međunarodnog dokumenta, koji se radio godinama, sudjelovali hrvatski stručnjaci iz vremena i prijašnjih HDZ-ovih vlada, kao i SDP-ove vlade. “Dakle, ne vidim nikakvu promjenu u kontinuitetu politike različitih opcija, različitih političkih struktura prema sadržaju te konvencije”, dodao je.

Igor BOŠNJAK/H

BRANIMIR GLAVAŠ, HDSSB

NE VIDIM NI JEDAN RAZLOG DA SE KONVENCIJA NE RATIFICIRA

Predsjednik HDSSB-a i saborski zastupnik Branimir Glavaš podržat će izglasavanje Istanbulske konvencije, bez obzira na to bude li ona predložena u svom originalnom izdanju ili se pojavi u nekom interpretativnom obliku od strane vladajuće stranke. Izjavio je to Glavaš na konferenciji na novinare u utorak u Osijeku, koju je sazvao “jer su se u medijima pojavile dvojbe o tome kako bi on mogao glasovati”. Glavaš je podsjetio kako je Hrvatska sekularna država, HDSSB želi da takva i ostane, te da ne vidi ni jedan razlog da se ovaj dokument ne ratificira. Uz to, upozorio je na članak 80. Konvencije - poglavlje u mogućnosti povlačenja potpisa. “Svaka stranka može u svako doba otkazati ovu konvenciju putem obavijesti glavnom tajniku Vijeća Europe”, kaže Glavaš. D.Ku.

Andrej Plenković

predsjednik HDZ-a i premijer

TO JE TEMA SVIH GRAĐANA

Upitan strahuje li da u Saboru neće biti većine za ratifikaciju, premijer Plenković je rekao: “Ne strahujem, čak bih volio da oporba, koja toliko govori o Konvenciji i pokreće interpelaciju, bude toliko bezobrazna i bahata da se usudi ne glasati o Konvenciji. To bi potvrdilo da je možda cijeli ovaj pokušaj, sve ovo vrijeme, bio jedno politikantstvo. Jako bih volio vidjeti taj scenarij, a pogotovo znajući kakav će biti sadržaj interpretativne izjave. Volio bih zato što netko tko je imao prigodu to ratificirati i imao potrebnu većinu nije to napravio tri godine, a sad pokreće čak i interpelacije i na neviđeno se prijeti da neće glasati za. Kakav kredibilitet mogu imati? Zašto bih ja kao premijer i predsjednik HDZ-a dopustio da to bude ekskluzivna tema jednog dijela političkog spektra. Ne dam! To je tema cijele Hrvatske, svih hrvatskih građana i civiliziranih standarda. Upravo u onom smjeru kamo ja želim da hrvatsko društvo i država ide”, poručio je.

Možda ste propustili...