Osijek
DOM TEHNIKE

Deset polaznika završilo edukaciju na CNC laseru
Objavljeno 20. ožujka, 2018.

U Domu tehnike Osijek, pod mentorstvom profesora Leona Zakanjija, deset je polaznika uspješno završilo besplatnu edukaciju na CNC laseru. Polaznici su se upoznali s radom na CNC laseru i dizajniranju u programu AutoCAD. Koristeći alate programa AutoCAD, oblikovali su tehničke modele prema zadanim uputama te ih poslije rezali i gravirali na CNC stroju, doznajemo od voditelja Centra za rad s mladima i EU projekata Ante Marasa, bacc. ing. el.

Edukacija je bila podijeljena u tri dijela. Prvi je termin radionice održan 6. veljače, uz uvodno predavanje o osnovnim alatima AutoCAD-a za dvodimenzionalno oblikovanje, poput linije, polilinije, pravokutnika, trokuta i poligona koji su korišteni za crtanje složenijih likova. Polaznici su upozati s osnovnim alatima za precizno crtanje u ravnini, poput koncentričnosti, paralelnosti, okomitosti, simetričnosti te ostalim značajkama koje znatno olakšavaju crtanje i dizajniranje. Nacrtani su likovi izvezeni u format koji je primjeren laserskom rezaču (LacerCut 5,3, dxf 2004 format). Prvi je zadatak bio dizajniranje igračke jo-jo prema zadanim parametrima poput debljine štapića, ukupne širine i međusobnog razmaka grupe utega i simetričnosti. Polaznici su sami pripremali tvorevinu za rezanje i pozicioniranje lasera.

Drugi je termin održan 23. veljače. Za početak je dan zadatak koji uključuje ponavljanje osnovnih alata i alata za precizno crtanje i crtanje s uvjetima okomitosti. Glavni je zadatak, uz korištenje naprednih alata za raspoređivanje po polju, alata ofset i polilinije, nacrtati slagalicu i pripremiti ju za rezanje na laserskom rezaču. Drugi je zadatak uključivao alate za crtanje krivulja, lukova, alat za upisivanje i oblikovanje teksta i uz navedeno izraditi višeslojni personalizirani privjesak s ugraviranim imenom.

Treći je termin održan 9. ožujka, kada su polaznici trebali iskoristiti sve do tada naučeno za izradu tehničke tvorevine po želji, od samostalnog crtanja, dizajniranja, pripreme za rezanje i rezanje. Dio je polaznika izradio vrlo složene tvorevine i na taj način pokazao zavidnu razinu primjene tehničkih znanja i vještina.

Organizator je radionice bila Zajednica tehničke kulture Osječko-baranjske županije. M. Mandić

Koristeći alate programa AutoCAD, polaznici su oblikovali tehničke modele te ih poslije rezali i gravirali na CNC stroju

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike