Regija
SJEĆANJE NA STRADALE

20. obljetnica pokopa
lovaskih ratnih žrtava
Objavljeno 19. ožujka, 2018.

LOVAS

Mjesta Lovas i Opatovac su od listopada 1991. godine - srpske agresije i privremene okupacije - doživjela veliku tragediju. Lovas je privremeno okupiran 10. listopada 1991., a Opatovac 14. listopada iste godine. U srijedu, 21. ožujka, i u subotu, 24. ožujka ove godine, obilježit će se tužna 20. obljetnica pokopa žrtava masovne grobnice u Lovasu. Naime, u Lovasu je pronađena masovna grobnica iz koje je ekshumirano 68 žrtava, dok je još 10 žrtava ekshumirano iz pojedinačnih grobnica. Masovna grobnica Lovas po broju žrtava najveća je nakon one na Ovčari. Pokop svih žrtava obavljen je 21. ožujka 1998.

Na žalost, to nije konačna bilanca stradanja mještana općine Lovas u Domovinskom ratu, jer je ubijeno ili poginulo 89 mještana i jedna se osoba još uvijek vodi nestalom, što je činilo 5,5 posto tadašnjeg hrvatskoga stanovništava. Velik broj mještana Lovasa privođen je od strane srpskih okupatora te na najzvjerskiji način mučen. Ljudi i žene su batinani palicama, šipkama, kabelima. Strahote mučenja i torture bile su užasne. Primjeri za to su: vađenje zuba i stavljanje soli na rane, mučenje elektrošokovima, bušenje nogu bušilicom, ranjavanje noževima, sve to imalo je za cilj etničko čišćenje i uništavanje svega što je hrvatsko ili nije bilo srpsko.

Optužnica srbijanskog Tužiteljstva za ratne zločine teretila je 14 osoba osumnjičenih da su kao pripadnici JNA, lokalne teritorijalne vlasti i paravojne postrojbe “Dušan Silni” u listopadu 1991. godine počinile ratni zločin – ubojstvo 70 civila u Lovasu. Sudsko vijeće Odjela za ratne zločine Višeg suda u Beogradu je nakon četiri godine suđenja 26. lipnja 2012. izreklo osuđujuću presudu koja je početkom 2014. godine poništena. Naloženo je novo suđenje koje se i danas čeka. Počinitelji su i dalje na slobodi.M.Kokaj

Možda ste propustili...

OBILJEŽEN DAN OPĆINE BIZOVAC

Projekte razvijaju uz sufinanciranja

GRADSKA LIMENA GLAZBA DONJI MIHOLJAC

Nove odore, note, nastupi, seminari

Najčitanije iz rubrike