Osijek
NAKON INCIDENTA U SARVAŠKOJ ŠKOLI

Marijanović: U obnovu osječkih škola trebalo bi uložiti milijune kuna
Objavljeno 21. ožujka, 2018.
Školske zgrade u Osijeku stare su od 40 do 70 godina i vape za obnovom

Odmah nakon incidenta u sarvaškoj školi, u kojoj je na glavu dvanaestogodišnjeg Patricka Lončarića prošlog tjedna pao prozor, pokrenuta je istraga, o čemu nas je izvijestila ravnateljica OŠ Ljudevita Gaja čija je područna škola u Sarvašu.

O stanju u toj osječkoj najmlađoj školi, ali i u ostalima na području Osijeka, porazgovarali smo s ovlaštenim inženjerom građevinarstva Ivanom Marijanovićem iz tvrtke M- ing d.o.o., koja obavlja stručni nadzor na obnovi zgrada osnovnih škola u gradu i radova hitnih intervencija.

Još u jamstvenom roku

- Osnovni je problem kod OŠ Sarvaš - Područne škole Ljudevita Gaja što je u uporabi osam-devet godina i ona je još u jamstvenom roku od deset godina. Na stolariju ne ide jamstvo u tih deset godina, ali se podrazumijeva da bi u tom roku trebala biti funkcionalna. Strašno je to što se dogodilo Patricku i nadam se da će mališanu biti dobro. Za taj prozor koji je pao svaka ekspertiza utvrdila bi da nije toliko manjkav. A što se dogodilo? Jednostavno nesretni splet okolnosti. Postoje dvije sigurnosne šarke i obje su popustile i izišle iz ležaja, pa je prozor pao. Takva je vjerojatnost izuzetno mala, doista je teško očekivati da obje šarke popuste. Mi smo odmah u petak bili u školi, a ravnateljima u ostalim školama sam posao cirkularno pismo. U obilasku škole sam bio s Davorom Brustom iz Grada Osijeka i domarom i vidjeli smo o čemu se radi. Odmah sam dao nalog da se još jednom detaljno pregledaju svi prozori - pojašnjava Marijanović.

Dodaje kako je nevjerojatno da sarvaška škola kao najmlađa ima dosta problema. “Nema smisla da okrivljujem izvođače. Neka to radi netko kome je to zadatak. Samo mogu reći da škola ima doista problema s pokrovom, i još neke probleme koje rješavamo. Primjerice, školu smo obložili limom nakon što je detektirano da su u pukotine ulazili štakori, miševi i zmije. U ovaj zahvat uloženo je 50-ak tisuća kuna. Žalosno je da zgrada stara devet godina ima toliko problema. Inače, mi imamo 23 zgrade od koji su neke stare gotovo dvjesto godina, a ova je najmlađa i ima takve probleme. Moramo vidjeti što činiti, jer izvođač je otišao u stečaj, pa se sada moramo odlučiti što i kako dalje”, kaže Marijanović.

Škole stare i 200 godina

Dodaje kako je bilo svakakvih incidenata. Padne strop u nekoj školi, curi u drugoj, ali toga ima i kod kuće. “Samo, to ništa ne opravdava i ne daj Bože da mi netko izvadi iz konteksta riječi. Za sve smo mi krivi i za sve trebamo odgovarati i oko svega se trebamo brinuti što više. Djeca moraju biti sigurna, koliko god se to može. Što da vam kažem, u cijeloj toj zgradi ima dosta upitnih rješenja. Pokrenuta je provjera i ostalih školskih zgrada, no to nije moja odgovornost kao nadzornog inženjera, jer svaka ta škola ima zaduženu tvrtku koja prati sigurnost. Međutim, odmah sam izišao na teren i spreman sam pomoći”, kaže Marijanović.

- Iako je sigurnost djece na prvom mjestu, nemoguće je popraviti sve škole u Hrvatskoj. Ove osječke su među najboljima u cijeloj državi. Školske zgrade su nam stare 40, 50, 60, 70 i više godina, ali u svaku od njih bi trebalo uložiti nekoliko milijuna kuna za potpunu rekonstrukciju. Grad Osijek je napravio prvi korak. Ovih je dana krenula javna nabava obnove OŠ Antuna Mihanovića u Gundulićevoj, a kreće i obnova OŠ Grigora Viteza na Jugu 2. Na niz škola je Grad Osijek kreditima i kroz redovita održavanja izmijenio velik broj prozora. U proteklih nekoliko godina izmijenjeno je i tri-četiri tisuće kvadratnih metara stropa. To su veliki zahvati, i hvala dragom Bogu da u ovih deset godina od kada mi radimo ovaj posao ni jedno dijete nije stradalo - navodi Marijanović, dodajući kako su neki dijelovi OŠ Frana Krste Frankopana i Svete Ane stari gotovo 200 godina. “To su stare zgrade u gradskim jezgrama. Jedna od takvih je i OŠ Jagode Truhelke u Donjem gradu, a mnoge druge su 40 ili 50 godina. Primjerice, OŠ Franje Krežme, koju mnogi doživljavaju kao ljepoticu u središtu grada, stara je više od 50 godina”, navodi Marijanović.

Darko Pejić
PATRICK SE OPORAVLJA KOD KUĆE

Majka Martina Lončarić kazala nam je kako joj je sin Patrick, kojeg je prozor udario u glavu na nastavi u sarvaškoj školi, pošteđen nastave. “Za sada se odmara kod kuće, ne ide u školu, stalno sam uz njega. Mogu kazati da je dobro, a u petak idemo na kontrolni pregled, pa će liječnik kazati svoje mišljenje o njegovu zdravstevnom stanju. Malo je uplašen zbog povratka u školu u kojoj mu se dogodio incident”, kazala je Martina Lončarić.

APEL SVIM RAVNATELJIMA

U svojstvu nadzornog inženjera Marijanović je svim ravnateljima uputio apel: - Bio sam u nadzornom obilasku 16. ožujka nakon pada prozorskog krila u PŠ Ljudevita Gaja Sarvaš. Podrazumijeva se da je na našim ostalim zgradama mogućnost incidenata još veća jer je ovo najmlađa škola Grada Osijeka. Vezano uz ovaj incident, a uključujući sličnu mogućnost na ostalim našim zgradama, molim vas i u okviru svojih ovlasti zahtijevam da se obave pregledi sve stolarije - vizualnim pregledom domara i osoblja, a po eventualnim sumnjama i potrebi pozvati nas ili službe Grada, pozvati i provjeriti da li li tvrtke koje s vama imaju ugovornu obvezu provjeravaju izvore opasnosti. Po sarvaškom primjeru slobodan sam predložiti da obavite razmještaj učeničkih stolova i stolaca kako bi se učenici odmaknuli od prozora. Ako uočite potrebe za bilo kojom pomoći i intervencijom, na raspolaganju smo vam 24 sata na dan.

nalog

SVE ĆE ŠKOLE BITI DODATNO PREGLEDANE

Možda ste propustili...

GRAD OSIJEK I HRVATSKO NARODNO KAZALIŠTE U OSIJEKU

Zajedno u obnovi zgrade HNK-a

Najčitanije iz rubrike