Svijet
SVI STRAHUJU OD POSLJEDICA

Njemačka izlazi iz Schengena zauvijek?
Objavljeno 19. ožujka, 2018.

Novi njemački ministar unutarnjih poslova Horst Seehofer želi kontrole na njemačkim granicama zadržati na neodređeno razdoblje te ih proširiti i na ostale prijelaze, čime bi Njemačka praktički izišla iz Schengenskog sustava, prenosi dnevnik Welt am Sonntag u nedjelju.

“Kontrole granica prema susjedima moraju biti toliko dugo na snazi dok Europskoj uniji ne pođe za rukom učinkovitija zaštita i kontrola vanjskih granica. No, ja ne vidim da bi to u dogledno vrijeme moglo uspjeti”, rekao je Seehofer (Kršćansko-socijalna unija CSU) u razgovoru za dnevnik Welt am Sonntag.

On je ujedno najavio da bi kontrole trebale biti proširene i na ostale njemačke granične prijelaze.

“Trenutačno nisu mnogi granični prijelazi u Njemačkoj trajno kontrolirani. Moramo govoriti o tome može li to tako ostati. Nije riječ samo o sprječavanju ilegalnih prelazaka granice nego i o ostalim zaštitnim funkcijama”, rekao je Seehofer.

Trenutačno je Schengenski sustav na njemački zahtjev ukinut na njemačko-austrijskoj granici te na zahtjev Danske na njemačko-danskoj granici.

Seehofer se založio i za sustavnije protjerivanje osoba kojima je odbijen zahtjev za azilom. On je zatražio pojačanje osoblja u sudovima koji odlučuju o zahtjevu za azilom i protjerivanjima te je obećao pomoć saveznim državama u procesu protjerivanja osoba za koje ne postoji pravni temelji za boravak u Njemačkoj.

Novi se ministar unutarnjih poslova i donedavni premijer Bavarske također zauzeo za promjenu odnosa prema istočnim članicama EU-a koje odbijaju primanje migranata.

“Ako budemo strpljivo pregovarali, velik dio ovih zemalja pristat će na raspodjelu izbjeglica. A neke bi se zemlje na neki drugi način mogle angažirati u rješavanju problema, primjerice pojačanim angažmanom u zaštiti zajedničkih vanjskih granica”, rekao je Seehofer.

Predsjednik CSU-a i ranije jedan od najžešćih kritičara liberalne migrantske politike Angele Merkel najavio je, nakon slabog rezultata svog CSU-a na posljednjim parlamentarnim izborima, borbu za glasače koji su se okrenuli protuimigrantskom AfD-u.

U Bavarskoj se najesen održavaju izbori za lokalni parlament, na kojem se CSU bori za očuvanje apsolutne većine.H/V.T.

Smanjena sloboda kretanja?

Europska unija temelji se na nekoliko ideja koje bi trebale biti zajedničke svim članicama. Sloboda kretanja ljudi i roba jedna je od najznačajnijih, a suspenzija Schengenskog sustava možda neće teško naštetiti Europskoj uniji u ovom trenutku, ali će svakako umanjiti ionako nisko povjerenje građana u EU. Činjenica da je ponovno uveden granični režim između Njemačke i Austrije te Njemačke i Danske nije toliko zabrinjavajuća, koliko mogućnost da se Schengenski sustav suspendira na granici Njemačke i Francuske jer je to granica koja nije samo simbolička crta razgraničenja, nego u neku ruku i definira najbitniji odnos unutar Europske unije - onaj između Njemačke i Francuske, dviju zemalja bez kojih EU ne može postojati.

Najčitanije iz rubrike