Svijet
MILIJUN DOLARA NAGRADE

Britanka najbolje na svijetu radi s učenicima
Objavljeno 19. ožujka, 2018.
Andria podučava umjetnost u školi u kojoj se govori 35 jezika. Nagrađena je u Dubaiju

Britanka Andria Zafirakou, koja predaje umjetnost u tekstilnoj školi u siromašnoj multietničkoj londonskoj četvrti, osvojila je u nedjelju u Dubaiju nagradu "za najbolju nastavnicu na svijetu" i - milijun dolara! Mohamad ben Rašid Al-Maktum, vladar Dubaija, nakon što je dobitnici uručio nagradu na Twitteru je čestitao Andriji Zafirakou na tituli najbolje nastavnice i najljepšem zanimanju na svijetu.

Zafirakou je bila među desetero finalista od 30.000 kandidata iz cijeloga svijeta koji su se prijavili na međunarodno natjecanje kojem je svrha vratiti ugled zanimanju nastavnika. Zafirakou, koja podučava u državnoj školi u Alpertonu, u sjevernom dijelu Londona, naučila je osnove većine od 35 jezika koji se govore u toj školi i može komunicirati s učenicima i njihovim roditeljima, među kojima ima mnogo izbjeglica. Ona se također izborila za promjene školskog programa kako bi ga približila učenicima. Svečanost predaje nagrada obilježio je dolazak svjetskog prvaka Formule 1 Britanca Lewisa Hamiltona, koji je donio nagradu u svom sportskom bolidu uz pratnju policije. Nagrada obvezuje dobitnika da se još najmanje pet godina bavi tim pozivom.

Nenavikla na toliku medijsku pozornost, Zafirakou je nakon primanja nagrade kratko poručila kako je u transu i da još ne vjeruje da je njezino ime prozvano. “Ovo je nagrada za sve učitelje u Velikoj Britaniji”, rekla je Zafirakou, dodajući da je od malih nogu znala da želi biti učiteljica. Kako veliki broj đaka dolazi iz velikih obitelji, a u stanovima gdje žive nema mnogo životnog prostora, Zafirakou je reorganizirala školski program dodatno pomažući toj djeci u poslijepodnevnim satima i vikendom. “Kada vidiš želju kod djece za učenjem, onda ništa nije teško”, rekla je nagrađena učiteljica koja je ostala u šoku nakon što joj je na dobivenoj nagradi videovezom čestitala i premijerka Velike Britanije Theresa May.

Na pitanje što će učiniti s novcem, simpatična učiteljica rekla je kako će time riješiti neke osobne i obiteljske potrebe, a dio novca će zajedno sa svojim učenicima uložiti u - znanje. U idućih godinu dana britanska učiteljica bit će globalni ambasador za zakladu Varkey i diljem svijeta održat će nekoliko predavanja. M.Bugarić/H

ZAKLADA OBITELJI VARKLEY

Zakladu je 2010. godine osnovala indijska obitelj Varkley koja od 1950-ih živi u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, u to vijeme britanski protektorat. Osnovali su mrežu privatnih škola. Također, zaklada je financirala i obučavanje nekoliko desetaka tisuća učitelja u zemljama u razvoju. Od 2014. godine zaklada dodjeljuje Global Teacher Prize, na kojem se bira svjetski učitelj godine s nagradom od milijun dolara.

Najčitanije iz rubrike