Osijek
20. OBLJETNICA ISUSOVAČKE KLASIČNE GIMNAZIJE

Šujević: Svaki učenik svoj urođeni talent ovdje ima priliku ostvariti
Objavljeno 21. ožujka, 2018.
Tri su osnovne odrednice - intelektualni i vjerski odgoj te briga za pojedinca

Isusovačku klasičnu gimnaziju s pravom javnosti osnovao je prije 20 godina Provincijal Hrvatske pokrajine Družbe Isusove. Školu koju su u prvoj generaciji 1998./1999. pohađala 23 učenika, do škole koja ih danas broji 220, vodilo je šest ravnatelja, i to kroz tri osnovne odrednice - intelektualni i vjerski odgoj te briga za pojedinca.

Dvadeseta je obljetnica škole proslavljena u ponedjeljak, na blagdan sv. Josipa, zaštitnika škole. Slavlje je započeto svetom misom u crkvi svetog Mihaela u Tvrđi, koju je predvodio nadbiskup u miru, mons. Marin Srakić. Tri su se govornika osvrnula na proteklih 20 godina – Željka Mihić, učenica prve generacije, s. Marija Stela Filipović, koja od prvih dana predaje hrvatski jezik i književnost, te najdugovječniji ravnatelj škole - p. Ivan Matić, koji je školom upravljao u razdoblju od 2002. do 2010. godine.

- Vrlo sam ponosan, radostan i uzbuđen. Kada se gleda 20 godina unatrag, puno se toga dogodilo. Kroz sve ove godine pokazuje se cvijet mladosti škole koja broji puno talentiranih i marljivih učenika. To je vrijedna i prekrasna povijest – kaže p. mr. sc. Sebastian Šujević, koji dužnost ravnatelja škole obnaša posljednje četiri godine.

Nije nepoznanica da su učenici ove škole jedni od ponajboljih u županiji.

- S jedne strane, nama dolaze dobra, kvalitetna i vrijedna djeca, što se zrcali u plodovima njihova rada. S druge strane, tu je klasični program rada, gdje ona uz pomoć predanih nastavnika i mentora postižu rezultate i materijaliziraju svoje talente. Svaki učenik svoj urođeni talent ima priliku ovdje ostvariti – kaže p. Šujević. Škola je, kaže, u posljednjih nekoliko godina dobila državne prvake iz latinskoga i grčkoga jezika, povijesti i geografije, a tu su i pohvalni rezultati iz umjetničkih područja, sporta i mnogo važnih projekata, od kojih izdvaja projekte “Slavonija”, “Grčka”, “Rim” i “Japan”.

Svetoj misi i proslavi nazočili su uz p. Dalibora Renića, provincijala Hrvatske pokrajine Družbe Isusove, Sanda Filipović, v. d. pročelnika Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu, šport i tehničku kulturu OBŽ-a, te Davor Brust, voditelj Odsjeka za prosvjetu, tehničku kulturu, djecu i mladež Grada Osijeka. Proslava je nastavljena kroz neformalno druženje uz tamburaše i domjenak u dupke punom potkrovlju škole, gdje su se okupili brojni sadašnji i bivši učenici i djelatnici škole i njihovi gosti.

Jasenka PEJAKOVIĆ
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

”VATRENO KRŠTENJE” MLADE OSJEČKE LIJEČNICE

Bebica se rodila u kući, a porod je trajao par minuta

2

ZAVRŠNI SLOJ SE OSUŠIO

Radovi su gotovi, most za pješake konačno otvoren

3

KOMARCI NAJUPORNIJI U SARVAŠU I JUGU II

Grad uzvraća dimnim zidom