Novosti
REZULTATI TOKSIKOLOŠKE ANALIZE

Policija: “Sumnjiva” tvar ipak nije otrov, nego - kuhinjska sol
Objavljeno 20. ožujka, 2018.

Policijska uprava osječko-baranjska u utorak poslijepodne objavila je rezultate analize tvari pronađenih u Osijeku prošloga tjedna za koje se sumnjalo da su otrov koji je skrivio obolijevanje i uginuće pasa. Međutim, analiza je, kako ističe policija, pokazala da je riječ o - kuhinjskoj soli. “Policijska uprava osječko-baranjska je u zadnjih nekoliko dana zaprimila desetke dojava o pronalasku sumnjivih tvari na području grada Osijeka i okolice, a čija pojava je uznemirila javnost. Uzorci materije proslijeđeni su u Centar za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja 'Ivan Vučetić' u Zagrebu. Provedenim toksikološkim analizama u materiji dostavljenoj na vještačenje nije utvrđena prisutnost otrovnih tvari, već je utvrđeno da se radi o natrijevom kloridu, odnosno kuhinjskoj soli. O svemu navedenom obavijestit ćemo nadležno državno odvjetništvo. Ovim postupkom policija je otklonila mogućnost da je tvar koja je izuzimana po dojavama građana otrovna tvar”, stoji u priopćenju PU osječko-baranjske koje potpisuje glasnogovornik Darijo Premec.

Stigli su i rezultati analize koju je tražio Grad Osijek i to na uzorke nepoznate tvari koju je tvrtka Vetam, po dojavama građana, prikupljala od 16. do 18. ožujka. Kako je priopćeno iz Grada, analizu je obavila tvrtka Croatiakontrola d.o.o. za kontrolu robe u Zagrebu, na pet dostavljenih uzoraka. “Ispitivanje se odnosilo na prisutnost potencijalno opasnih supstanci – pesticida, teških metala i nemetala. Rezultati analize svih pet uzoraka pokazuju da u istima nema prisutnosti pesticida, dok je prisutnost teških metala i nemetala bez ikakvog utjecaja na toplokrvne životinje, odnosno u zdravstveno potpuno sigurnim granicama”, ističe se u priopćenju iz Ureda gradonačelnika.

Podsjetimo, sumnje građana da je riječ o otrovu opasnom za pse te brojna uginuća golubova izazvali su brojne pozive policiji i gradskoj upravi, a u nedjelju je na Trgu Ante Starčevića i ispred zgrade PU osječko-baranjske organiziran i prosvjed. Prosvjednici su negodovali zbog, prema njihovu mišljenju, spore i neučinkovite reakcije nadležnih na zabrinjavajuća zbivanja posljednjih dana. Kako bi smirila paniku i zaustavila brojne poluinformacije i dezinformacije koje su o navodnom organiziranom i namjernom trovanju pasa kružile uglavnom društvenim mrežama, Udruga Pobjede na svojoj je stranici na Facebooku u ponedjeljak objavila da Grad Osijek, s obzirom na to da nije nadležan za istragu, prikuplja podatke, umrežava sve sudionike te da se ponudio financirati sve analize koje bi eventualno ubrzale postupak. Udruga je navela i kako je bilo desetak evidentiranih sumnji na trovanje pasa, a četiri su prijavljena slučaja u veterinarskim ambulantama te su bila tri smrtna slučaja pasa. Udruga je, između ostaloga, navela i kako se provjerava učestalost trovanja pasa u godinama prije te da je Centar 112 zaprimio dvjestotinjak prijava na sumnjivu tvar. D.Pav.

NEGATIVAN NALAZ NA INFLUENCU

Kada je riječ o patološkom nalazu za uginule golubove, ured gradonačelnika Ivana Vrkića je priopćio kako je Veterinarska stanica Osijek uputila na analizu tijela uginulih golubova prikupljenih u širem središtu Osijeka u razdoblju od 15. do 17. ožujka. “Po upitu Grada Osijeka izvjestili su da je na Institutu za peradarstvo u Zagrebu izvršena patološka analiza na zaraznu bolest influenzu, te da je rezultat negativan. Uginule ptice poslane su na dalju toksikološku analizu u Centar za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja “Ivan Vučetić” u Zagrebu čiji se rezultat očekuje”, ističe gradska uprava.