Kultura
NAGRADE ZA ŽIVOTNO DJELO

Laureati Jasminka Mesarić i Đuro Roić
Objavljeno 21. ožujka, 2018.
Nagrade su uručene u Gradskom muzeju Vukovar, u prostoru dvorca Eltz

Organizacijski odbor Lutkarskog proljeća koje se ovih dana održava po 23. put u gradovima i selima Vukovarsko-srijemske županije, odlučio je 2008. uvesti nagradu za životno djelo najistaknutijim umjetnicima u hrvatskom lutkarstvu i to za doprinos umjetnosti hrvatskog lutkarstva i za doprinos glumačkoj umjetnosti hrvatskog lutkarstva. Ovu su nagradu, statuu prkosnog Šokca, rad istaknutog hrvatskog umjetnika, akademika Zlatka Boureka, koja od 2016. nosi ime dugodišnjeg lutkarskog djelatnika, pok. Zvonka Festinija, do sada dobili svi najistaknutiji akteri hrvatskog lutkarstva.

Za prinos umjetnosti hrvatskog lutkarstva povelju za životno djelo prvi je dobio Zlatko Bourek, a potom Luko Paljetak, Berislav Brajković, Zvonko Festini, Joško Juvančić, Himzo Nuhanović, Vjekoslav Vojo Radoičić, Srećko Šestan, Petar Šurkalović i Abdulah Seferović, a 2016. povelju za prinos u području teatrologije i istraživanju lutkarstva u Hrvatskoj, dobila je dr. sci. Antonija Bogner Šaban.

Za prinos glumačkoj umjetnosti lutkarstva povelje su do sada dobili Milena Dundov, Pero Juričić, Sanja Vidan, Zvjezdana Bučanin, Zlatko Košta, Almira Štifanić, Jadranka Popović Miljko, Srđan Brešković, Lidija Helajz i Hrvoje Zalar.

Ovogodišnji laureati su Jasminka Mesarić, dugodišnja djelatnica u osječkim kazalištima i predsjednica u dva mandata Hrvatskog centra UNIMA, te Đuro Roić, koji je 40 godina glumac u hrvatskom lutkarstvu. Nagrade su im uručene u Gradskom muzeju Vukovar, u prostoru dvorca Eltz, gdje je postavljena izložba fotogarfija riječkog autora, podrijetlom Vukovarca, Petra Fabijana “Od festivala do festivala” o Reviji lutkarskih kazališta u Rijeci.

- Budući su prije mene ovu nagradu dobili ljudi čija je imena teško ne spomenuti, a ne osjetiti strahopoštovanje prema njima i njihovom značenju, ne samo u lutkarstvu, nego u hrvatskoj umjetnosti i kulturi uopće, za mene je ovo izuzetno velika čast. To je nagrada koju dodjeljuje struka, a kada struka da nagradu to je nešto najljepše što se može čovjeku dogoditi. Nadam se da ću u lutkarstvu ostati još dugo i da ću dati svojim radom doprinos razvitku hrvatskog lutkarstva. Ja sam 40 godina u kulturi grada Osijeka, županije, Hrvatske, 22 godine bila sam na čelu dječjeg kazališta, a prvi posao u lutkarstvu bio mi je glumac animator, i to mi je bio pokretač i motiv da u životu ostanem vezana uz kazalište i lutkarstvo – kaže Jasminka Mesarić, osoba koja je kao kazališna djelatnica producirala brojne predstave koje su ovjenčane nagradama, a koje su gostovale u cijeloj Hrvatskoj i svijetu pronoseći glas i pozitivan imidž hrvatskog lutkarstva i kazališta za djecu i mlade, no isto tako donoseći dah međunarodnih uspjeha kući.

Đuro Roić kao glumac djelovao je u Kazalištu lutaka Zadar i u Zagrebačkom kazalištu lutaka, surađivao je s mnogim kazalištima od HNK Split, Kerempuha, Gavelle do Max teatra i Gala teatra, piše poeziju za djecu i odrasle, scenarije za TV emisije, prevodi s engleskog i talijanskog animirane filmove i autor je nekoliko lutkarskih tekstova i tekstova o lutkarstvu, a uz sve to slika i crta, a osnivač je afirmiranog Lutajućeg kazališta.

- Ova nagrada ima za mene višestruko značenje jer je skulpturu Šokac izradio moj dragi prijatelj Zlatko Bourek, i ja sam je vidio prije naručitelja. Nagrada označava na neki način i moj završetak u kazalištu, ali ne pada mi na pamet stati. Osnovao sam lutajuće lutkarsko kazalište i ima posla, a kada jedom ostarim, onda ću se možda malo i odmoriti. Od mene je u ovoj dvorani starija jedino ova pjesma iz “Casablance” koju smo upravo čuli – našalio se laureat Roić.

Miroslav FLEGO

Šokac

SKULPTURA JE RAD AKADEMIKA ZLATKA BOUREKA

Možda ste propustili...

POSVEĆEN JE 150. ROĐENDANU JEDNE OD NAJPREVOĐENIJIH HRVATSKIH KNJIŽEVNICA

Znanstveni skup “Ivana Brlić-Mažuranić u novom mileniju”

MANIFESTACIJA NOĆ KNJIGE 2024. U GRADSKOJ I SVEUČILIŠNOJ KNJIŽNICI OSIJEK

Prigodni program bogat raznim događajima za sve dobi i ukuse

Najčitanije iz rubrike