Novosti
EKSPERIMENTALNA KURIKULARNA REFORMA

Najviše prijava za “Školu za život” iz - Osječke županije
Objavljeno 20. ožujka, 2018.
Prijavilo se 29 škola, među kojima je 16 osnovnih i 13 srednjih

Čak 143 matične osnovne škole i 231 područna škola te 72 srednje prijavile su se na javni poziv za izvođenje eksperimentalnoga programa kurikularne reforme “Škola za život”, a najviše prijava stiglo je iz Osječko-baranjske županije.

Broj prijavljenih na natječaj, koji je bio otvoren od 16. veljače do 15. ožujka, bitno je veći od planiranih 50 osnovnih i 30 srednjih škola u kojima će se od iduće školske godine provoditi taj program, izvijestila je u ponedjeljak ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak na konferenciji za novinare.

Županije bez prijava

Dodala je kako prijave svjedoče o velikom i razmjerno raspoređenom zanimanju škola u svim županijama te je to potkrijepila zamljopisnom kartom na kojoj je prikazana frekvencija prijava za područje cijele Hrvatske. Ministrica je najavila i da će škole, koje će sudjelovati u eksperimentalnome programu, biti odabrane do kraja tjedna.

Najviše prijava stiglo je iz Osječko-baranjske županije - prijavilo se 29 škola, među kojima je 16 osnovnih i 13 srednjih, a najmanje iz Koprivničko-križevačke - samo dvije srednje škole te ni jedna osnovna škola. Iz Brodsko-posavske županije najviše je prijava pak s obzirom na ukupan broja škola u toj županiji, jer se prijavilo 34 posto ukupnoga broja osnovnih i srednjih škola na području te županije. Kada je pak riječ o srednjim školama iz dviju županija - Karlovačke i Ličko-senjske, nije stigla ni jedna prijava srednjih škola, a nizak postotak prijava srednjih škola zabilježen je i u Splitsko-dalmatinskoj županiji, u kojoj se prijavilo samo šest posto srednjih škola. S obzirom pak na ukupan postotak škola prijavljenih u županiji (osnovne i srednje škole zajedno), Brodsko-posavsku županiju slijede Krapinsko-zagorska s 30 posto prijava, Osječko-baranjska s 29 posto, Bjelovarsko-bilogorska s 28 posto ukupnoga broja škola te Požeško-slavonska i Varaždinska županija s 27 posto prijavljenih škola. Najmanje prijava u odnosu prema ukupnom broju osnovnih i srednjih škola na području županije stiglo je iz Zadarske županije i Grada Zagreba, iz kojih se prijavilo samo pet posto škola.

Podsjetimo, eksperimentalni program provodit će se od ove jeseni, odnosno od iduće školske godine, u 1. i 5. razredima osnovne škole u svim nastavnim predmetima, a u 7. razredima iz biologije, kemije i fizike. U srednjim školama eksperimentalni program provodit će se u prvim razredima gimnazija u svim nastavnim predmetima, a u prvim razredima strukovnih škola s četverogodišnjim programima u općeobrazovnim predmetima.

Promjena vrednovanja

Kako je rekla ministrica Divjak, planira se da će u eksperimentalnome programu sudjelovati oko šest tisuća učenika, a prijavljeno je ukupno 25.109 učenika osnovnih i srednjih škola. U svakoj županiji bit će bar jedna eksperimentalna škola i to je jedan od ključnih kriterija u odabiru škola, istaknula je ministrica obrazovanja. Osvrnula se i na druge kriterije izbora, kao što su ispunjenost uvjeta, veličina škola, škole u urbanim i ruralnim sredinama te motivacija za sudjelovanje u eksperimentalnoj provedbi. Divjak je ocijenila da su sve prijave bile kvalitetne, pa je najavila kako će se sve te škole na neki način uključiti u provedbu eksperimentalnih programa. Uz napomenu da treba razumjeti što to znači eksperimentalni program te da su neke zemlje u njega ušle manje pripremljene od Hrvatske, Divjak je istaknula kako se najveći iskorak u eksperimentalnome programu odnosi na način rada te ustvrdila kako će se morati mijenjati i način vrednovanja učenika.

Za uspješnost reforme presudna je intenzivna komunikacija s učiteljima, ocijenila je pomoćnica ministrice Lidija Kralj. S tim u vezi spomenula je savjetničke posjete školama, stručne skupove i edukacije te webinare i sustavnu komunikaciju s Ministarstvom znanosti i obrazovanja.

Dijana PAVLOVIĆ/H
PRETVARANJE IDEJA U STVARNOST

Pomoćnica ministrice Lidija Kralj pročitala je i dva motivacijska pisma kao primjer koliko su škole doista zainteresirane za provedbu eksperimentalnoga programa kurikularne reforme “Škola za život”. Tako, između ostaloga, škole pišu: “Naša škola nije jedna u nizu malenih osnovnih škola, već škola mogućnosti koja ruši provincijske predrasude i svojim aktivnostima i projektima pridonosi interkulturalnome povezivanju učenika, ne samo na području Hrvatske već i diljem Europe.” U drugome pismu pak stoji: “Naša škola ima prepoznatljiv moto - Škola u kojoj dobre ideje postaju stvarnost, shodno kojemu smatramo da su ciljevi i zadaće eksperimentalnoga programa 'Škola za život' izvrsna ideja te smo ju spremni pretvoriti u stvarnost.”

29

škola, među kojima je 16 osnovnih i 13 srednjih, prijavilo se iz Osječko-baranjske županije

odabir

PROGRAM ĆE IĆI U 50 OSNOVNIH I 30 SREDNJIH ŠKOLA