Osijek
OBILJEŽEN SVJETSKI DAN SOCIJALNOG RADA

Probacija kao druga
prilika zatvorenicima
Objavljeno 20. ožujka, 2018.

U Domu za stare i nemoćne osobe Osijek, u organizaciji Udruge socijalnih radnika Osječko-baranjske županije, održan je okrugli stol u povodu obilježavanja Svjetskog dana socijalnog rada.

Nazočne je pozdravila predsjednica Udruge socijalnih radnika Osječko-baranjske županije Helena Kristek, dipl. soc. radnica, koja je najavila teme skupa i pojasnila kako se svake godine bira određena temu s kojom kao struka žele upoznati širu javnost. Za svibanj Udruga socijalnih radnika planira organizirati Regionalni simpozij socijalnih radnika radnog naziva “Socijalni rad u procesima deinstitucionalizacije” zato što je deinstitucionalizacija trenutno aktualna tema jer se osobe koje su trenutno institucionalizirane pokušavaju vratiti u svoje primarne obitelji. Prisutne je pozdravio i ravnatelj Doma za stare i nemoćne osobe, Vjekoslav Ćurić, prof., ukratko pojasnivši rad Doma uz osvrt na socijalne radnike.

- Probacijski ured u Osijeku bavi se nadzorom izvršavanja alternativnih sankcija u okviru Ministarstva pravosuđa. Ovim predavanjem željela bih sustručnjacima približiti ovu mladu granu bavljenja ljudima koji su počinili kazneno djelo. Rad Probacijskog ureda u Osijeku sve više je prepoznat, a brojčani pokazatelji ukazuju na to da je trenutno broj zatvorenika puno manji u odnosu na početak rada Probacijskog ureda. Možemo reći da se izjednačio broj zatvorenika i onih koji izvršavaju alternativne sankcije, što je dobro kako za one koji su počinitelji kaznenog djela, tako i za društvo u cjelini – poručila je Katarina Tomanović, prof. psihologije, viša stručna savjetnica u Probacijskom uredu Osijek. Nadalje je istaknula kako se s jedne strane smanjuju troškovi društva, a s druge strane počinitelji dobivaju drugu šansu.

- Sve veći broj počinitelja prepoznaje probaciju kao drugu priliku uz našu stručnu pomoć. Surađujemo s mnogim državnim institucijama, tijelima javne vlasti, pravnim osobama i nevladinim udrugama, gdje velik broj počinitelja izvršava svoju sankciju na svim poslovima koji su potrebni – zaključila je Tomanović.

Temu resocijalizacije zatvorenika i postpenalne zaštite okupljenima je prezentirala viša stručna savjetnica Odjela tretmana Zatvora u Osijeku, mr. sc. Nives Savanović, koja je naglasila kako je od samog početka važno da zatvorenici sami preispitaju svoja ponašanja jer je time olakšan početak procesa resocijalizacije. U postupku resocijalizacije važno je održavati kontakt s obiteljima kako bi se počinitelje lakše moglo pripremiti na život na slobodi. Za kraj, Savanović je objasnila kako uspješnost povratka zatvorenika na slobodu ovisi o njihovoj samoprocjeni, njihovu ponašanju tijekom izdržavanja kazne, ali i rizičnim čimbenicima svakog zatvorenika. F. Mamić

U 2016. osobe uključene u probaciju odradile su ukupno 534.352 sata rada za opće dobro

Možda ste propustili...

ŽUPANIJA POMOGLA U ORGANIZACIJI TERENSKE NASTAVE

Učenici livanjskog kraja u Vukovaru

TKO NIJE NIŠTA NAUČIO NA POUČNOJ STAZI?

Pleša: Vandali uništavaju sve što im se nađe na putu

Najčitanije iz rubrike