Autoglas
KAO PANDORINA KUTIJA

Vozili smo: VW T-Roc 1.0 TSI
Objavljeno 20. ožujka, 2018.
T-Roc juri gradskim ulicama kao zvrk, a na autocesti može lagano potegnuti 130 km/h

Iako je prošlo manje od mjesec dana od službenog predstavljanja i dolaska na tržište novog Volkswagena T-Roc, zahvaljujući autosalonu Remix iz Osijeka dobili smo priliku sjesti za upravljač i voziti se novim Volkswagen T-Rocom u kombinaciji s odličnim 1.0 TSI benzinskim motorom. Iako smo na prvu imali predrasude prema malenom SUV-u iz VW-a da će biti tijesan, ubrzo smo shvatili koliko je ovaj automobil dobar i koliko iznenađenja pruža glede prostora.

Prvo i osnovno, Volkswagen T-Roc manji je od, primjerice, Golfa, a pruža ne samo više prostora za putnike nego i veći prtljažnik te međuosovinski razmak. Prtljažnik nudi gotovo 450 litara, koje se obaranjem stražnje klupe lako penju na gotovo 1300 litara obujma prtljažnog prostora. Međuosovinski razmak ima više od 2,5 metara (točnije, 2,59 metara), pa će se na stražnjoj klupi ugodno smjestiti i odrasli putnici. Iznenađenjima tu nije kraj ako znamo da je ovaj automobil kraći od Golfa! Dakle, manji, a veći. Samim time Volkswagen T-Roc odlično će se snaći u gradu, a zahvaljujući podignutoj karoseriji lako će prijeći preko svih neravnina, ležećih policajaca, rubnjaka, ali i naših loših cesta.

Plus za dizajnere

Dizajnerski, Volkswagen T-Roc je, naš je osobni dojam, pun pogodak. Automobil je u jednu ruku nizak, ali ne spušten, no istovremeno je širok, pa je ukupan dojam nekako sportski, agresivan. Skladno dizajnirana vanjština upotpunjena je odličnim prednjim i streažnjim krajem te pomalo kupeovskim bočnim linijama. Prednjom stranom dominiraju LED svjetla, posebice ona dnevna izvedena u nestandardnom obliku, a zbog kojih će T-Roc prepoznati svi u prometu. Stražnji kraj također donosi LED rasvjetu i u biti Volkswagen T-Roc pravo je osvježenje i novost u Volkswagen gami. Automobil jednostavno vrišti od svega toga novoga i drukčijeg u odnosnu prema bilo kojem drugom Volkswagenu.

Unutrašnjost, za razliku od vanjštine, donosi već poznat interijer, koji krasi veliki središnji zaslon osjetljiv na dodir te, prema našem mišljenju, jedan od najboljih virtualnih kokpita. Dakle, klasičnih kazaljki u testiranom Volkswagen T-Roc nema. Unutrašnjost, kako smo već u uvodu spomenuli, nudi mnogo prostora za putnike, ali i prostora za odlaganje prtljage te sitnih stvari u pretince. Za upravljačem se sjedi povišeno, baš kao u svakom velikom SUV-u, pa je time preglednost vrhunska.

Precizno i kvalitetno

Kvaliteta materijala je, očekivano za Volkswagen, na visokom nivou. Iako materijala mekih na dodir nema previše, sve skupa djeluje više no odlično te njemački precizno i kvalitetno. Kožni upravljač uvjerljivo donosi jedan od najboljih osjećaja kada vozite. Virtualni kokpit priča je za sebe, a donosi nepregledne mogućnosti individualizacije, naprednih prikaza i odlične izvedbe. U sinergiji s centralnim zaslonom osjetljivim na dodir dobivamo jedan od najpotpunijih infotainment sustava u automobilu.

Od hrpe mogućnosti svidio nam se trening štedljive vožnje nazvan Think Blue, a uz čije instrukcije možete zaista štedljivo i sigurno voziti. Dakako, tu je i hrpa drugih mogućnosti, od onih za zabavu do informacija o vozilu, ali i mogućnosti poluautonomne vožnje, koja će umjesto vas paziti na trak, vozila ispred...

TSI motori oduševljavaju nas kao nekada u svojim početcima oni s oznakom TDI. Zaista fascinira koliko snage ovakvi motori mogu pružiti uz razumnu potrošnju i nevjerojatno tih i uglađen rad. TSI u Volkswagenu T-Roc 1.0 TSI, kako mu i naziv govori, dolazi sa samo jednom litrom obujma, a iz njega je izvučeno solidnih 115 KS. Ovako opremljen Volkswagen T-Roc juri gradskim ulicama kao zvrk, a na autocesti može bez oklijevanja potegnuti 130 km/h, ali, naravno, i puno više od toga.

Marin REŽIĆ
POTROŠNJA RAZUMNIH 6 LITARA

Tijekom testa potrošnja se kretala oko više no razumnih 6 litara. Cijena Volkswagena T-Roc starta od nešto iznad 140.000 kuna, a naš se testni primjerak zaustavio na oko 180.000 kuna uz mnogo dodatne opreme. Uz takvu cijenu, hrpu mogućnosti i opreme, kao i s izdašnim prostorom, Volkswagen T-Roc možemo definitivno smatrati budućim bestselerom. Tražite li novi automobil, naša je preporuka svakako razmotriti kupnju T-Roca.