Sport
LIZ EATON NA PAMPASU

Ima ovdje dobrih ideja,
treba ih samo primijeniti
Objavljeno 20. ožujka, 2018.

Konjički klub Osijek krajem prošlog tjedna ugostio je zaista posebnu gošću, ženu s puno iskustva, znanja i vještina u radu s konjima. Bilo da je riječ o dresurnom ili preponskom jahanju bilo pak o rekreaciji. Pokazne vježbe, zatim i predavanje u Zimskoj jahaonici KK Osijek održala je Britanka Liz Eaton, British Horse Society instruktorica s više od 30 godina iskustva i rada s poznatim jahačima i njihovim grlima.

Gospođa Eaton je svjetski poznato ime u konjičkom sportu, žena održava treninge i seminare po cijelom svijetu, a dovoljno je spomenuti neke crtice iz njezine bogate karijere i lako je doći do zaključka kakva je ona “marka” - trenirala je s mnogim vrhunskim trenerima, među ostalima, i s Arthurom Kottasom, prijašnjim ravnateljem Španjolske škole jahanja u Beču, te Carlom Hesterom, trenerom aktualne dresurne olimpijske pobjednice Charlotte Dujardin. Liz je zbog svoje stručnosti i znanja svjetski putnik, njezino učenje kako doći do savršenog sklada grla i jahača, kako poboljšati koncentraciju i komunikaciju s konjem te kako pozicijom što jednostavnije pokazati grlu što od njega očekujemo sluša se diljem Europe, ali i Azije i Amerike. Nije ju lako dobiti, makar i na jedan dan, ali uz pomoć Osječanke sa zagrebačkom adresom Gordane Pavić KK Osijek uspio je dovesti gospođu Liz na Pampas.

- Ovo je bilo sjajno, zanimljivo i poučno. Ma pun pogodak, slušati ženu s toliko znanja i stručnosti kako sve objašnjava tako jednostavnim rječnikom bila je čista uživancija. KK Osijek napravio je pravi potez dovođenjem Liz, jer ovako nešto nam je trebalo. U Slavoniji i Baranji treba raditi na razvoju rekreacije i konjičkog sporta, a ovakvi nam stručnjaci daju nove spoznaje i otvore neke nove vidike. Mislim kako smo svi zajedno u subotu dobili puno novih ideja za daljni rad - kaže Marija Kovač, koja se u KK Osijek bavi dresurnim jahanjem.

Marija je bila oduševljena predavanjem, kao i ostalih 36 polaznika seminara iz Slavonije i Baranje, koji su kući otišli s puno više znanja i spoznaja o konjičkom sportu nego što su ih imali prije predavanja gospođe Eaton.

Zadovoljna je bila i Eaton, svidjele su joj se ideje poznatog đakovačkog jahača Geze Nagya, kao i rad Marije Kovač, a što je Britanka poručila, mogu itekako poslušati na Pampasu, ali i u cijeloj Slavoniji. Zaključila je da i ovdje ljudi imaju puno dobrih ideja, ali se međusobno moraju slušati i uvažavati. Sklad, kao i u svim odnosima, donosi puno toga dobroga. Uostalom njezin sustav treninga zasniva se na činjenici da za postizanje dobrih rezultata konj i jahač trebaju biti u balansu te razvijati fizički i mentalni sklad.

Ivana LIOVIĆ

Neđeljko Knežević

KK Osijek

Voljeli bismo da nam gospođa Liz Eaton uskoro ponovno dođe u goste, jer od nje se puno toga može naučiti. Svi koji su bili na Pampasu oduševljeni su, svjesni smo kako mi nemamo ovakvih stručnjaka i zato se svaka njezina riječ pažljivo slušala

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike