Regija
JOŠ JEDNOM PROLONGIRAN ROK

Pustaraši će se useliti u srpnju?
Objavljeno 20. ožujka, 2018.

KNEŽEVI VINOGRADI

Još jednom je prolongiran rok za završetak gradnje zgrade s 20 stanova u Kneževim Vinogradima, u kojoj bi trebali biti smješteni preostali stanovnici pustara s područja općine Kneževi Vinogradi, Sokolovca i Jasenovca (te socijalno ugroženi). Najnoviji rok za završetak njezine izgradnje je kraj lipnja ove godine, a hoće li biti potrebno novo produljenje - pokazat će vrijeme.

Razne verzije

Načelnik općine Kneževi Vinogradi, Vedran Kramarić, nada se da potrebe za novim produženjem neće biti te da će stanovnici spomenutih pustara sljedeću zimu dočekati u novim stanovima.

- Od siječnja, kada je bilo izvjesno da zgrada neće biti gotova, bilo je mnogo neizvjesnosti oko nastavka gradnje. Srećom, Središnji državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje ponovno je prolongirao rok, koji je sada posljednji dan lipnja - kaže Kramarić. Napominje kako je potrebno još kompletno uređenje unutarnjeg prostora te dijela vanjskog. Mišljenja je kako bi ozbiljnim pristupom radovima oni trebali biti gotovi na vrijeme. Podsjetimo, do probijanja dosadašnjih rokova došlo je zbog problema u koje je zapala osječka Gradnja, izvođač radova na pustaraškoj zgradi. Još prošlogodišnjeg studenog, prvobitnog roka za završetak radova, objelodanjena je vijest kako se tvrtka nalazi u velikim financijskim problemima, kako im je račun blokiran za iznos veći od sto milijuna kuna... Informacija se, nažalost, pokazala istinitom jer su stali radovi na “suljoškom” gradilištu.

- Bilo je raznih prijedloga i mogućih verzija. Najgora varijanta koja se mogla dogoditi bio bi raskid ugovora s Gradnjom, raspisivanje nove javne nabave i svega ostaloga što ona sa sobom nosi, što bi značilo da bi pustaraši još jednu zimu dočekali na istom mjestu. Bilo je i prijedloga da Gradnja nađe podizvođača radova, ali će ona, u konačnici, ipak radove završiti sama - prenosi Kramarić dano mu obećanje. Podsjetimo, kada je u rujnu 2016. godine počela gradnja zgrade s 20 stanova u kojima će biti smješteni preostali stanovnici Sokolovca i Jasenovca, općinski su čelnici i predstavnici države isticali kako se pustaraši moraju strpjeti samo još jednu zimu i, konačno, početi živjeti u uvjetima dostojnim 21. stoljeća.

Tko živ - tko mrtav

Spomenuta zima je prošla, nova je došla (a uskoro će i proći), a baranjski pustaraši i nadalje žive tamo gdje su živjeli proteklih desetljeća. Prema podacima Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje, cijena građenja procijenjena je na 8,7 milijuna kuna, (prvi) ugovoreni rok završetka gradnje bio je studeni prošle godine, a drugi kraj prošlogodišnjeg prosinca. O gradnji zgrade za pustaraše već se dugo priča, a konkretnija inicijativa krenula je prije otprilike pet godina. Općina je, otkupivši obiteljsku kuću koja je bila na toj čestici, uspješno riješila imovinskopravne odnose, što je bio pretposljednji korak prije konačnog useljenja novih stanara. Uz sve to otkupljena je i hektar velika površina, na kojoj će budući stanari, ako to budu htjeli, moći obrađivati vrtove...

Kako smo u siječnju pisali, stanovnici Jasenovca i Sokolovca, koliko god su bili zadovoljni kada je gradnja zgrade počela, ne mogu vjerovati što im se događa.

- Nismo rođeni pod sretnom zvijezdom, i to je to. U sve ću vjerovati tek kada se budem uselila u stan, ali do tada, tko živ - tko mrtav - rekla nam je tada jedna stanovnica Jasenovca, dodavši kako joj je život na pustari ušao pod kožu, pa će u njoj proživjeti još jednu zimu.

Ivica GETTO
Kasni i rekonstrukcija Petefijeve ulice

Osim zgrade za pustaraše, zbog problema izvođača radova kasni i četiri milijuna vrijedna investicija rekonstrukcije županijske ceste (Ulica Petefi Šandora) koja od Kneževih Vinograda vodi prema Kotlini, koji obuhvaćaju izgradnju zatvorenog sustava za oborinsku odvodnju, pločnike, mostove... Novi rok za završetak radova je kraj ožujka, ali sudeći prema vremenskim uvjetima, teško je da će do tada radovi biti gotovi. Kramarić se nada da će za promet biti spremna tijekom proljeća. Stanovnike općine Kneževi Vinogradi očekuje rekonstrukcija još nekoliko ulica, a jedna od najvrjednijih investicija, koja je u tijeku, rekonstrukcija je prometnice koja od Kneževih Vinograda vodi do državne ceste D7 - križanja prema Osijeku i Belom Manastiru. Investicija, osim rekonstrukcije kolnika, obuhvaća rekonstrukciju malog kružnog toka kod beljske Vinarije i gradnju novoga, na ulazu u Karanac. Vrijednost investicije je 16 milijuna kuna, radove izvodi Osijek-Koteks, a završetak radova planiran je do kraja lipnja. Nakon toga, ističe Kramarić, trebao bi biti građen kružni tok kod spomenutog križanja prema Osijeku odnosno Belom Manastiru.

8,7

milijuna kuna vrijednost je radova

Možda ste propustili...

CRVENI KRIŽ: MEĐUŽUPANIJSKO NATJECANJE

OŠ Bilje i Medicinska škola Osijek pobijedili

ZASELAK KOJI NI GOOGLE “NE PREPOZNAJE”

Zvjerinjak makadamom na glasovanje do Svetoblažja

Najčitanije iz rubrike