Regija
NAJAVLJENI PROJEKTI

Obrana od poplava - Stabilizirati slijev Karašica-Vučica
Objavljeno 21. ožujka, 2018.

VALPOVO/MARJANČACI - Boraveći nedavno u obilasku terena u blizini Marjančaca, gdje se na okolne pašnjake izlila rijeka Vučica, Željko Kovačević, direktor Vodnog gospodarstva za Dunav i donju Dravu u Hrvatskim vodama, Podružnice Osijek, najavio je što bi područje Valpovštine, Miholjštine i ovog dijela Slavonije u sljedećim godinama moglo očekivati kada je riječ o obrani od poplava.

- Proteklog tjedna na malom slijevu rijeke Vuke i slijevu Karašica-Vučica bili smo u izvanrednim mjerama obrane od poplava, a na nekim dionicama čak i na pragu izvanrednog stanja, no zauzimanjem radnika Hrvatskih voda i naših licenciranih tvrtki te Civilne zaštite, sustav je sve to skupa obranio i iznio s minimalnim posljedicama - konstatirao je Kovačević poručujući da sustav obrane od poplava na ovim slivovima i na cijelom sektoru B u području VGO-a za Dunav i Donju Dravu vrlo dobro funkcionira, da se situacija na ovim područjima redovito kontrolira i u skladu s procjenama te zajedno s Civilnom zaštitom, Županijom i jedinicama lokalne samouprave donose mjere na najvećem mogućem minimiziranju šteta od poplava.

Govoreći o kratkoročnim i dugoročnim projektima Hrvatskih voda vezano uz obranu od poplava, Kovačević je kazao kako se u kratkoročne projekte ubrajaju mjestimične sanacije, gdje se procjenjuje da bi se manjim sredstvima mogla poboljšati situacija. No postoji i niz projekata na slijevu rijeke Vuke i slijevu Karašice i Vučice koje se prije svega odnose na gradnju akumulacija, retencija, oteretnih kanala, odnosno onih sustava koji preuzimaju vršni vodni val i disperziraju ga, i to je zapravo najbolja obrana.

- Mogu reći da smo ove godine potpisali ugovor za gradnju akumulacije Kešinci kod Semeljaca, a i pred potpisivanjem smo ugovora za izvođenje radova na akumulaciji Švajcarija u Općini Đurđenovac. Imamo i niz akumulacija koje su u različitoj fazi projektne dokumentacije od idejnog do glavnog projekta. Tu bih prije svega napomenuo akumulaciju Marijanci, akumulaciju Lapovac 1 koju planiramo raditi kod Našica i još dosta akumulacija čijom će gradnjom ovaj slijev Karašica-Vučica, koji je na branjenom području VGO-a dosta nestabilan i s kojim imamo najviše problema, konačno biti stabiliziran - najavljuje Kovačević.

Lidija ANIČIĆ
Uređenje korita Vučice od ušća do Beničanaca

- Javnosti će svakako biti zanimljiv podatak da je u izradi projektna dokumentacija za uređenje korita rijeke Vučice od ušća do 30. kilometra, odnosno do Beničanaca, u okviru kojeg će Hrvatske vode sagraditi nasipe, ustave te pragove, a planiraju dobiti i dozvolu oko 2020. godine. Gradnja ovog projekta trajala bi do 2025. godine. Projektom uređenja Vučice i gradnjom akumulacija od vode se više ne bismo trebali braniti, nego bismo njome trebali upravljati i za potrebe navodnjavanja, rekreacije, ali i za različite druge svrhe - kazao je Željko Kovačević.

Možda ste propustili...

ŠIRI SE PONUDA

Nova trgovina

ZAKUP POLJOPRIVREDNOG ZEMLJIŠTA - ČEKA SE MINISTARSTVO

Gradu je neprihvatljivo za povrat predvidjeti više od 60 % zemljišta

U INDUSTRIJSKOJ ZONI STRIZIVOJNE

Kvadrat euro, razlika do realne cijene de minimis

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana