Novosti
ZAHTJEV ZA OPOZIV MARTINE DALIĆ

Grmoja: Pokazali smo da nismo jalova oporba
Objavljeno 21. ožujka, 2018.

Oporbeni zastupnici u utorak poslijepodne u saborsku su proceduru poslali prijedlog za opoziv potpredsjednice Vlade i ministrice gospodarstva Martine Dalić zbog Agrokora i “afere savjetnici”, koji je potpisalo 37 zastupnika iz šest oporbenih klubova i redova nezavisnih zastupnika. Nakon predaje zahtjeva predsjedniku Hrvatskog sabora politički tajnik Mosta Nikola Grmoja ocijenio je kako je taktiziranje oporbe bilo uspješno, kao i u slučaju “noćne akcije” i amandmana s kojima su išli na Poslovnik.

“I u ovom slučaju pokazali smo da nismo jalova oporba, da će neki zastupnici HDZ-a na Predsjedništvu imati i ovaj argument protiv Andreja Plenkovića i bit će zanimljivo pratiti razvoj situacije. Tek sada se sve zakompliciralo”, ocijenio je Grmoja. To se vidi, kazao je, iz Plenkovićeve reakcije kada je rekao oporbi kako bi volio vidjeti bahatost da ne podrži Istanbulsku konvenciju. Vidi se nervoza premijera i očito je da ne kontrolira vladajuću većinu kako bi volio, smatra Grmoja. Prema njemu, važnost inicijative je u tome što je dobar dio javnosti za to da Martina Dalić ode, da je smatra odgovornom za aferu u Agrokoru što se tiče savjetničkih plaća. “Ne može me nitko uvjeriti da Dalić nije znala iz koje tvrtke dolazi Ramljak i jasno je da je to njezina odgovornost”, ističe Grmoja. “Vidjet ćemo kako će se postaviti partneri HDZ-a i neki zastupnici jer neki od njih s nama komentiraju po hodnicima da bi Dalić trebala otići”, dodao je.

“Odlazak Ramljaka ne može abolirati Dalić. On je otišao, njegova tvrtka zaradila je milijune i ne vidim kakvu je on štetu pretrpio. Netko treba snositi političku odgovornost, a upravo je Dalić izabrala Ramljaka”, istaknuo je Grmoja.

Predsjednik Kluba zastupnika SDP-a Arsen Bauk ocijenio je kako bi “najoptimističnija varijanata bila da premijer naloži tajnici da napiše odluku o razrješenju, druga da sama da ostavku, a treća da je smijeni”. Pozvao je sve zastupnike da podrže oporbeni prijedlog.

“Klubovi čiji su predstavnici potpisali i nezavisni zastupnici čine između 67 i 70 zastupnika, što znači još devet zastupnika vladajuće većine i tri zastupnika Kluba Neovisnih za Hrvatsku, koji nisu potpisali, ali su najavili da će glasati za opoziv, tako da smo blizu. Vidjet ćemo tko će u ime Kluba HDZ-a podržati naš zahtjev”, rekao je Bauk.

“Što se glasova SDSS-a tiče, to je dosta komplicirana, kompleksna i matematički složena računica u kojoj meni sve nepoznanice nisu poznate, tako da trebamo čekati kolegu Pupovca da se malo jasnije izjasni”, dodao je. H

Branko Bačić

predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a

VLADAJUĆI ĆE BITI JEDINSTVENI

Predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić kazao je da prijedlog za opoziv potpredsjednice Martine Dalić “nije na razini potrebnoj da bi se tražila ostavka” te će na tom pitanju vladajuća većina biti jedinstvena. Bačić se “apsolutno ne boji” da bi zastupnici vladajuće većine mogli uvjetovati glasanje za Martinu Dalić s glasanjem za Istanbulsku konvenciju.

Možda ste propustili...