Autoglas
NAJVEĆI PAD ZABILJEŽEN JE U VELIKOJ BRITANIJI I ITALIJI

Potražnja za novim autima u Europskoj uniji usporila u veljači
Objavljeno 20. ožujka, 2018.

Potražnja za novim automobilima u Europskoj uniji u veljači je bila gotovo upola slabija nego u prethodnom mjesecu. U Hrvatskoj je pak nastavljen snažan uzlet, pokazalo je izvješće udruga europskih proizvođača ACEA. U veljači je u 27 zemalja Europske unije (bez Malte, za koju podatci nisu bili dostupni) registrirano ukupno 1,26 milijuna novih automobila, što je 4,3 posto više nego u istom mjesecu prošle godine, pokazali su podatci ACEA-e. Tempo rasta time je znatno usporio u odnosu prema siječnju, kada je njihov broj povećan za 7,1 posto.

Među vodećim tržištima najveći skok broja registriranih novih automobila ponovo je bilježila Španjolska, za 13 posto. Slijede Njemačka sa 7,4 posto i Francuska s 4,3 posto. Velika Britanija, peto europsko tržište, ponovo je bilježila pad, i to za 2,8 posto. U veljači joj se pridružila i Italija, četvrta u Europi po broju prodanih automobila, s 1,4-postotnim padom broja registriranih novih automobila. U cijeloj skupini “starih” članica EU-a potražnja je u veljači povećana za 4,0 posto.

Iako je ponovo zabilježila znatno snažniji rast potražnje od “starih” članica, skupina “novih” također je zaključila prošli mjesec nižom stopom rasta nego u prethodnom mjesecu, od 7,8 posto. U prvom ovogodišnjem mjesecu poskočila je za 24,1 posto. Pritom je apsolutni broj registriranih novih automobila u skupini “novih” i dalje gotovo deset puta manji nego u “starima”, pokazuju podatci ACEA-e. Hrvatska je pak u veljači, prema podatcima ACEA-e, bilježila snažniji skok, za 46,8 posto, uz registrirana 3844 nova automobila. U siječnju je njihov broj porastao za 32,7 posto.

Podatci za prva dva ovogodišnja mjeseca pokazuju solidan rast potražnje za novim automobilima u 27 zemalja EU-a, za 5,8 posto, uz registriranih ukupno 2,38 milijuna novih automobila. Najviše je poskočio njihov broj u Španjolskoj, za 16,4 posto. Njemačka se s 9,5 posto približila dvoznamenkastoj stopi rasta, a u Francuskoj je on bio skroman i iznosio je 3,4 posto, pokazuju podatci udruge. Britanija se izdvajala padom potražnje za novim automobilima od 5,1 posto.

Skupina “novih” članica bilježila je pak u prva dva ovogodišnja mjeseca više nego trostruko snažniji rast od onih “starih”, za 15,8 posto. U Hrvatskoj je broj registriranih novih automobila poskočio u siječnju i veljači za 40 posto u odnosu prema istom razdoblju prošle godine, uz registrirana 7573 nova automobila, pokazuju ACEA-ini podatci.H

U veljači je u 27 zemalja EU-a registrirano 1,26 milijuna novih automobila