Novosti
PRIJETE NABUJALE RIJEKE

Vodostaj Save srušio rekord iz 1970., strah od puknuća nasipa
Objavljeno 20. ožujka, 2018.

Vezani članci

U ŽUPANJSKOJ POSAVINI

Stiže vrh vodenog vala Save

Vodostaj Save kod Jasenovca u ponedjeljak poslijepodne iznosio je 923 centimetra i time je srušio rekord, a donio je i velik ispit za sve strukture obrane od poplava. Dosadašnji rekordni vodostaj Save na tom području datira iz 1970., kada je iznosio 907 centimetara.

Kako je rečeno na izvanrednoj sjednici Stožera za zaštitu i spašavanje Sisačko-moslavačke županije, zahvaljujući uzornoj suradnji sve službe nadzirale su stanje i ono nije bilo dramatično iako je u nekim naseljima više kuća okruženo vodom. Sjednici je nazočio i predsjednik Vlade Andrej Plenković te potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić i zamjenik načelnika Glavnog stožera OS RH, general-pukovnik Drago Matanović.

Nakon što su sudionici sjednice obišli i Ušticu, mjesto gdje se nabujala Una ulijeva u Savu, premijer Plenković je izrazio zadovoljstvo suradnjom svih službi na učvršćivanju i podizanju nasipa uz dvije rijeke.

“Aktivnim angažnanom Hrvatskih voda, Civilne zaštite, Hrvatske vojske, policije, Crvenoga križa i svih drugih, posebno lokalnih vlasti, stanje je pod kontrolom. Lonjsko polje služi kao svojevrsni rezervoar u koji se preusmjerava što veća količina vode i tako smanjuje pritisak na rijeku Savu. Ovo dokazuje da je sustav domovinske sigurnosti podignut na višu razinu te da zajednički angažman na lokalnoj razini i angažman Vlade nastoji maksimalno pomoći ljudima i smanjiti štete koje nastaju od posljedica visokih voda, nastalih zbog kiše i snijega”, rekao je Plenković, dodavši kako će Vlada i dalje ulagati u obnovu nasipa uz Savu te da je to dug proces, koji se radi generacijama.

Već pri dolasku u Jasenovac, ministar Krstičević je razgovarao s pripadnicima Hrvatske vojske i pritom najavio punu logističku i drugu potporu. I na sjednici Stožera potvrdio je kako je sustav domovinske sigurnosti jedini način na koji je moguće nositi se sa svim elementarnim nepogodama.

Sisačko-moslavački župan Ivo Žinić istaknuo je kako je situacija na terenu vrlo ozbiljna od nedjelje poslijepodne, otkada je na snazi izvanredno stanje. Naglasio je kako su pripadnici Hrvatske vojske i Hrvatskih voda stalno obilazili nasipe natopljene vodom te kako postoji mogućnost da dođe do njihova puknuća. Zbog toga su od ponedjeljka ujutro u obrani angažirani i ronioci, koji pri prodoru vode nasipe zaštićuju folijama.

Zbog porasta vodostaja Sava se na putu prema retenciji Lonjsko polje počela prelijevati preko nekih prometnica, čiji su propusti preuski za svu vodu. Posebno je kritično bilo na državnoj cesti Sisak - Popovača u šumi Brezovica. Iako su na najkritičnijim mjestima pripadnici Hrvatske vojske podigli zečje nasipe u dužini od oko 200 metara, voda se ipak zaobilazno izlijeva na cestu.

O angažmanu pripadnika Hrvatske vojske na terenu izvijestili su zamjenik načelnika Glavnog stožera OS RH, general-pukovnik Drago Matanović, i zapovjednik HKoV-a, brigadni general Siniša Jurković, istaknuvši: “Na terenu je trenutno angažirano 220 vojnika na dvije lokacije, na cesti Brezovica i kod Jasenovca, na punjenju vreća pijeskom i izgradnji zečjih nasipa u naselju Uštica.” General Jurković je također potvrdio kako se na terenu nalazi jedna amfibija, a spremna je još jedna amfibija s pet čamaca.

Dijana PAVLOVIĆ/H
ZABRINUTI STANOVNICI MLAKE

Kako je objavljeno iz HGSS-a, nemir i zabrinutost vladaju među tridesetak stanovnika malog posavskog sela Mlaka, smještenog desetak kilometara istočno od Jasenovca, u poplavnom području Lonjskog polja. “Sva je pozornost stanovnika, ali i svih stručnih službi, uključujući i šest stanica HGSS-a, usmjerena na prognoze meteorologa i na riječni nasip, koji za sada zadržava rijeku u njezinu koritu. Već danima zabrinutim i uplašenim stanovnicima Mlake pomoć pružaju spašavatelji HGSS-a, dovozeći radnike i materijal za utvrđivanje nasipa. Na terenu je šest timova iz stanica Ogulin, Orahovica, Čakovec, Koprivnica, Varaždin i Novska, a ostale su stanice u pripravnosti i spremne u najkraćem roku odgovoriti na poziv i uključiti se u hitne intervencije na najugroženijim područjima”, ističe HGSS.

Možda ste propustili...

DIJELOVI SPISA O ELITNOJ PROSTITUCIJI PRONAĐENI U ARHIVU

Plenković: Bolje da je spis pronađen nego da ga je netko otuđio

UNATOČ DOBROJ POPUNJENOSTI

Osijek ostaje bez avionske linije za Basel

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana