Sport
IZ KOLA U KOLO

Ljepotica u blatu Gradskog vrta
Objavljeno 19. ožujka, 2018.

Unatoč uglavnom jako lošim terenima, prvoligaši su ovog vikenda odradili još jedno kolo za pamćenje. Čak 22 pogotka u pet susreta 26. kola (4,4 po susretu), brojne prilike i preokreti definitivno su još jednom potvrdili kako domaći nogomet ima svoju vrijednost. To bi bilo još lakše uočiti da se naše prvoligaške utakmice igraju u ljepšem ambijentu, s punijim tribinama te na terenima koji ne sliče oranicama.

Predvodnici vrlo uzbudljivog i pogotcima bogatog kola bili su Osijek i Hajduk, koji su u Gradskom vrtu odigrali derbi za pamćenje. Teško se sjetiti kada je posljednji put neki derbi toliko prštao golovima i prilikama, činilo se na trenutke kao da se nadmeću dva boksača potpuno spuštena garda koja zanima samo kako nokautirati suparnika. A prilika za nokaut imali su i Osječani i Splićani, o čemu djelomično svjedoči i kretanje rezultata (0:1, 2:1, 2:3, pa konačnih 3:3), jer obje su momčadi imale toliko prilika da je rezultat komotno mogao završiti vaterpolskim rezultatom. Možda će neki zamjeriti zbog prevelikog propuha u obranama, gdje je gotovo svaki napad bio opasnost za nečiju mrežu, no to ne može smanjiti činjenicu da se moglo uistinu uživati gledajući jučerašni susret u Gradskom vrtu. I ustvrditi kako smo gledali najbolju utakmicu ovog prvenstva. Šteta je samo što dekor nije bio još bogatiji, jer su nogometaši obiju momčadi po svemu zaslužili popunjenije tribine od tih nešto manje od četiri tisuće gledatelj, koliko ih se okupilo. Nešto više gledatelja bilo je na Rujevici, gdje se aktualni prvak Rijeka još jednom lako obračunao s Cibalijom. Nakon rujanske sedmice, Riječani su ovaj put Vinkovčane ispratili s pet pogodaka u mreži, potvrdivši tako status najuvjerljivije momčadi proljetnog dijela prvenstva, s pet pobjeda i jednim porazom, a predvodio ih je trostruki strijelac Heber, koji je time postao vodeći strijelac prvenstva. Rijeka je sada stigla na samo bod za drugoplasiranim Hajdukom, kod kojeg gostuje u derbiju sljedećeg kola. Cibalia je, pak, nakon tri remija upisala poraz te ostala jedina momčad bez proljetne pobjede.

U svom povratku na klupu Dinama Nikola Jurčević, očekivano, krenuo je pobjedom protiv posljednjeplasiranog Rudeša za odmak od najbliže pratnje na osam bodova. Iako je zagrebački “kvartovski” klub već ove sezone dobro namučio “modre” (pobjeda Dinama 3:2 i remi 1:1) konačni ishod ni jednog trenutka nije bio u pitanju. Mogao je lider slaviti i puno uvjerljivije od 2:0, no uz silne prilike do vodstva je stigao tek nakon što je do tada raspoloženi gostujući vratar Čondrić darivao “modre” velikim kiksom. Pobjednički novi početak Jurčevića kao trenera Dinama nije pratio velik broj gledatelja, njih samo 500-tinjak, dio razloga bio je i u “pasjem vremenu”, odnosno jakoj kiši, a dio i u tome što su najvatreniji navijači (BBB) u isto vrijeme imali prosvjed protiv privatizacije kluba. S druge strane, porazom na klupi Rudeša krenuo je Španjolac Aira, koji je, očito, izbor vlasnika iz Alavesa, s obzirom na to da je njegov prethodnik Dinko Jeličić vrlo solidno krenuo u nastavak prvenstva.

Još je poraznije bilo gledati prazne tribine i očajan teren u Kranjčevićevoj, gdje se do kraja utakmice nekako navukao broj od 80-ak gledatelja, koji su pogledali dvoboj Lokomotive i Intera. A oni koji se osokolili doći na utakmicu imali su što vidjeti: pet pogodaka, mnogo prilika i veliki preokret Zaprešićana, koji su okrenuli 0:2 te tako upisali prvu pobjedu u 2018. godini. A preokretom do bodova stigla je i Istra 1961, koja je dobila Slaven Belupo 2:1 te tako još malo odmaknula od zone ispadanja. Neuobičajeno je nakon toga bilo čuti izjavu gostujućeg trenera Ivkovića, koji je krivnju za poraz, kojemu su kumovali i promašaji zicera njegovih igrača, preuzeo na sebe, ocijenivši da je “pokazao kako je nikakav trener, da je seljački trener”.

Goran ROGULJIĆ
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana