Svijet
OTVARA SE “PROZOR” MOGUĆNOSTI

SAD ipak neće cariniti aluminij i čelik iz EU?
Objavljeno 21. ožujka, 2018.

Vezani članci

REPUBLIKANCI PROTIV CARINA

Trump gubi rat i prije nego je počeo?

Kompromis se može postići - izjavio je ovoga tjedna njemački ministar gospodarstva Peter Altmaier govoreći o carinama koje je američki predsjednik Donald Trump nametnuo za čelik i aluminij.

Razgovori s američkim dužnosnicima mogli bi "omogućiti rješenje kojim se još uvijek može izbjeći teški trgovinski sukob", izjavio je Peter Altmaier novinarima.

Takav kompromis, međutim, ne bi bio konačni sporazum, ali bi privremeno oslobodio EU od carina, dok se pregovori nastavljaju, kazao je on na konferenciji za novinare.

"Što se tiče sadržaja (sporazuma) trebat će nam nekoliko tjedana da nađemo razumno rješenje", rekao je Altmaier. Američki trgovački partneri, industrijske grupacije, republikanski zastupnici i tržišta svijeta bili su vrlo nervozni zbog straha od globalnog trgovinskog rata otkako je Trump ovog mjeseca iznenada najavio carine od 25 % za čelik i 10 % za aluminij, navevši potrebu zaštite nacionalne sigurnosti SAD-a.

Malmström ide u SAD

Altmaier nije ponudio nikakve detalje o bilo kojem mogućem rješenju, ali je izjavio kako je američki ministar trgovine Wilbur Ross podijelio svoj optimizam.

"Imali smo vrlo konstruktivnu preliminarnu razmjenu o svim važnim pitanjima u našim gospodarskim odnosima s naglaskom na opuštanje trgovinskih napetosti", navode dužnosnici u zajedničkoj izjavi. "Predviđamo daljnje rasprave u idućih nekoliko dana."

Najava mogućeg izuzeća zemalja EU iz carinskih tarifa stigla je baš prije za ovaj tjedan planiranog posjeta Washingtonu povjerenice EU za trgovinu Cecilije Malmström, koja će se sastati s Rossom i drugim američkim dužnosnicima.

Nakon što je u početku obećao da neće dopustiti izuzeće, Washington je tada rekao da će Kanada i Meksiko, glavni dobavljači metala u američkim tvrtkama, biti privremeno izuzeti.

Europski dužnosnici već su zaprijetili da će se uzvratiti na Trumpove carine i napraviti popis američke izvozne robe, uključujući Levi'sove plave traperice, motocikle Harley-Davidson i maslac od kikirikija.

No kompromis bi smanjio strahove od carina, koje bi mogle ugušiti gospodarski zamah i pogoršati inflatorne pritiske. "Ja sam u bliskom kontaktu s povjerenicom EU", rekao je Altmaier pozivajući se na Malmström. "Njemačka podupire te razgovore." Također je rekao kako će se u utorak sastati s američkim trgovinskim predstavnikom Robertom Lighthizerom.

EU bi trebalo izuzeti

Govoreći novinarima u ponedjeljak u Bruxellesu, Malmström je priopćila kako je voljna konstruktivno raditi s Washingtonom kako bi došlo do zajedničkog rješenja, ali je ponovila kako europski izvoznici ne bi trebali biti podložni novim tarifama. "EU bi trebala biti isključena kao cjelina", rekla je.

I francuski ministar financija Bruno Le Maire poslao je sličnu poruku, u manje pomirljivom tonu. Govoreći na marginama sastanka ministara financija G20 u Buenos Airesu, Le Maire je izjavio da je vrlo iskreno rekao ministru financija SAD-a Stevenu Mnuchinu kako bi Europa trebala biti isključena iz tarifa. Također je rekao Mnuchinu da će tarife naškoditi "vašim vlastitim saveznicima, u ovom slučaju vašim europskim saveznicima i utjecati na poslovanje vaših saveznika".

Europa je prošle godine izvezla 6,6 milijardi dolara čelika i 1,4 milijardu dolara aluminija u Sjedinjene Države.

Vuk TEŠIJA
Pritisak ma Trumpa i iz SAD-a

Ministarstvo trgovine SAD-a također je počelo prihvaćati prijave američkih uvoznika za izuzeće određenih čeličnih i aluminijskih proizvoda. Predstavnici industrije nastavili su lobirati u Bijeloj kući, nadajući se da će pritisnuti Trumpa da promijeni svoje mišljenje o carinama. U pismu koje je u nedjelju objavio The Wall Street Journal trgovinski lobiji priopćili su kako će tarife izazvati "lančanu reakciju negativnih posljedica".

EU dužnosnici su zaprijetili da će se uzvratiti na carine te napraviti popis američke robe koju će se cariniti

Najčitanije iz rubrike