Novosti
RAZVOJNO-ISTRAŽIVAČKI CENTAR U SLAVONIJI

Ericsson Nikola Tesla u Osijeku će razvijati novu, 5G tehnologiju
Objavljeno 21. ožujka, 2018.

Kompanija Ericsson Nikola Tesla - najveći proizvođač i isporučitelj komunikacijskih proizvoda i usluga u operatorskom segmentu u regiji, kao i inovativnih informacijsko-komunikacijskih rješenja vezanih uz zdravstvenu zaštitu, promet, državnu upravu, komunalne djelatnosti i multimedijsku komunikaciju, postaje novi stanovnik Osijeka.

Ta je kompanija u utorak u Zagrebu predstavila svoje aktivnosti u području istraživanja i razvoja pete generacije mobilnog sustava pod nazivom “Usmjereni na budućnost” i najavila da u Osijeku počinje raditi razvojno-istraživački centar čiji će stručnjaci biti angažirani na razvoju nove, 5G tehnologije.

Kvalitetni poslovi

Prema neslužbenim najavama, potencijal tog projekta je velik te se očekuje da bi ondje za nekoliko godina moglo raditi i živjeti od 200 do 300 mladih znanstvenika.

Prema riječima predsjednice Uprave ENT-a Gordane Kovačević, taj bi centar trebao omogućiti da mladi stručnjaci ostanu u Slavoniji, koja je najpogođenija iseljavanjem. U novom razvojno-istraživačkom centru u Osijeku tvrtke Ericsson Nikola Tesla, koji već zapošljava 20 stručnjaka kako bi radili na razvoju 5G tehnologije, svoju bi budućnost tako mogli pronaći mladi stručnjaci koji možda razmišljaju o odlasku u inozemstvo.

- Velika je to i pozitivna vijesti za cijelu zemlju i naše građane, posebno za Slavoniju. U suradnji sa Sveučilištem u Osijeku, s Gradom i Županijom, napravit ćemo fantastičan model kako da mladi ljudi u Slavoniji nađu kvalitetne poslove u Ericssonu Nikoli Tesli - rekla je Kovačević na predstavljanju, kojemu je nazočio i premijer Andrej Plenković. Prema njezinim rječima, na taj će način pridonijeti ostanku naših mladih stručnjaka u Hrvatskoj jer će im omogućiti profesionalni razvoj i ono što je mnogima san: živjeti i imati posao u vlastitoj zemlji i u tvrtki koja je poželjan poslodavac. Dodala je kako će razvojni centri u Zagrebu i Splitu biti prošireni zbog istraživačkih aktivnosti u području razvoja 5G mreže.

Podsjetila je kako su i ti centri počeli s malim brojem zaposlenih, a danas Zagreb zapošljava 800 stručnjaka, dok ih u splitskom razvojnom centru radi 600. Kovačević je pozvala premijera da projekt 5G proglasi strateškim projektom i da se osigura povoljno i stabilno investicijsko okruženje za razvoj gigabitnih mreža budućnosti. “Danas smo prezentirali 5G mrežu i infrastrukturu koja omogućava velike mogućnosti iza razvoj, koja će povezati milijarde uređaja i omogućiti razvoj novih rješenja i aplikacija. Imamo šansu za digitalnu transformaciju”, naglasila je Gordana Kovačević u utorak.

Potpora Vlade

Istaknula je i kako istraživanje, razvoj i inovacije, osobito u IT industriji, trebaju biti u vrhu prioriteta svake države te kako u razvoju 5G tehnologije treba postići nacionalni konsenzus. “Razvoj novih rješenja, proizvoda, usluga temeljenih na 5G tehnologiji omogućit će otvaranje novih radnih mjesta, a pred nama u Hrvatskoj velika je prilika da se strateški pozicioniramo u tim tehnologijama”, kazala je Kovačević, izvijestivši kako je ta kompanija dobila dodatne odgovornosti u razvojno-istraživačkom centru vezane uz razvoj pete generacije mobilnih komunikacijskih mreža, što je, kako je rekla, najzahtjevnije i najzanimljivije područje ICT industrije.

