Sport
AUREL BENOVIĆ

Želim biti bolji od svojeg uzora Tomija Markovića
Objavljeno 21. ožujka, 2018.
Mladi osječki gimnastičar danas u Dohi ima debi u Svjetskom kupu

Klinac od 17 godina među svjetskom elitom. To će ovaj tjedan biti sudbina osječkog gimnastičara Aurela Benovića, koji će danas (srijeda) nastupiti u kvalifikacijama Svjetskog kupa u Dohi. Nije Benović zalutao u to ugledno društvo, na kontrolnom treningu u Nedelišću odradio je sjajnu vježbu na parteru i “vizirao” put u Dohu, pa su već tjednima sve misli usmjerene na Aspire Dom.

- Ove sam godine mogao nastupati kao junior, ali u dogovoru s trenerom Mađarevićem i ljudima iz kluba odlučio sam se okušati u Svjetskom kupu. U Dohi imam premijeru, nadam se da ću taj prvi nastup pamtiti po dobrom - kaže član GD-a Osijek Žito Aurel Benović.

Iako je prva postaja ovogodišnjeg Svjetskog gimnastičkog kupa bila 22. veljače u Melbourneu, veća hrvatska kolonija nastupila je tek prošlog vikenda u Bakuu, gdje je Ana Đerek osvojila zlato na parteru, a Anton Kovačević broncu na preči. Još brojnija hrvatska kolonija bit će i u Dohi, gdje će prvi put ove sezone nastupiti i svjetski prvak na preči Tin Srbić.

Tomijev nasljednik

O junioru Benoviću u hrvatskoj gimnastici kruži priča kao o “dečku velikog talenta i mogućnosti”. Prema svemu sudeći, legitimni je nasljednik svog klupskog kolege iz GD-a Osijek Žito i prijatelja Tomislava Markovića, koji je zbog zdravstvenih problema morao prekinuti karijeru. No, Tomi nije otišao iz gimnastike, a kako i bi kada mladim osječkim vježbačima ima itekako što pokazati. U vrijeme dok je trener Mađarević sa Seligmanom bio u Bakuu Tomi je odrađivao treninge sa svojim nasljednikom, a zajedno su bili i gosti Line višebojca u Čepinu.

- Obožavam raditi s Markovićem, odličan je trener, a još bolji prijatelj. Uostalom, kad nisam u školi i na treninzima, obično sam kod njega doma, tamo provodim više vremena nego kod kuće - kaže Benović.

Dodaje kako Markoviću zapravo dođe nešto kao “babysitter” za kćerke Lanu i Petru.

- Pa Tomi više ne ide na natjecanja, a kad mu supruga radi, mi zajedno dadiljamo djecu, ha, ha, ha...

No, jedno je “služba, a drugo družba”, pa prijatelj Tomi ne popušta na treninzima.

- Naravno da ne, kad se radi, onda se radi. Uz to što volim s njim trenirati, odličan je i motivator, a to mi treba. Često poslije škole budem umoran, nisam za neki jak trening, ali Marković uvijek nađe način kako me “dići”.

Ono što se radi na treninzima sad treba pokazati u Dohi. Postoji pozitivna trema, ipak je to prvi nastup na Svjetskom kupu, ali Benović jedva čeka.

Želja - finale

- Želja je finale, ako odradim vježbu najbolje što znam i mogu, bit će dovoljno za plasman među osam najboljih. Pojačao sam vježbu s početnom ocjenom 15.500, spreman sam za veliki ispit.

I tu se ubacio Tomislav Marković, koji je sa strane slušao riječi mladog kolege.

- Ma kakvo finale, nemoj misliti o tome. Želja treba biti odraditi vježbu najbolje što možeš i ne razmišljati ni o kakvom plasmanu. Ako izvedba bude dobra, bit će i finala - dodao je iskusniji Tomi.

I Benović ga je poslušao i onda dodao: “Bit će tamo puno dobrih parteraša, a ja se samo želim pokazati u svom najboljem izdanju, odraditi onako kako znam i mogu.”

Eto što je poštovanje i respekt, kad inače mirni Marković podigne glas, učenik mora slušati. I složiti se, ipak, zna se tko je bio poznata i priznata svjetska marka na parteru.

Ivana LIOVIĆ

Tomislav Marković

osječki gimnastičar

Aurel sa 17 radi ono što sam ja radio s 25-26 godina. On je talent koji se rijetko rađa, toga su svjesni svi u klubu i mislim da je ovaj odlazak na Svjetski kup među seniore dobar za njega. Ima strašnu vježbu, font elemenata je velik i bez obzira na godine, treba se natjecati s najboljima

Aurel Benović

mladi član GD-a Osijek-Žito

Tomislav Marković mi je uzor, ali moj je cilj prestići ga i biti bolji od njega. Znam da će biti teško, ali to je konačni cilj

U DOHI SEDMERO NAŠIH

Na trećem Svjetskom kupu u 2018. godini koji će se održati u Aspire domu u Dohi brojni će biti hrvatski predstavnici. Na put iz Azerbajdžana prema Kataru krenuli su Robert Seligman, Anton Kovačević i Ana Đerek, dok se Filip Ude odlučio vratiti kući. Zato su iz zagrebačkog aerodroma prema Dohi letjeli svjetski prvak Tin Srbić, kojem će ovo biti prvi nastup u 2018. godini, zatim mladi Aurel Benović, dok će se Seligmanu na konju s hvataljkama priključiti Zagrepčanin Kristijan Vugrinski. Uz Anu Đerek u ženskon konkurenciji nastupit će i Karlovčanka Petra Furač (greda). Bit će vrlo zanimljivo vidjeti trenutnu formu svjetskog prvaka Srbića, ali isto tako što mogu u svjetskoj konkurenciji debitanti Benović i Furač. Robertu Seligmanu Doha je svakako “popravni ispit” nakon što se u Bakuu, nakon pada na saskoku, nije uspio plasirati u finale. Kvalifikacije su danas i sutra, a od hrvatskih predstavnika otvorit će ih upravo danas 17-godišnji Benović koji je na parteru izvukao posljednji startni broj - 48. U srijedu će u akciji biti i konjaši, Seligman sa startnim brojem 13, te Vugrinski kao 14. Finala su u petak i subotu.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike