Novosti
ŽUPANJSKA POSAVINA NA OPREZU

Vrh vodenog vala očekuje se u srijedu
Objavljeno 20. ožujka, 2018.

Vezani članci

U ŽUPANJSKOJ POSAVINI

Stiže vrh vodenog vala Save

Vrh vodenog vala rijeke Save koji se, prema najavama s posljednje sjednice Stožera civilne zaštite Vukovarsko-srijemske županije, na području županjske Posavine očekivao u ponedjeljak ujutro, prema najnovijim informacijama trebao bi stići u srijedu. Vodostaj Save kod Županje u ponedjeljak u 14 sati iznosio je 862 centimetra i u 24 sata narastao je za 39 centimetara. Redovne mjere obrane od poplava uvode se na 880 centimetara. Situacija na području županjske Posavine pomno se prati, kao i vodostaji bosanskih rijeka Vrbasa, Bosne, Une i Sane. Načelnik Stožera Civilne zaštite Vukovarsko-srijemske županije Zdravko Kelić s kolegama i predstavnicima Hrvatskih voda obilazio je teren uz rijeku Savu i zaštitne vodne građevine sektora D, branjenog područja 1, Mali slijev “Biđ Bosut”.

- Obišli smo cijelo područje od Babine Grede do Račinovaca. Situacija je pod kontrolom i mogu reći da je sustav obrane od poplave stabilan. Nasip je u dobrom stanju, oštećenja nema, na kritičnim lokacijama je saniran i moderniziran. Vrh vodenog vala, kako stvari stoje, trebao bi stići u srijedu i prema informacijama kojima raspolažemo ne bi trebalo biti većih problema - kazao je Kelić. Očekuje se da će vodostaj Save rasti još za oko pola metra i biti nešto veći od 900 centimetara.

- To bi značilo da ćemo iz pripremnog stanja ući u redovne mjere obrane od poplave, a uvođenje izvanrednih mjera koje su predviđene na +980 centimetara ne očekujemo. Veće ugroze ne bi trebalo biti, ali opreza nikada dovoljno. Na vrijeme se reagira i poduzimaju potrebne mjere kako ne bi došlo do nečega neočekivanoga - kaže Kelić.

Razgovarali su i s mještanima koji žive uz nasip, ondje je i policija, svi su, kaže, na svojim mjestima. “Za sada nema nikakve naznake da bi moglo doći do bilo kakvih problema, ali stanje na terenu budno se prati”, zaključuje načelnik Stožera civilne zaštite VSŽ-a. M.Lešić Omerović

Možda ste propustili...

DO 16.30 NA IZBORE IZIŠLA POLOVICA BIRAČA

Glasovalo više od 1,6 milijuna birača, u Osijeku 52,34 %

PREDSJEDNIK HRVATSKE STRANKE UMIROVLJENIKA VESELKO GABRIČEVIĆ

HSU zadovoljan Vladom i HDZ-om