Regija
OSTVARENJE SNA 600 STANOVNIKA

Od Borinaca do središta Vinkovaca nadvožnjakom
Objavljeno 20. ožujka, 2018.

VINKOVCI

Za nedavnog posjeta Vinkovcima i Otoku ministar prometa, mora i infrastrukture Oleg Butković najavio je da će tijekom ove godine početi gradnja nadvožnjaka preko desetak kolosijeka magistralne pruge Zagreb - Beograd koji će spojiti prigradsko naselje Borinci sa središtem Vinkovaca i mještanima omogućiti bržu i jednostavniju prometnu komunikaciju. Da bi došli, primjerice, do gradske uprave, mještani Borinaca moraju prijeći gotovo šest kilometara okolnim putem umjesto nešto više od kilometra koliko će im trebati kada bude sagrađen nadvožnjak.

Neupotrebljivi nathodnik

Problemi za stanovnike naselja Borinci i Blato počeli su prije 25 godina, kada je zatvoren pružni prijelaz koji je povezivao Dugu i Borinačku ulicu, zbog čega su stanovnici tog dijela grada do središta Vinkovaca bili prisiljeni putovati obilaznim putem, preko podvožnjaka u Zvonimirovoj ulici. Nakon ukidanja pružnog prijelaza, sagrađen je pješački nathodnik, ali ga mještani ovog prigradskog naselja nikada nisu prihvatili jer starije osobe, majke s dječjim kolicima ili invalidi nisu mogli prelaziti zbog visokih i strmih stepenica.

O gradnji nadvožnjaka govori se već nekoliko godina, čak je bio najavljen početak radova, ali bi uvijek nešto iskrsnulo.

- Zapelo je s financijama i kako financijski zaokružiti cijeli projekt. HŽ Infrastruktura zatražila je od Ministarstva financija mogućnost kreditnog zaduženja za taj i još nekoliko projekata i čim ga dobije, a dobit će ga, krenut ćemo i u radove – rekao je ministar Butković.

Projekt nadvožnjaka uvršten u ovogodišnji program kapitalnih investicija, a i gradonačelnik Ivan Bosančić više je puta spominjao problem koji imaju stanovnici Borinaca i najavljivao skoro rješenje.

- Što se tiče Grada i projekta nadvožnjaka na Borincima - dokumentacija je spremna, dozvole su ishođene i sve je spremno za objavu javnog natječaja za izvođača radova. Ono što se još čeka jest zatvaranje financijske konstrukcije za realizaciju ovog projekta u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture. Od ministra Butkovića dobili smo informacije da će se i taj problem u najskorijem razdoblju riješiti, što znači da će ove godine početi gradnja nadvožnjaka na Borincima – kaže s neskrivenim zadovoljstvom gradonačelnik Bosančić dodajući kako će se točna vrijednost gradnje znati nakon natječaja, ali procijenjena vrijednost investicije prema troškovniku je 60 milijuna kuna.

Škola bliže

Najavom početka radova zacijelo je najzadovoljniji Robert Rihtar iz ovog prigradskog naselja, koji godinama “gura” projekt nadvožnjaka, pa i na Gradskom vijeću kao vijećnik iz redova Mosta.

- Vjerujem da će ove godine doista početi gradnja, kako su rekli ministar Butković i gradonačelnik Bosančić, iako sam malo zbunjen jer HŽ Infrastruktura još je ranije tvrdila kako je osigurala 62 milijuna kuna, a ministrica Gabrijela Žalac rekla je kako je to prioritet i da će se financirati iz EU fondova. No sada se opet spominje novac. Već 14 godina tražimo gradnju nadvožnjaka jer postojeći nathodnik ne zadovoljava potrebe 600 stanovnika naselja Borinci, a obilazni je put mnogo dulji, pa smo izračunali da smo, otkada je ukinut pružni prijelaz i moramo putovati dužim putem, samo na gorivo potrošili 50 - 60 milijuna kuna. Problem je i što naši srednjoškolci moraju plaćati punu kartu od 20 kuna za prijevoz do srednjoškolskog centra sada udaljenog 7,6 kilometara i nemaju pravo na sufinanciranje jer smo prigradsko naselje, a kada bude nadvožnjak, bit će gradska linija i bliža škola – kaže Robert Rihtar, dodajući kako očekuje skoru objavu natječaja za izvođača radova za ostvarenje sna stanovnika naselja Borinci.

Miroslav FLEGO

50-60

milijuna kuna u 14 godina potrošili su Borinačani na gorivo zbog obilaznog puta

najavljivano

POČETAK RADOVA BIO JE ODGAĐAN ZBOG NOVCA

Možda ste propustili...

IVANOVCI ĐAKOVAČKI

Za groblje 522.000 kuna

U MORU PRIMJEDBI IPAK...

Pohvalila medicinare

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

BUDE SE BARANJSKE TURISTIČKE DESTINACIJE

Na Cvjetnicu još jedan karanački Proljetni vašar

2

“VRHUNSKO VUKOVARSKO” NA TRŽIŠTU

Proizvodi iz Vukovara u 50 “kvadrata” trgovine koja je u Dubrovniku

3

NEŠTO JE ČUDNO U BELOMANASTIRSKOJ ŠEĆERANI

Tri su požara buknula u krugu od jednog kilometra