Regija
STRUKOVNA GRUPA TURIZMA:

Manji PDV na smještaj, pripremu hrane i pića
Objavljeno 21. ožujka, 2018.

VUKOVAR - Na proširenoj sjednici strukovne grupe turizma, održanoj u Županijskoj komori Vukovar, njezin direktor Ivan Marijanović iznio je podatke o Studiji “Analiza utjecaja stope PDV-a na konkurentnost djelatnosti smještaja i ugostiteljstva Hrvatske”. Naime, Komora je naručila studiju koju je napravila skupina stručnjaka, a rađene su projekcije utjecaja promjene stopa PDV-a na konkurentnost turizma.

- Posebno su rađene projekcije što će se dogoditi u idućih pet godina ako stope ostanu iste, a što ako bi bile smanjene na osam do deset posto. Projekcije se odnose na fiskalnu poziciju Hrvatske, ali i ukupne ekonomske tokove u smislu broja zaposlenih u turizmu te investicija i novih hotelskih smještaja. Zaključak je da se preporučuje u 2019. godini smanjenje stope PDV-a na smještaj i pripremu hrane i pića na osam do deset posto, koja je ponovno podignuta na 25 posto. Ako ne dođe do smanjenja u idućih pet godina investicije u taj sektor bile bi manje za oko 2,5 milijardi eura. Ostali bismo bez 80.000 kreveta novih smještajnih kapaciceta i bez gotovo 4,5 tisuća radnih mjesta - rekao je Marijanović.

Marijanović je najavio i održavanje turističkog foruma koji se nakon dvije godine održavanja u Vinkovcima vraća u Vukovar. Forum će biti održan nakon Vinkovačkih jeseni na temu kulturnog turizma s posebnim osvrtom na religijski turizam.

Na sjednici se govorilo i o nagradi Simply the best, koju su turistički časopis Way to Croatia i Udruga hrvatskih putničkih agencija dodijelile Lovačkom domu Kunjevci i Muzeju vučedolske kulture. Ravnateljica muzeja Mirela Hutinec podsjetila je kako su dobili niz nagrada i priznanja, arhitektonskih, turističkih i muzeoloških, na koje su posebice ponosni, ponajprije na ovogodišnju nominaciju za Europski muzej godine.

- Nagradu Simply the best dobili smo za kreiranje novih prizvoda i posebnu suradnju s mladima. Još je mnogo prostora za napredak kulturnog turizma, no imamo i kapaciteta, jer ono što ponekad vidimo kao slabost zapravo su naše prednosti i mogućnosti. Reakcije posjetitelja su odlične i želja nam je da kulturna baština bude temelj ne samo za razvijanje turizma, nego i gospodarstva - naglasila je Hutinec, dodajući kako Muzej vučedolske kulture ima oko 75.000 posjetitelja godišnje.Dragana Korpoš

Kako je u Europskoj uniji

Marijanović je dodao kako u Europskoj uniji samo četiri države imaju veću stopu PDV-a od Hrvatske na smještaj, dok, kada je riječ o uslugama pripremanja i usluživanja hrane i pića, samo Danska ima istu stopu kao mi (25 posto), a sve druge imaju manje stope, pa primjerice u Francuskoj, Italiji i Španjolskoj ta stopa iznosi deset posto.

Možda ste propustili...

JOŠ JEDNA ŽELJA MJEŠTANA VALPOVŠTINE POSTALA JE REALNOST

Novi most preko Vučice i novo raskrižje

U BELIŠĆANSKOJ KNJIŽNICI

Nova kreativna radionica za djecu

Najčitanije iz rubrike