Čestitavši Tesli, koji je, kako je kazao, lider u informacijskim i komunikacijskim tehnologijama, premijer Plenković je istaknuo kako je 5G tehnologija novi veliki skok u transformaciji tehnologija i da se razvojno-istraživački centar u Osijeku uklapa u Vladin Projekt Slavonija, Baranja i Srijem, kojim se želi domaćim i novcem iz EU-ovih fondova privući investicije i zaposliti ljude. “Suradnja akademske zajednice, biznisa i vlasti čini model prema kojem su najrazvijenije europske zemlje stvorile gospodarski rast i razvoj”, kazao je Plenković. Što se tiče Vladine potpore, podsjetio je, uz ostalo, na zakon o poticanju ulaganja i olakšice kao što je smanjivanje naknada za radiofrekvencijski spektar.

- Tko ne bude lovio korak s petom generacijom, teško da će ikad uloviti neku šestu, kako to biva u ovoj industriji, koja se brzo mijenja i raste. Zato smatram da se moramo brzo prilagođavati globalnim promjenama u okviru četvrte industrijske revolucije - istaknuo je Plenković.

Na predstavljanju je istaknuto kako će prelazak na petu generaciju mobilnih mreža donijeti mnoge dobrobiti korisnicima i mnogim granama industrije. Predviđa se da će do 2023. godine broj korisnika 5G mreža dosegnuti jednu milijardu, a globalni podatkovni promet porasti osam puta.

Igor BOŠNJAK

Ivan Vrkić

gradonačelnik Osijeka

Najljepše što se posljednjih godina dogodilo u Osijeku

“Ovo je nešto najljepše što se posljednjih godina dogodilo u Osijeku. Poruka je da napokon naša djeca svijet mogu ostvariti u Osijeku, a ne u svijetu. To je rezultat sjajne suradnje privatnog, javnog i znanstvenog sektora. Želim zahvaliti onima koji su tu najvažniji - Vladi, koja je podržala tu ideju, te Ericssonu, koji se ponudio da pripomogne razvoju Slavonije i Baranje, dok su lokalno Županija, Grad i Sveučilište, uz posredovanje i osječkog HUP-a, zajednički stali iza realizacije mogućnosti da se kroz razvojni centar zapošljava mladi stručni kadari i da znanje koje imamo iskoristimo za svoj razvoj. I to u sinergiji s jednom od najjačih tvrtki u svijetu vezano uz komunikacijske tehnologije”, rekao nam je gradonačelnik Osijeka Ivan Vrkić. Dodao je kako će Ericsson, osim za kadar s FERIT-a, imati projekte i potrebe i za kadrom s Poljoprivrednog fakulteta i Odjela za matematiku.

Ivan Anušić

osječko-baranjski župan

Pozitivna poruka drugim tvrtkama

Izrazito sam zadovoljan razgovorima koje smo vodili s čelnicima Ericssona Nikole Tesle. Kada neka svjetski poznata kompanija pokaže interes za ulaganje u našoj županiji, to govori kako i dalje imamo visokokvalitetni kadar koji izlazi s našeg sveučilišta. Otvaranje ovog centra prije svega će osigurati nova radna mjesta, koja znače ostanak mladih obitelji u Osječko-baranjskoj županiji, a šalje se pozitivna poruka i svim drugim tvrtkama koje će u budućnosti poslovanje širiti na Slavoniju i Baranju. To će dovesti i do razvoja Sveučilišta, jer ovakve investicije mogu generirati i povećanje upisnih kvota na fakultetima. Uz podršku Vlade, kroz Projekt Slavonija, Baranja i Srijem osigurat ćemo sredstva za razvoj IT sektora, gdje ćemo poticati razvojne programe, kako tvrtki koje dolaze u županiju tako i lokalnih IT kompanija, koje bilježe kontinuirani rast i razvoj poslovanja, kaže osječko-baranjski župan Ivan Anušić.

poziv

PROJEKT 5G TREBA PROGLASITI STRATEŠKIM