Crna kronika
RODITELJI RAZMIŠLJAJU TEK NAKON NESREĆE

Dijete ozlijeđeno jer nije bilo u autosjedalici
Objavljeno 21. ožujka, 2018.
U slijetanju automobila u Požegi ozlijeđeni su majka i osmogodišnje dijete

POŽEGA - U ponedjeljak oko 15.30 sati u Ulici Josipa Eugena Tomića u Požegi 29-godišnjakinja je vozila Opel požeških registracijskih oznaka, prevozeći na stražnjem sjedalu osmogodišnje dijete koje nije bilo smješteno u sigurnosnu sjedalicu. U jednom je trenutku zbog nepropisnog kretanja kolnikom, vozilom sletjela s ceste i udarila u stup kolnog ulaza 50-godišnjakinje. U prometnoj su nesreći vozačica i dijete lakše ozlijeđeni. Vozačica je prekršajno prijavljena zbog nepropisnog kretanja kolnikom i nepropisnog prijevoza djeteta u vozilu.

Unatoč brojnim upozorenjima policije i Hrvatskog autokluba, djeca se i dalje svakodnevno prevoze u automobilima koji nemaju sjedalicu za njihovu dob. Mnogi se opravdavaju kada ih policija zaustavi da nemaju novca za kupnju sjedalice, ili da su se odvezli samo do trgovine pa im sjedalica ne treba... Na žalost, zbog roditeljskog nemara proteklih godina se na hrvatskim prometnicama dogodilo nekoliko tragedija koje su za posljedicu imale smrt djeteta. Dokazano je - da su bila smještena u sjedalice i propisno vezana, tragičnih posljedica ne bi bilo.

Ljudi su potpuno nesvjesni što sudar može učiniti bebi koja nije vezana. Istraživanja su pokazala kako na sve objekte u vozilu (pa tako i ljude) u sudaru pri brzini od samo 25 km/h djeluje sila 20-ak puta jača od težine objekta. To znači da dijete teško pet kilograma u naručju postaje teško oko 100 kilograma i nemoguće ga je zadržati u rukama. Ono tom istom silom udara o unutrašnjost vozila ili izlijeće iz vozila. Nevezano dijete u sudaru pri brzini od 60 km/h udara o objekt unutar ili izvan vozila istom jačinom kao što bi udarilo o tlo da je palo s petog kata.

Autosjedalica, dokazano, spašava život djeteta i smanjuje ozbiljne ozljede i do 70 %. Od desetero djece koja u sudaru poginu ili su zbog teških ozljeda završila u bolnici zato što nisu bila u sjedalici, njih bi čak sedam preživjelo ili ne bi završilo u bolnici da je bilo pravilno vezano u sjedalici. U djece je vrat izuzetno osjetljiv. Svaki roditelj zna da glavu tek rođenog djeteta treba pridržavati čak i kad se ono nosi u rukama. Zbog toga je tijekom prevoženja djeteta u automobilu potrebno osigurati da sjedalica podržava cijelo tijelo i što duže ga voziti u smjeru obrnutom od smjera vožnje, jer takve vrste sjedalica pružaju optimalnu zaštitu.

Stoga, dijete se u automobilu može prevoziti samo ako sjedi u autosjedalici - ma kolika to bila gnjavaža roditeljima ili vozačima!

Milan BUGARIĆ

savjet

NE PREVOZITE DJECU BEZ AUTOSJEDALICA

TUMAČENJE ZAKONA I KAZNA

Zakon o sigurnosti prometa na cestama obvezuje vozače na korištenje autosjedalica jer propisuje da vozač motornog vozila može prevoziti dijete mlađe od pet godina samo na stražnjim sjedalima, i to u posebnoj sigurnosnoj sjedalici, koja je za vozilo pričvršćena sigurnosnim pojasom vozila ili posebnim kopčama u vozilu. Također, Zakon utvrđuje i kako vozač motornog vozila može prevoziti dijete starije od pet godina, a mlađe od 12 godina samo na stražnjim sjedalima, a dijete mora sjediti na posebnom postolju prilagođenom njegovoj visini tako da se može vezati sigurnosnim pojasom na tri točke vezivanja. Ako se dijete veže sigurnosnim pojasom na dvije točke vezivanja, nije potrebno koristiti posebno postolje za sjedenje. Predviđena kazna za nepoštovanje tih odredbi je 500 kuna.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike