Regija
OSNOVCI U PROJEKTU ERASMUS+

Vinkovački petaši u Španjolskoj
Objavljeno 21. ožujka, 2018.
Učenici su bili u programu suradnje među školama za inovacije

VINKOVCI - Prepuni pozitivnih dojmova, učenici OŠ A. G. Matoša Vinkovci vratili su se s Mobilnosti u Španjolskoj gdje su sudjelovali na projektnom sastanku Erasmus+ u koji je škola prvi put uključena. Projekt se provodi u sklopu Erasmus+ programa Ključne aktivnosti 2, a riječ je o suradnji među školama za inovacije i razmjenu dobre prakse. Ciljevi su podizanje motivacije kod učenika za učenje engleskog jezika i pomaganje u izgradnji povjerenja u svoje jezične sposobnosti te poticanje učenika i učitelja na korištenje moderne informacijske i komunikacijske tehnologije, uključujući platforme e-učenja za rad i suradnju na internetu. Cilj je također sustavno raditi na digitalnom opismenjavanju i poboljšanje ugleda i kvalitete nastave kroz profesionalni razvoj učitelja i razmjenu iskustava obrazovanja na temelju zadaća projekta. Na prvom projektnom sastanku održanom u studenome u Heraklionu u Grčkoj koordinatori su se međusobno upoznali, predstavili svoje škole, gradove i države te izvijestili o ostvarenom i dogovorili nadolazeće projektne zadatke. Domaćin drugog projektnog sastanka bila je škola Ceip Reino de Murcia iz Španjolske. Okupio je učenike i učitelje iz Poljske, Grčke, Španjolske i Hrvatske. Aktivnosti učenja, poučavanja i implementacije sadržaja trajale su od 3. do 10. ožujka. Školu su predstavljali učenici petog razreda Karlo Kampić, Lovro Katičić, Domagoj Suhić i Leon Udarović u čijoj su pratnji bile učiteljice Ksenija Jurišić, Marijana Matorić, Ozrenka Meštrović i koordinatorica projekta Ivana Grgljanić.

- Predstavili su prvi broj časopisa “E+ vijesti” koji je besplatno podijeljen učenicima, učiteljima i lokalnoj zajednici i izložili fotografije na međunarodnoj izložbi “Moja škola”. Na Twinspaceu su objavljeni hobiji učenika i filmovi koji su izrađeni u movie makeru. Tijekom tjedna, osim ostvarivanja projektnih zadataka, međusobno smo se družili, razmjenjivali iskustva i prijateljstva - priča koordinatorica Grgljanić. Murcia je velik grad i sustavno se brine o odgoju mladih, u što su se i osobno uvjerili na prijmu kod gradonačelnika koji je kao uspomenu na druženje svakoj školi uručio Povelju grada. Na priredbi dobrodošlice učenik Lovro Katičić predstavio je svoj hobi, sviranje gitare, a svi učenici i učitelji otplesali su grčki ples sirtaki. Domaćini su osigurali i različite aktivnosti. Učenici su s vodiče, razgledali grad Murciju, a posljednji dan boravka Cartagenu i na tako ostvarili dio programa iz tematskoga područja “Osobni identitet, kulturni identiteti i međukulturni dijalog”.

- Ovo je prilika zahvaliti susretljivim i brižnim obiteljima koje su primile našu djecu koja su se osjećala kao kod kuće - zaključuje Grgljanić. Sljedeći projektni sastanak bit će u Poljskoj.

Marija LEŠIĆ OMEROVIĆ
Što su radili

U aktivnostima učenja, podučavanja i osposobljavanja učenici su sudjelovali na satovima provedenim s pomoću CLIL metode, satovima engleskog jezika uz izvorne govornike, međunarodnom natjecanju u matematici i natjecanju u sportu. Učitelji su nazočili satovima engleskog jezika, predavanju o Web 2.0 alatima, tečaju španjolskog jezika, predavanju o posebnostima rada u razredu, te inovativnim projektima i predavanju o tehnikama poučavanja izgovora engleskog.

Možda ste propustili...

CESTA MAĐARSKA - BELI MANASTIR

Obavljeno približno 50 posto zemljanih radova

POVJERENSTVO ZA SUZBIJANJE OVISNOSTI VPŽ-A

Novi je predsjednik Siniša Brlas

Najčitanije iz rubrike