Osijek
POMOĆ BLOKIRANIMA I OVRŠENIMA

Grad već niz godina građanima omogućuje obročnu otplatu dugova
Objavljeno 20. ožujka, 2018.

Najava bjelovarske gradske uprave o uvođenju novog modela naplate, prema kojem će se dužnicima Grada Bjelovara, neovisno o tomu jesu li blokirani ili pod ovrhom, omogućiti obročna otplata, dobila je lijep medijski odjek. Očekuje se da će (n)ove mjere omogućiti učinkovitiju naplatu komunalnog doprinosa i komunalne naknade, gradskih nameta za koje je najviše dugova.

No valja u tom kontekstu podsjetiti kako gradska uprava Osijeka još od prije poduzima niz mjera kojima izlazi u susret građanima koji su se našli u financijskim problemima ili koji su, jednostavno, neuredni platiše, a ovrha zbog neplaćenih računa Gradu Osijeku ili gradskim tvrtkama gurnula bi ih u blokadu.

Gradske tvrtke

Prema podatcima koje je za 2017. godinu objavila Financijska agencija (Fina), u Osijeku je 8477 blokiranih građana. Koliko je njih blokirano zbog duga Gradu Osijeku ili njegovim tvrtkama, nije moguće precizno utvrditi. No po prijašnjim je napisima posve jasno kako se prednjači u dugovanju teleoperaterima, financijskim institucijama, za RTV pretplatu, potrošenu energiju...

U svakom slučaju, u Gradu Osijeku i tvrtkama u gradskom suvlasništvu na dužnike se ne ide, kako se to kaže, đonom, nego se njeguje korektan pristup, iako nije da nedostaje dužnika. Primjerice, iz Ukopa su u veljači na kućne adrese dužnika poslali oko 5000 opomena zbog neplaćanja godišnje grobne naknade. Kako doznajemo od direktora Ukopa Hrvoja Ostričkog, riječ je o dugu od oko dva milijuna kuna.

- Opomene šaljemo korisnicima koji imaju zaostatke iz 2017. i iz godina prije. Njih molimo da se što prije jave u našu upravu radi dogovora o eventualnom obročnom plaćanju. Onome tko se ne odazove, odnosno tko se ogluši na poslane opomene, prijeti ovršni postupak. Stoga molimo korisnike da ne zanemare svoju obvezu plaćanja i podmire dug – poručio je Ostrički.

Slično je i s Unikomom, Zavodom za stanovanje, pa i s dugovima za komunalnu naknadu. A kada se, unatoč svemu, ipak mora posegnuti za krajnjim mjerama, primjerice, “plombiranjem” vodomjera kroničnih neplatiša, Upravi Vodovoda sugerirano je da se ta mjera ne provodi u dane koji prethode blagdanima...

Komunalni doprinos

Kad je riječ o komunalnom doprinosu, koji investitor plaća prilikom izgradnje građevine, bez obzira na to jesu li u pitanju fizičke osobe - obitelji, ili tvrtke - trgovačka društva, dana je mogućnost da taj iznos plate, ovisno o visini, do devet obroka. U slučaju obveze plaćanja komunalnog doprinosu u ukupnom iznosu većem od milijun kuna, gradonačelnik može odobriti i duži rok plaćanja, s tim što ne smije biti duži od planiranog roka dovršetka građevine.

Naravno, upozoravaju iz resornog gradskog odjela zaduženog za financije, u svemu ovome valja biti oprezan i ne smije se dopustiti situacija da se ugrozi gradski proračun. Uz to, podsjećaju kako i svi prihodi nisu izvorno gradski, odnosno neki se u zakonski određenim postotcima dijele s državom ili županijskom upravom, pa je jasno kako se ne moće naprečac donositi odluka da se takvi prihodi prikupljaju obročnom otplatom.

Gradonačelnik Ivan Vrkić u više je navrata isticao kako se građanima koji su u financijskoj stisci pomaže nizom mjera.

- Osijek je socijalno osjetljiv grad i izravno i neizravno u tu svrhu ulažemo oko 108 milijuna kuna, a proračun nam je 500 milijuna, što će reći da izdvajamo približno petinu sredstava za ljude u riziku od siromaštva. Time se ne možemo hvaliti, no možemo jasno reći da pomažemo, a Osijek je jedan od gradova koji pruža ruku svima koji je trebaju – rekao je Vrkić prije o ovoj temi za naš list.

Naravno, nemaju samo oni pravo na pomoć iz gradske blagajne - podsjetimo naposljetku kako je Grad Osijek bio među prvim gradovima u Hrvatskoj koji je odlučio za sve osnovnoškolce osigurati besplatne udžbenike. Uz to, nizom poticaja, svake godine sa sve više sredstava, potiče i razvoj poduzetništva i, s tim u vezi, otvaranje novih radnih mjesta.

Dario KUŠTRO

1

milijun kuna iznos je do kojega gradonačelnik Osijeka može odgoditi plaćanje duga ili odobriti obračnu otplatu

50

tisuća kuna iznos je duga do kojega Upravni odjel za financije može odgoditi plaćanje duga ili odobriti obračnu otplatu

Plaćanje duga može se odgoditi za najviše mjesec, a obročna otplata odobriti najduže do 12 mjeseci

korektno

POKUŠAVA SE NE POSEZATI ZA KRAJNJIM MJERAMA

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

NA INTERVENCIJI 30 VATROGASACA I SEDAM VOZILA

U velikom je požaru stradala i restaurirana parna lokomotiva odmilja zvana Crnom damom

2

PREDSTAVLJENI NOVI PROSTORI ZAVODA ZA DERMATOLOGIJU I VENEROLOGIJU

Stacionar Dermatologije nakon čak 40 godina ponovno u krugu KBC-a Osijek

3

PTF: OKRUGLI STOL ŽITARICE BEZ GLUTENA

Mnogi ne znaju da boluju od celijakije