Sport
LOŠA OTVARANJA

Osijek u tri susreta primio pogotke u prvih 15 minuta
Objavljeno 21. ožujka, 2018.
Kazna je često stizala iz protunapada, kada su obrambeni redovi bili prorijeđeni

Pet nastupa u nastavku prvenstva je iza nogometaša Osijeka. Četiri su puta bijelo-plavi igrali kod kuće, a čak su tri susreta od ta četiri bila derbiji (Dinamo, Rijeka i Hajduk). Osijek je u tim utakmicama ostvario sva tri znaka, po jednu pobjedu, remi i poraz, što samo po sebi i ne bi bilo tako loše da opet nisu kiksali u susretima protiv slabijih suparnika Cibalije i Inter Zaprešića.

Ono što upada u oko u tim utakmicama jesu problemi osječke momčadi u početnim minutama. Naime, u čak tri od tih pet utakmica primili su pogodak u prvih 15 minuta (Dinamo, Inter Zaprešić i Hajduk), a to su uvijek bili i prvi udarci prema vratima Marka Malenice. Dekoncentracija, nedostatak sreće ili neopreznost?

Puno primaju

Vjerojatno ima svega pomalo, ali iza te statistike krije se podatak koji posebno zabrinjava trenera Zorana Zekića.

- Većina pogodaka koje smo primili ovog proljeća došla je nakon što smo mi imali loptu u posjedu i neoprezno je izgubili. To su stvari koje moramo svesti na najmanju moguću mjeru - kaže Zekić.

U prijevodu Osijek je najčešće bio kažnjavan iz protunapada u trenutku kada su mu obrambeni redovi bili prorijeđeni. Nema dvojbe kako će tijekom ove stanke Zekić i njegov stručni stožer malo dublje trebati proanalizirati te probleme u igri. Naime, u pet susreta bijelo-plavi nisu ni jednom uspjeli svoju mrežu ostaviti čistom, a pri tome su primili čak deset pogodaka, od čega sedam u dva susreta protiv Dinama i Hajduka. Baš u tim susretima suparnici nisu morali potrošiti previše streljiva kako bi došli do tolikog broja pogodaka. Dinamo je četiri pogotka zabio, valjda, iz prva četiri udarca u okvir, a Hajduku je za tri bilo dovoljno samo pet pokušaja koji su išli u okvir vrata. No, to ne znači kako svi problemi izviru u posljednjem redu. Dobar dio krivnje snose i vezni igrači koji nerijetko rade taktičke pogreške u postavljanju ili zatvaranju suparnika po izgubljenoj lopti. Naravno, u svemu treba spomenuti i vratara Marka Malenicu koji u posljednje vrijeme ne ulijeva sigurnost na kakvu smo naviknuli. Dio tih problema bio je vidljiv već i tijekom priprema u Marbelli, a prenio se u prve nastupe u nastavku sezone.

Nudi se prilika

Istina, treba priznati kako su Osječani imali problem s “aritmijom” kada su u pitanju natjecateljski susreti, ali i normalan rad. Naime, loše vrijeme više od 20 dana ih je udaljilo od terena, a sigurno ni popunjavanje linija momčadi u posljednji trenutak prijazlnog roka nije pomoglo. Sad izgleda kako je Osijek izgubio korak u borbi za pozicije pri samom vrhu ljestvice. Za trećeplasiranom Rijekom zaostaje osam, a za drugoplasiranim Hajdukom devet bodova. Istina, tu je i utakmica manje koju osječka momčad treba odraditi protiv Lokomotive u Zagrebu, ali teško je sa sigurnošću tvrditi kako Osijek može dobiti taj susret. To je gostovanje uvijek bilo napeto, a i kada je Osijek na njemu pobjeđivao, vječno je bilo nekakvih drama. Uglavnom, ako se Osječani žele vratiti u utrku za boljim pozicijama od četvrte na kojoj se trenutačno nalaze, morat će napraviti nekakvu pobjedničku seriju. Raspored koji dolazi nudi takvu mogućnost jer Osječane čeka ciklus od četiri susreta s momčadima koje su ispod njih na ljestvici (Slaven Belupo, Lokomotiva, Rudeš, pa Istra 1961). Međutim, s obzirom na iskustva iz ove sezone, to će za njih biti škakljiv zadatak jer su najveći broj bodova prosuli upravo u susretima tog tipa. Valjda će momčad napokon pronaći dobitnu formulu i za te susrete, a treneru Zoranu Zekiću i njegovu stručnom stožeru tijekom ove stanke najvažnije će biti da mogu provesti normalan trenažni proces. Valjda će proljetne temperature i uvjeti općenito napokon pokucati i na naša vrata...

Dalibor KELER
U VELIKOJ PROTIV KRUPE

Nogometaši Osijeka dio prvenstvene stanke provest će u Velikoj. Bijelo-plavi će u Zlatnu dolinu otputovati u petak ujutro, a dan poslije će na stadionu u Velikoj odigrati prijateljski susret protiv BiH premijerligaša Krupe. Taj klub iz Krupe na Vrbasu trenutačno je petoplasirana momčad BiH prvenstva.

BARAĆ ĆE BITI SPREMAN

Mateo Barać, stasiti stoper bijelo-plavih, izvan pogona je od susreta protiv Inter Zaprešića tijekom kojeg je zaradio ozljedu potkoljenice i gležnja nakon grubog starta Obenga. Barać ima jaku kontuziju, a taj start ostavio je traga i na ligamentima gležnja. Ipak, prema najavama, on bi se u rad mogao uključiti već danas, kada će momčad, nakon dvodnevnog odmora, opet biti na okupu, a do susreta protiv Slaven Belupa trebao bi biti posve zdrav. S obzirom na to da u tom susretu neće biti Mileta Škorića, koji ima tri žuta kartona, to je važna vijest za trenera Zorana Zekića.

dekoncentracija

SUPARNIK JE ZABIO IZ PRVOG POKUŠAJA

Najčitanije iz rubrike